A jobboldaltól tartva nem ad le egy új Attenborough-epizódot a BBC

  • narancs.hu
  • 2023. március 10.

Tudomány

Az egyik részben politikailag vitatott természetvédelmi intézkedések is szerepelnek.

A BBC úgy döntött, nem sugározza David Attenborough új, a brit vadvilágról szóló zászlóshajó sorozatának egyik epizódját, mert attól tart, hogy a természet pusztulásáról szóló témái a konzervatív politikusok és a jobboldali sajtó visszatetszését válthatják ki– írja az rtl.hu a Guardian nyomán.

A döntés feldühítette a műsor készítőit és a BBC egyes bennfenteseit, akik attól tartanak, hogy a társaság meghajolt a „dinoszaurusz módra” működő lobbicsoportok előtt. A vita középpontjában a Wild Isles áll, a Brit-szigetek természetének szépségeit bemutató, nagy érdeklődéssel várt új sorozat áll, amelynek sugárzása vasárnap kezdődik. A David Attenborough által narrált sorozat várhatóan nagy sikert arat, és a tervek szerint a BBC One öt epizódot sugároz majd főműsoridőben. (Úgy tudni, hogy a nézők valószínűleg ebben a sorozatban láthatják a 96 éves Attenborough-t utoljára terepen.)

Egy hatodik epizódot is forgattak már, amely a tervek szerint az Egyesült Királyság természetének veszteségeit mutatja be.

Úgy tudni, hogy a rész az úgynevezett rewilding néhány példáját is tartalmazza majd, amely koncepció egyes jobboldali körökben vitatott.

A rewilding vagy újraerdősítés olyan természetvédelmi tevékenység, amelynek célja a természetes folyamatok és a vadonban lévő területek helyreállítása és védelme. Az újraerdősítés az ökológiai helyreállítás egy formája, amely egy terület „természetes, műveletlen állapotának” visszaállítására helyezi a hangsúlyt. Ennek eléréséhez aktív emberi beavatkozásra lehet szükség – emlékeztet a Wikipedia.

Az epizódot, amelyet részben a WWF és az RSPB természetvédő szervezetek finanszíroztak, nem fogják a többi dokumentumfilmmel együtt sugározni, hanem csak a BBC iPlayer szolgáltatásán lesz elérhető. A BBC magas rangú forrásai a Guardiannek elmondták, hogy a döntést azért hozták meg, hogy kivédjék a politikai jobboldal lehetséges kritikáit. Ezen a héten a Telegraph című újság támadta a BBC-t a sorozat elkészítéséért, és azért, mert „két olyan jótékonysági szervezet – a WWF és az RSPB – finanszírozását fogadta el, amelyeket korábban politikai lobbizásuk miatt kritizáltak”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk