A hely, ahol a legsötétebb az ég

  • narancs.hu
  • 2020. március 9.

Tudomány

A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség ítélte oda a címet.

Van néhány hely a világon, ahol felvették a küzdelmet az emberi tevékenységből származó fényszennyezés ellen. Ezek közül a helyek közül választotta ki a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) a legsötétebb égboltú helyet a világon.

A címet elsőként kapta meg egy teljes ország: a csendes-óceáni Niue szigetállam, olyan helyként, amely fölött "vaksötét" az ég.

A díj persze jót tesz majd az ország turistaforgalmának, amely már egyébként is híresen csillagos egével csábítja az utazókat (ami, ugye, ily módon akkor nem is olyan sötét, de ez most mellékszál).

Felicity Bollen, a niuei idegenforgalmi hivatal elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a szigeten élők "érthetően büszkék, és örömmel fogadják, hogy Niue ilyen fontos elismerést kapott a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtől". Mint hozzáfűzte: "A csillagok és az éjszakai égbolt kulturális, környezeti és egészségügyi szempontból óriási jelentőséggel bírnak a niuei emberek életében. A nemzetközi szervezettől kapott elismerés segít megvédeni Niue éjszakai égboltját a jövő nemzedékei és az ország látogatói számára".

Niue egyébként egy korallzátony, amely 2400 kilométerre északkeletre fekszik Új-Zélandtól, amelynek társult állama. Az 1500, túlnyomórészt polinéz lakosú szigetállam államfője II. Erzsébet brit királynő. A szigetet elsősorban légi úton lehet megközelíteni Új-Zéland felől, Aucklandból három és félórás a repülőút.

A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség listáján egyébként még több mint 120 olyan hely található, amely kiemelten küzd a fényszennyezés ellen.

Figyelmébe ajánljuk