Neil deGrasse Tyson a Narancsnak: "Ha az a kérdése, Isten létezik-e, pontosabbnak kell lennie"

Tudomány

A világhírű tudós Istenről, laposföld-hívőkről, az ufóboncolós átverésről és a Kozmosz című sorozatról.

Ha kell, showman, ha kell, tudós, általában mindkettő – a Kozmosz című tévésorozat világhírű műsorvezetőjével Párizsban beszélgettünk. Az ismeretterjesztő széria második évadja Kozmosz: Lehetséges világok címmel március 22-én kezdődik a National Geographic-on.

Az interjút Köves Gábor készítette - a teljes szöveg a Narancs csütörtökön megjelenő legfrissebb lapszámában olvasható. Ízelítő:

Magyar Narancs: A laposföld-hívők imádják önt, nem?

Neil deGrasse Tyson: Nem szeretnek, ez biztos. Olykor megeresztek egy-egy tweetet róluk, ez minden, nagyobb beszédeket azért nem tartok a laposföld-hívők ellen. Félnek tőlem, aminek az lehet az oka, hogy a megjegyzéseim aláássák, amiben hisznek. Ha valaki rámutat, hogy az egész hitrendszerednek nincs igazi alapja, és ez a hit valóban fontos a számodra, az azért elég ijesztő tud lenni. Tulajdonképpen némi együttérzéssel gondolok rájuk, arra a szellemi és érzelmi állapotra, amiben lehetnek.

(...)

MN: ...ön jóval megengedőbb a vallással szemben, mint tudománynépszerűsító kollégája, a harcos ateistaként is ismert Richard Dawkins.

NGT: Van egy külön Wikipedia-oldala az isteneknek, akiket az emberek valaha is imádtak. Sokat kell görgetnie, mire eljut az aljára. Ha az a kérdése, Isten létezik-e, pontosabbnak kell lennie. Melyik isten az ezernyi közül? Szóval, vegyünk egy bizonyos istent, és azt vizsgáljuk! Az ő jelenlétébe vetett hitet.

false

 

Fotó: National Geographic

MN: De osztja Dawkins nézetét, miszerint nincs Isten?

NGT: Ha azt állítja, hogy létezik a mindenható, csupa jó Isten, elég nehéz lesz megmagyaráznia, hogyan halhatott meg negyedmillió ember az indonéziai cunamiban. Vagy százezer ember a haiti földrengésben. Hogyan magyarázza meg a tornádók, a hurrikánok vagy a vulkánkitörések áldozatait? Nehéz lesz.

(...)

MN: Van olyan tudományos hoax, amely még önnek is bejött?

NGT: Az ufóboncolós videó kifejezetten szórakoztató volt. Nem tudom, emlékszik-e rá, több mint húsz éve is már ennek. Azt állították, az 1940-es években készült a filmfelvétel, de csak most került elő. A felvételen az látszik, hogy egy ufót boncolnak, csak hát a falra szerelt telefonkészülék spirálos zsinórja tíz évvel későbbi. Egy-két dolgot összekevertek.

Kozmosz: Lehetséges világok március 22-től vasárnaponként 21:00-tól | National Geographic

A nagy sikerű Emmy-díjas sorozat új évaddal jelentkezik! A széria ezúttal is izgalmas, eddig feltérképezetlen területekre merészkedik: előbb visszarepít mink...

A teljes interjú a friss Magyar Narancsban olvasható, mely csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?