Policisztás ovárium szindróma

"A nőgyógyászok természetesen ismerik"

  • Nagy Sebestyén
  • 2013. október 5.

Tudomány

Becslések szerint legalább százezer fiatal magyar nőt érint, s ez az első számú ok, ha a családot tervező párnak "nem jön össze a gyerek". Ám sok esetben nem ismerik fel vagy elbagatellizálják a policisztás ovárium szindrómát (PCOS); a téma szakértői felvilágosító órákat szeretnének minden középiskolában.

"A szingli életmód terjedése, a gyerekvállalási kedv csökkenése, a családi értékek sorvadása" - ilyeneket hallunk, ha a politikusok a csökkenő születésszámról okoskodnak. Ám van egy konkrét oka is, hogy a nők - hiába szeretnének - nem szülnek gyereket: a policisztás ovárium szindróma, ami a petefészekben megjelenő apró cisztákról kapta a nevét, Magyarországon az összes felmérés szerint legalább százezer fogamzásképes nőt érint, a meddőséggel küzdő nők negyven százalékát. Ám a betegségről még az érintettek körében is kevesen tudnak.

Különböző tünetek

"A körzeti orvosok egy részének fogalma sincs arról, hogy mi az a PCOS, bár az utóbbi egy-két évben talán kezdik komolyabban venni, mivel rengeteg a teherbe esni nem tudó nő" - mondja Salamon Adrienn, a Női Egészségért Egyesület egyik alapítója, az általuk szervezett fórumokra, előadásokra eljáró nők beszámolóira alapozva. - A nőgyógyászok természetesen ismerik a PCOS-t és a kapcsolódó betegségeket, de nagyon hosszú a diagnosztizálási idő, és a betegség első időszakában ők is hajlamosak a bagatellizálásra - teszi hozzá. - Mintha a rendszertelen vagy súlyos tünetekkel járó menstruáció normális dolog volna. Pedig nem normális, és oka is van. De nem az, hogy 'változunk', és 'ha majd szülünk, jobb lesz'. Mert sok orvos ilyen hülyeségeket beszél. Holott ez a betegség meddőséget okoz, és más nagyon súlyos következményei is lehetnek."

A PCOS diagnosztizálása nagyon nehéz; ha megkérdeznénk tíz érintett nőt, legalább tíz különböző tünetet sorolna fel. Tipikus a hízás, különösen deréktájon, de vannak, akik fogyni kezdenek. Jellemző a hajhullás és a szőrnövekedés, a bőr pattanásosodása - főleg az áll vonala alatt, a zsírosodás, libidócsökkenés, depresszió. Sokan számolnak be a ciklus rendszertelenné válásáról, fájdalmas menstruációról - és meddőségről. A PCOS-ben szenvedő nők jellemzően ezért fordulnak orvoshoz, gyakran a betegség késői szakaszában.

"Nem hiszem, hogy a magyar nőgyógyászok ne értenének ehhez a betegséghez, vagy ne vennék elég komolyan. Igaz, hogy viszonylag nehéz diagnosztizálni, és elképzelhető, hogy részben alulértékeljük, de egy krónikus betegség diagnózisávalmegbélyegezni, mondjuk, egy serdülőkorban lévő nőt szintén nagy felelősség" - mondja dr. Bokor Attila szülész-nőgyógyász szakorvos.

A PCOS az endokrin rendszer, azaz a hormonok működésének betegsége. Oka ismeretlen, mint ahogy az összefüggéseit is folyamatosan próbálják feltárni. A legtöbb betegnél - becslések szerint kb. 70 százalékuknál - inzulinrezisztencia is kimutatható, ezért sok orvos innen eredezteti (lásd keretes írásunkat). A petefészek tartalmaz inzulinkötésre alkalmas receptorokat, de ezek normálesetben nem okoznak zavart. A túl nagy mennyiségű inzulin viszont annyira aktiválja a petefészek rendszereit, hogy állandó generátorként hormont termeltet a petefészekkel, és megkavarja a központi hormonszabályozást. Mivel normálisan csak peteéréssel együtt termelődik hormon a petefészekben, a ciklus elején az ösztrogénszintnek le kell csökkennie ahhoz, hogy el tudjon indulni a következő. Ha ez a többletinzulin több férfi- és női hormont termeltet, a ciklus elmarad, a meg nem repedt tüszőből pedig apró ciszták alakulhatnak ki.

Gyógyszer és diéta

"Régóta ismert kórkép, de sokáig elintézték annyival, hogy 'ők a kövér, szőrös nők, akik nem menstruálnak' - mondja dr. Tüű László endokrinológus, a Mensmentis Egészségcentrum orvosszakmai vezetője. - Régebben valóban jellemző volt a nagy súlynövekedés és a bőrtünetek, ám ez változott, meglepő módon egyre több a normál testalkatú kategóriába tartozó érintett."

"Én elég sokáig, több mint tíz éven át szedtem folyamatosan a fogamzásgátlót - meséli Juli, akinél szintén több mint egy évig tartott, mire diagnosztizálták a PCOS-t. - Az esküvő után abbahagytam a szedést, mert gyereket szerettünk volna. Három hónapig egyáltalán nem menstruáltam. Több nőgyógyászhoz is elmentem, mindegyik azt javasolta, hogy kezdjem el újra a fogamzásgátlót, akkor majd helyreáll. Hiába mondtam, hogy én gyereket akarok, az orvosok hormonokkal akarták helyreállítani a ciklust, amiből nem kértem. Természetes gyógymódok hatására nyolc hónap múlva megjött, de nagyon gyéren. Aztán további körök jöttek mindenféle orvosoknál, mire az egyik CT-t javasolt. Elkészült az eredmény, mutatták a gyöngyfüzérszerű cisztákat a petefészkemben, és mondták, hogy PCOS-em van. Én meg néztem nagy szemekkel, hogy mi ez."

A PCOS-t komplex terápiával kezelik, melynek az életmódváltás is a része: a heti legalább négyszeri, dinamikus testmozgás, a rendszeres táplálkozás, a szénhidrátcsökkentő diéta, valamint a gyógyszeres kezelés. Az alkalmazott szer, a metformin a cukorbetegek gyógyszereként ismert: javítja a sejtek inzulinérzékenységét. Magyarországon bürokratikus okokból néhány éve még rendkívül nehéz volt az amúgy könnyen elérhető gyógyszerhez hozzájutni, mivel a törzskönyvezés szerint csak cukorbetegség esetén volt felírható. "Az lenne az ideális, ha a metformin és bármilyen néven futó készítményei törzskönyvezve lennének ennek a kórképnek a gyógyítására is" - mondja Tüű László. - Ez abszolút hivatalos háttér lenne, és teljesen egyszerűvé válna a gyógyszer rendelése. Ám ez nem fog megtörténni, mert a gyógyszerben egyetlen gyártó sem lát perspektívát, mert nem elég drága" - teszi hozzá, bár igaz, hogy több mint két éve már van lehetőség arra, hogy egyedi engedélyezéssel adható legyen.

Eltérnek a vélemények, hogy mennyire fontos ez a gyógyszer. A szakorvosok és a különféle civil szervezetek egyetértenek abban, hogy a komplex terápia a gyógymód. "Amikor megtudtam, hogy mi is ez a PCOS - mondja Juli -, hallani sem akartam a gyógyszeres kezelésről. Én világéletemben rendszeresen sportoltam, figyeltem a táplálkozásra. Valahogy azt éreztem, hogy a nőiességemet kell javítanom magamban. Rátaláltam egy Arwen torna nevű mozgásterápiára, és elkezdtem a makrobiotikus étrendet. A menstruációm ezután negyven napra állt be, és bár tovább nem javult a helyzet, hét hónapra rá teherbe estem. Úgy érzem, a legfontosabb a hormonok és általában a belső egyensúly helyreállítása úgy, hogy rendszer kerüljön az ember életébe. 16 éves koromtól szedtem a fogamzásgátlót, ma már ezt nagyon durva beavatkozásnak látom."

A kezelés fontos része a diéta, melynek célja a szénhidrátcsökkentéssel a fogyás elérése, illetve a napi ötszöri táplálkozással a rendszeres bevitel, azaz a "kilengések" csökkentése. "Más a helyzet egy olyan hölgynél, ahol eleve 25 kiló túlsúlytól kellene megszabadulni, ez esetben nagyon komolyan redukálni kell a szénhidrátbevitelt. De egy normálbetegnél sokkal nagyobb jelentősége lesz annak, hogy a WHO által is javasolt étkezési ritmust, ami napi öt étkezésből áll, betartsa. Ez egyébként nem olyan nagy ördöngösség, mert a gyerek így eszik alapból, csak a későbbiekben sikerül elrontanunk" - mondja Tüű László.

A legszigorúbb PCOS-diéták, melyet nők ezrei próbálnak betartani, különösen a gyerekvállalást célzó terápiákban, gyakran a gyors és a lassan felszívódó szénhidrátok milligrammra pontos porciózásából és napi elosztásából áll - és amit csaknem az öszszes orvos és páciens betarthatatlannak mond.

"Iszonyat frusztráló, hogy soha nem eheted azt, amit mások. Emlékszem, az első karácsony például nagyon betett - meséli Juli. - A család ezt gyakran nehezen fogadja el. Én szerencsés vagyok, a férjem támogatott, de sok helyen kétfélét kell folyton főzni, ráadásul nem értik, miért csinálod. Anyukám sem értette meg. Ez különösen nehéz vidéken, ahol a húslevest gyógyszernek gondolják, és nem is tudják, hogy van más, mint fehér kenyér."

"Az esetek nagy százalékában a család nem támogat - mondja Salamon Adrienn. - A pasid, a család, a barátaid, senki. Ebből nagyon komoly párkapcsolati problémák is származnak. Ha társaságba mész, mit csinálsz? Viszel magaddal kaját...? Akkor egyből megkapod, hogy mi ez a szar, amit eszel? Miért eszed ezt, teljesen hülye vagy? A pasik egyébként jellemzően nem jönnek el az előadásokra. Az általános reakció, hogy szedd a gyógyszert meg a fogamzásgátlót, mert az jó. De nem olvasnak utána, hogy mi ez az egész. Egy 120 fős előadáson általában négy férfi van."

A különböző diéták nehézségei már az alapanyagok beszerzésekor jelentkeznek. Bár a nagyobb élelmiszerláncokban is megjelentek a "bio-" vagy "teljes kiőrlésű" készítmények, ezek drágábbak, ráadásul nem minden az, aminek látszik: a teljes kiőrlésű készítménynél, ha jobban megnézzük a címkét, látjuk, hogy a fehérliszt is fel van tüntetve. Illetve rengeteg mindenben található cukor - a mustártól kezdve néha a kenyerekig - és számos nemkívánatos adalék anyag. Probléma, hogy az alapanyagokat sokszor hat-nyolc helyről kell beszerezni, és hogy szinte lehetetlen változatosságot elérni. "Veszem ezt a barna kenyeret évek óta, és ha már ránézek, hányok, ott rohad rám az egész" - mondja Noémi, akinél első gyereke születése után ismerték fel a betegséget, majd intenzív diéta és gyógyszeres kezelés után fogant meg második gyermeke. "Ezt csak addig lehet bírni, amíg van pluszmotiváció: a gyerek. Ha már csak magad miatt csinálod, szétesel... És hát a mai napig az van, hogy ha nem szedem a gyógyszert, azonnal felborul a ciklusom."

Középiskolás fokon

A PCOS okait és összefüggéseit még mindig keresik. Bokor Attila szerint "ez a betegség nem egyenlő az inzulinrezisztenciával, sokkal komplexebb szindróma. "A kialakulásának oka ismeretlen. Nincs ismeretünk egyetlen konkrét kiváltó okról, vagyis 'multifaktoriális' eredetű betegség. Persze vannak hajlamosító tényezők: stressz, környezeti hatások, rendszertelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, örökletes tényezők. Nagyon fontos lenne, ha több és jobb információ jutna el a kockázati csoportba tartozó nőkhöz. A felvilágosítást már középiskolában el lehetne kezdeni, vagy akár egy szakmailag ellenőrzött online felületen, mert rendkívül fontos időben észrevenni és megfelelően kezelni. Hosszú távon, kezeletlenül ugyanis cukorbetegséget, méhtestrákot okozhat, és növeli az infarktus, a stroke esélyét."

A Női Egészségért Egyesület szeretné elérni, hogy 2014-től felvilágosító órákat tartsanak a betegségről a középiskolákban orvosok bevonásával. Ehhez gyűjtenek most forrásokat és önkénteseket. 2014 októberében orvosi konferenciát szerveznek - a hazai orvosok tájékoztatására. "Egy 16 éves lány simán elkezdi a fogamzásgátlást, anélkül, hogy alaposan megvizsgálnák, pedig lehet, hogy már ott baj van, és már akkor el kellene kezdeni a diétát" - mondja Salamon Adrienn.

"Nem szabad túldramatizálni a kórképet: ez egy gyakori betegség, de van rá megfelelő gyógyszeres kezelés, ami az életmód-változtatással együtt jól kezelhető. Fontos kiemelni, hogy ez a PCOS esetében már tömeges életmód-változtatást jelent" - mondja dr. Bokor Attila, hozzátéve, hogy kulturális kérdés, hogy egy betegcsoport - populációs szinten - mennyire hajlandó mozogni és rendszeresen, helyesen táplálkozni. "A PCOS egy kis szelete a Magyarországon tapasztalható, helytelen életmódból is fakadó betegségeknek" - teszi hozzá.

"Jelen pillanatban ez a leggyakoribb meddőségi ok. De megoldható - mondja Tüű László -, mégpedig nem drága, viszont heroikus, a beteget megterhelő módszerekkel. Ha az életmód rész, a testmozgás, a megfelelő táplálkozás az iskolától kezdve betartott és a családok által is támogatott dolog lenne, sokkal kevésbé lenne szükség gyógyszerre és a későbbi meddőségi beavatkozásra."

Inzulinharc

Az inzulinrezisztencia meglétekor a szervezetben lévő szénhidrátok lebontása lassúbb, mint normálesetben, mivel a sejtek felszínén található inzulinreceptorok inzulinkötő képessége csökken (testsúlynövekedéssel, illetve bizonyos kórképekben el is tűnik, és kialakul a "kettes típusú" cukorbetegség). A szervezet úgy reagál, hogy még több és több inzulint küld harcba a szénhidrát lebontására, a folyamat vége pedig az, hogy a vércukor leesik, és túl sok inzulin marad a szervezetben.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.