A diákigazolvány villamosítása

  • kincses zoli
  • 1998. március 12.

Tudomány

Sok diáknak ez volt az utolsó félév, hogy beiratkozáskor az oktatási intézményének tanulmányi osztályán pecsétet kapott a papírból készült diákigazolványba. Nagyon sok áldiáknak ez volt az utolsó félév, hogy valamilyen módon érvényesíthette diákigazolványát.

A diákigazolvány-hamisításból adódó éves károkat milliárdos nagyságrendűnek becsülik. Február 23-án Magyar Bálint egy sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy az új, szinte hamisíthatatlan, plasztikkártya formájú, mikrochippel ellátott diákigazolvány szeptembertől kézzelfogható valósággá válik. A rendszer megvalósítására kiírt pályázatot a CompuWorx Kft. (http://www.compuworx.hu) és az Állami Nyomda Rt. nyerte meg, míg a hardverhátteret a Digital Magyarország biztosítja.

A felsőoktatásban részt vevő 200 000 hallgató intelligens kártyát (smart card) kap, amelyhez több szolgáltatás és kedvezmény is kapcsolható. Az új diákigazolvány elsősorban a hallgatói létet igyekszik majd megkönnyíteni, de előbb a zsebünk lesz könnyebb 995 forinttal, mivel a hallgatóknak ennyit kell majd fizetniük érte. A közoktatásban részt vevő 1,6 millió tanuló 195 Ft-os áron kapja az új diákigazolványt, de ez csak külsejében hasonlít a felsőoktatási testvérére, mivel ezekbe nem lesz chip beültetve. A két kártya színében is eltér egymástól.

Az intézmények március folyamán kapnak egy adatlapot, melyet a hallgatók kitöltve, fényképpel ellátva és az igazolvány árát befizetve visszajuttatnak az intézményhez. Amennyiben az intézmény ezt április végéig elvégzi, és az egyedi azonosítóval ellátott adatlapokat visszajuttatja, úgy a napi húszezer kártya elkészítésére képes Állami Nyomda Rt. szeptemberre elkészíti az új diákigazolványt.

A felsőoktatási változat valóban csúcstechnológiát képvisel: lézergravírozással lesz a kártya anyagába égetve a tulajdonos fényképe, anyaintézménye, neve, lakhelye, állampolgársága, születési helye és ideje, valamint a hallgató aláírása. Ez a technológia eleve véd a hamisítás ellen, de az intelligens chip további biztonsági funkciókkal is el lesz látva. Tartalmaz olyan memóriarészeket is, melyekben további adatok tárolhatók, és vannak készpénzhelyettesítő funkciók ellátására alkalmas rekeszek is, így sokkal többre képes, mint amire első körben használni fogják: a későbbiekben lehetőséget nyújt országos - ösztöndíjhoz való hozzáférés, tandíjbefizetés kezelése - vagy egyetemi szintű - az egyetem területén lévő büfék, fénymásolók vagy jegyzetboltok szolgáltatásainak igénybevétele - alkalmazások kifejlesztésére. A kártya a benne lévő egyedi azonosító alapján beléptető rendszerekben autentikációs eszközként használható, hamisíthatóságát tekintve B kategóriás biztonsági okmánynak, hatósági igazolványnak számít.

Az új diákigazolvány lehetőségeinek kiaknázására jött létre a Diák-Bónusz Kht. (http://www.diakbonusz.com), melynek célja minél több olyan érdekelt felkutatása, akik az új diákigazolványhoz kapcsolódóan valamilyen kedvezményt vagy többletszolgáltatást tudnak biztosítani a diákok részére.

kincses zoli

(kzoli [at] c3 [dot] hu)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.