Állatokon tesztelik a koronavírus elleni gyógyszert

  • narancs.hu
  • 2021. október 21.

Tudomány

A magyar orvosság klinikai vizsgálata 2023 elején kezdődhet.

„Sikerült olyan molekulákat azonosítanunk, amelyek újak, olyan értelemben, hogy szerintünk szabadalmaztathatóak, és ezekről a molekulákról, hatóanyagokról sikerült nyáron kimutatnunk, hogy megakadályozzák a vírust abban, hogy megfertőzze a sejteket” – mondta az InfoRádiónak Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

A molekulákat Jakab Ferenc virológus azonosította Pécsen. 

A készülő gyógyszer valójában nagy molekulájú fehérje, a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzemében állítják elő, várhatóan intravénás vagy orrspray változatban lesz elérhető. Kacskovics Imre azt mondta, hogy a magyar fejlesztésű koronavírus elleni orvosság reményeik szerint megelőzésre is alkalmazható lesz. Ez azért lényeges, mert akiket nem véd a védőoltás, azokat is meg lehet óvni a betegségtől a gyógyszerrel, kiegészítő védekezési forma lehet a gyengébb immunrendszerű emberek számára. A védettség 6–10 óra után kialakul, és 3–4 hónapig tarthat ki. 

Most zajlanak a gyógyszerrel kapcsolatos állatkísérletek, majd egy évig tart a toxikológiai vizsgálat. Ha minden jól halad, 2023 elején kezdődhetnek a klinikai tesztek.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk