Áttörés az akkugyártásban: 32 millió anyagot nézett át az AI, majd kreált egy újat

  • narancs.hu
  • 2024. január 19.

Tudomány

A lítium 70 százalékát pótolhatja az akkumulátorokban.

Számtalan területen a mesterséges intelligencia jobbá teheti az életünket, és Microsoft nemrég arról adott hírt, hogy az akkumulátorok működésében is drámai változást hozhat.

Az amerikai vállalat a mesterséges intelligencia segítségével 32 millió olyan anyagot vizsgált meg, amelyekből akár akkumulátort is lehetne építeni. Ezek közül 500 ezer stabil jelöltet azonosított a rendszer. Akkor még további vizsgálatokat folytattak, ám most az amerikai energiaügyi minisztérium egyik kutatólaboratóriumával közösen

azonosítottak egy, a természetben elő nem forduló anyagot, amiről kiderült, hogy rendkívül hatékony akkumulátort lehetne vele készíteni.

Az új típusú akkumulátor lítiumszükséglete 70 százalékkal lehet alacsonyabb egy átlagos jelenlegi telepénél. Ez kifejezetten jó hír, a lítium kitermelése ugyanis nemcsak súlyosan károsítja a környezetet, de a Föld korlátozott készletei és lelőhelyei miatt az ára is magas – írja az Independent nyomán a hvg.hu.

A felfedezéshez a tavaly megjelent Azure Quantum Elements nevű rendszert használták, melyet kifejezetten tudományos felfedezések elősegítésére hoztak létre.

Ezt használják már például a gyógyszergyártó cégek is, hogy potenciálisan új hatóanyagokat találjanak. A Microsoft azonban szerette volna bebizonyítani azt, hogy a technológia képes azonosítani egy új anyagot, ami nemcsak előállítható, de még hasznos is.

A cég közölte: azért választotta az akkumulátorokat kutatási területnek, mert a technológia egyértelműen segítheti a világot csökkenteni a klímaváltozás hatásait.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk