Az ukrajnai háború sem állítja meg az aranysakált

  • narancs.hu
  • 2024. április 17.

Tudomány

Csernobilban most bukkant fel a nálunk már régóta megtelepedett ragadozó.

Bár korábban már látták a nyomait, most szemtől szemben is találkoztak aranysakállal az ukrajnai Csernobilnál – közölte a Nimród vadászújság

A ragadozót egy külvárosban, Lubjanka Buchansk nevű kerületében látták.

A Csernobili Sugárzási és Ökológiai Bioszféra Rezervátum Facebook-oldalának bejegyzése emlékeztet arra, hogy ez az állat jól alkalmazkodik a változó körülményekhez, ezért tud terjedni folyamatosan a XXI. században is.

A poszt kitér arra, hogy az ember a sakálhoz negatív tulajdonságokat társít, gyávaságot, aljasságot, arroganciát, de a természetben más a mérce, ez csak egy új állatfaj, „amelynek ugyanolyan joga van az élethez, mint a többinek”.

Azt, hogy a sakál ideiglenes vendég, vagy megtelepedik, és ott is szaporodni kezd, még nem lehet tudni. 

Magyarországon – emlékeztet az ukrajnai hír kapcsán a 24.hu – hosszú ideje jelen van ez a ragadozó, és károsnak tartják a terjedését. Egy békési vadász nemrég néhány nap alatt 57 példányt ejtett el. 

A címlapkép illusztráció: nem Csernobilnál, hanem Barcson készült, 2020. szeptember 17-én egy aranysakálról.  Fotó: MTI/Kovács Attila

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk