Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemnek adja a Nobel-díjával járó félmillió dollárt

  • narancs.hu
  • 2024. április 16.

Tudomány

A biokémikus a jövő generációval osztaná meg a díját.

Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus keddi előadásán bejelentette, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek adományozza elismerésének másolatát, illetve a Nobel-díjával járó több mint félmillió dollárt is - írja a hvg.hu. 

A kutató úgy fogalmazott, „nagyon sokan dolgoztak a koronavírus elleni vakcinán és az azt lehetővé tevő kutatásokon”, ezért szeretné megosztani a díjat és az érte kapott összeget a jövő generációval. Az össze mai áron nagyjából 185 millió forintot jelent.

A Nobel-díj másolatát azon a Karikó Katalin életútját és munkásságát bemutató új, állandó kiállításon helyezték el, amely az szegedi intézmény tanulmányi és információs központjában nyílt. 

Karikó Katalin és Drew Weissman biokémiai felfedezéseikért megosztva kapták a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat, kutatásukkal lehetővé tették egy hatékony mRNS-vakcina kifejlesztését a Covid–19 ellen.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk