Baszjad izüt! – szenzációt jelentett be a Magyarságkutató

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Tudomány

Egy magyar nyelvemlék 400 évvel régebbi, mint a Halotti beszéd: egy avar kori tűtartó felirata – az intézet szerint. Igen, a b.szásról van szó, de nem olyan értelemben.

Egy VII. századból származó avar tűtartón magyar felirat olvasható, mégpedig az, hogy Baszjad Izüt!, erről tartott előadást a Magyarságkutató Intézet Klasszika-filológiai Kutatócsoportjának igazgatója, Fehér Bence az Ősi írásaink című konferencián – számol be a Telex

Az igazgató interjút is adott erről. Azt állítja, hogy az ismert magyar nyelvemlékhez, a Halotti beszédhez („isȧ, por ës homou vogymuk”) képest a négyszáz évvel korábbról származó, 1934-ben megtalált tárgy felirata a ma ismert legrégebbi magyar nyelvű szöveg. Az áll a tűtartón, Baszjad Izüt, illetve Tű, győzd le Üngürt. Az ige valóban a baszni, de ez esetben nem káromkodásra kell gondolni, mert az ótörök eredetű szó eredeti jelentése 'nyomni', de 'győzni' értelemben is használhatták. Üngür egy démon neve lehet, a felirat tehát egy démonűző szöveg.

Fehér Bence az említett interjúban azt is mondja, hogy a magyar tudományos életben tapasztalható ellenérzésnek az avar kori nyelvemlélek kutatásával kapcsolatban „sajnos leginkább egyszerű személyes, emberi okai vannak. Eddigi elméleteink, szakkönyveink, enciklopédiáink fejezeteit alighanem újjá kell írni majd az új leletek fényében. Ki örülne neki, ha át kell írnia azt, amin esetleg már húsz, harminc éve dolgozott? Ezért aztán néha éppen a legtekintélyesebb kutatók mindenáron ragaszkodnak ahhoz, hogy az eddigi elméleteket kell érvényben tartani”.

A Telex arra hívja fel a figyelmet, hogy más kutatók szerint azon az avar kori rovásemléken más áll, mások még abban is bizonytalanok, milyen nyelven van írva az a szöveg, illetve nagyon kevés a korai magyar és az avar rovásfelirat, így azt sem könnyű eldönteni, hogy egy-egy vonás egy tárgyon írás vagy dísz, így Fehér Bence állítása egy a hipotézisek sorában. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk