Budapesti Farsang ´97: Tavaszváró giliszták

  • - w -
  • 1997. február 13.

Tudomány

Az éghajlat nem determinál, csak hajlamosít, ezért ha februárban nálunk lenne a nyár, akkor a brazil szambaiskolások vonulnának fel busómaszkban, báránybőrben, Hernádi Gyula és Gyurkovics Tibor pedig pávatollban, nekik mindegy, csak szerepelhessenek.
Az éghajlat nem determinál, csak hajlamosít, ezért ha februárban nálunk lenne a nyár, akkor a brazil szambaiskolások vonulnának fel busómaszkban, báránybőrben, Hernádi Gyula és Gyurkovics Tibor pedig pávatollban, nekik mindegy, csak szerepelhessenek.

A visszataszító külsejű, pofaszakállas zsűritagok szerepeltetésének hagyományát Réz András 1992-es fellépése alapozta meg, ekkor tartották az első Budapesti Farsangot. 1991-ben is tartottak volna, de akkor az Öböl-háború miatt (!) elmaradt, a délszláv háború viszont csak ´92 áprilisában kezdődött. Akkor 121 jelmezes vonult fel, ami a tömeghatásra épülő produkciók miatt több mint 300 beöltözőt jelentett. Az első helyezett egy szakközépiskola csapata lett vesszőfonatú trójai lovukkal (50 ezer Ft + Csemege-kosár). Ugyanez a stáb nyert ´93-ban is, akkor viking hajót fontak, ami annyira látványos volt, hogy a résztvevők még idén is emlegették. Az 1993-as évet a vikingeken kívül a sarki eredetű légtömegek és a havas eső is emlékezetessé tette. Bár a Budapesti Farsang egyáltalán nem nagycsaládos alapon működik, az emelt létszám bizonyos látványosabb produkciókhoz elengedhetetlen. Az indusztriális vonulat jelentős magyar hagyományokat tudhat maga mögött: a "Kisföldalatti" és a tavalyi "Lágymányosi híd" után ismét szerepelt nagy beton: az M 5-ös autópálya naturalista ábrázolása, míg a pszichedelikus kategória ásza a kivilágított Lánchíd. Az "Orczy-kerti indiánok" statisztálhattak volna a Farkasokkal táncolóban is, őket fotózták a legtöbbet, egyébként a legtöbben idén is fotósnak és operatőrnek öltöztek be. Nagycsaládos alkotók megjelenítettek tengeri élővilágot, tavaszváró földigilisztákat, akasztott embert hóhérral; a szellemeknek szánt, egy az egyben Ku-Klux-Klan-benyomást keltő csoport hajszállal maradt le a tolerancia-díjról.

Az idei győztes is egy nagycsalád lett, a díjazott "Millenniumi születésnapi torta" résztvevői még a Városháza fogadásán is sírtak, mert a 100 ezer forintos fődíjból most három hónapig megélnek.

- w -


Agy

1993 "Ruhaszárító kötél" (két gyerek fának öltözve, köztük madzag, rajta bugyi, melltartó)

"Toronyóra lánccal"

"Elefánt"

1994 "Európa elrablása"

"Kötelékrepülő" (nagycsaládos jelmez, két szülő, négy gyerek)

"Ne vágj ki minden fát"

1995 "Hétfejű sárkány"

"Terézváros"

1996 "Lágymányosi híd"

1997 "Nagybani piac"

"Ideális kutya"


Nyeremények, a teljesség igénye nélkül

1 db növénykompozíció, különdíj (Fitoland Dísznövénykertészet)

1 db éves családi Bringóhintó-bérlet

10 darab egyszemélyes fülbelövés fülbevalóval (Vénusz Fodrász Szövetkezet)

2 db Colosseum-koncertjegy

Magyar Maraton Klub - 2 db póló és 2 db sál

Szerkesszük együtt a következő műsort a Kölyökidővel

Figyelmébe ajánljuk