cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. június 1.

Tudomány

cyberhírek

Hasznos teher Sikeresen Föld körüli pályára állított két távközlési műholdat szombat este egy Ariane-5 hordozórakéta. A két műhold össztömege közel 8,3 tonna; ez volt a legnagyobb hasznos teher, amelyet valaha is az egyenlítő felett 36 ezer kilométeres magasságban található geostacionárius pályára egy rakétával feljuttattak.

Génterápia Génterápiával megelőzhető lesz az örökletes gyermekkori vakság, állítja egy floridai kutatócsoport. A betegséget hordozó csirkéken végzett kísérletek során a kutatócsoport az alanyok többségét meggyógyította. A kísérlet reményt adhat a Leber-féle velük született vakságban (LCA-ban) szenvedő gyerekeknek.

Mindenevő Szappan és sampon a tápláléka a Pseudomonas aeruginosa nevű baktériumnak, amely ehhez az étrendhez olyan emésztőenzimet használ, mely a sampon és a szappan fő alkotóelemét hatástalanná teszi, állapították meg német tudósok. Ezen képessége miatt ott lakik, ahol a legkevésbé várható: a fürdőszobában, a mosó- és mosogatógépben vagy éppen a samponosflakonban.

Hurrikánszezon Az Egyesült Államok klímaügynöksége szerint az idei atlanti hurrikánszezon a tavalyihoz hasonlóan "túl lesz a normális szinten". Tizen-három-tizenhat vihar várható a június elseje és november har-mincadika közötti időszakban az atlanti térségben, ezek közül várhatóan tízből fejlődik ki hurrikán, amelyek között négy-hat hármas vagy nagyobb erősségű lesz.

Netpornó Egy friss felmérés szerint a brit felnőtt férfilakosság már csaknem 40 százaléka látogat rendszeresen internetes pornó-oldalakat. A Nielsen NetRatings elemzése szerint az internetes pornó robbanásszerű terjedése jelentősen hozzájárul a párkapcsolatok minőségi romlásához is: a problémássá vált kapcsolatok 40 százalékának zátonyra futásában van valamilyen szerepe a pornográfiának.

Kitüntetés Krausz Ferenc kapta meg az amerikai IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) kutatóintézet és a szintén amerikai elektrooptikai társaság (Electro-Optics Society) Quantum Electronics Award kitüntetését. A Németországban dolgozó kutató az attoszekundum időtartamú fizikai folyamatok világszerte elismert szaktekintélye. A magyar származású fizikus a München melletti Garchingban működő Max Planck kvantumoptikai kutatóintézet vezetője, illetve egyben a bécsi műszaki egyetem (TU Wien) tiszteletbeli professzora, írta az Index az APA nyomán. Krausz az elismerést "a kvantumelektronika, lézerkutatás és az elektrooptika területén elért útmutató műszaki eredményeiért" kapta, közölte szerdán a Max Planck társaság. A kutatónak kiemelkedő szerepe volt az ultragyors fényimpulzusok, különösen az önálló, alig néhány attoszekundum időtartamú impulzusok kifejlesztésében. Krausz 2002-ben, még a TU Wien professzoraként sikeresen hozott létre attoszekundum időtartamú lézerimpulzusokat. Ezt az eredményt annak idején a Science tudományos szaklap 2002 tíz legfontosabb természettudományos áttörésének egyikeként ünnepelte. Az attoszekundum időtartamú felvillanásokkal Krausz Ferenc tudta elsőként közvetlenül megfigyelni az atommag elektronjait.

Vörös szikla Ausztrália délnyugati partvidékének közelében a tengerfenék feltérképezésén dolgozó oceanográfusok olyan hatalmas hegyre bukkantak, amely vetekszik a kontinens egyik jelképének számító Ayers Rock (Uluru) monolittal. A tengerfenéken található hegy az Uluruhoz hasonlóan 5 kilométer hosszú, 300 méter széles.

Hőrekord Az eddigi legmagasabb, 407 Celsius-fokos tengerfenéki hőmérsékletet mérték kutatók az Atlanti-óceán mélyén. Az eddig soha nem tapasztalt értéket mélytengeri robot segítségével regisztrálták 3000 méter mélyen egy hőforrásnál, közölte hétfőn a Brémai Nemzetközi Egyetem. Az eddigi mélytengeri hőrekord 402 Celsius-fok volt, amit egy úgynevezett fekete kráter produkált.

Kamunaplók Elektronikus levélszemét (spam), megtévesztő azonnali üzenet (spim) mellett immár virágzik a naplószemét is, a blognak álcázott, valójában ilyen-olyan reklámtevékenységre használt spam blog, a splog. Az első splogot 2004. április 14-re datálják a nethistóriák, a robbanásra mégis 2006-ig kellett várni - adta hírül az Agent Portál. A splogok rohamos terjedése a webes naplók növekvő népszerűségével magyarázható. A BlogPulse áprilisban huszonhatmillió blogot azonosított. A felmérést megelőző huszonnégy órában nyolcvanhétezer új webes naplót indítottak útra, 828 890 üzenetet, bejegyzést írtak. A Technorati szerint azonban még ennél is nagyobb a blogszféra: ők harmincötmillió naplót és 1,2 millió üzenetet (azaz óránkénti átlag ötvenezret) mértek. Az új blogok mintegy kilenc százaléka spam, minden öt új blogbejegyzésből egy kamu.

Épülhet az ITER A világ energiatermelésének jövője szempontjából kulcsfontosságú nemzetközi kísérleti termonukleáris reaktor, az ITER megépítéséről írt alá végleges megállapodást a program hét résztvevője szerdán Brüsszelben. A kísérleti reaktort a dél-franciaországi Cadarache-ban hozzák létre. Az építkezés 2007 elején kezdődik, és becslések szerint 10 év alatt mintegy 4,57 milliárd euróba kerül majd. Ennek felét az Európai Unió állja, a másik felét pedig a többi hat részt vevő ország: az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Kanada, Japán és Dél-Korea. A működtetés a következő húsz évben további 5 milliárd eurót emészt fel. Az 500 megawattos ITER-nek nem is az áramtermelés lesz a fő feladata, hanem az, hogy bebizonyítsa: a technikai akadályok nemcsak laboratóriumi körülmények között, hanem nagyüzemi méretekben is leküzdhetők, és így a mostani atomerőműveket valóban felválthatják a termonukleáris reaktorok, elkezdődhet a fúziós energiatermelés, vagyis a lényegében korlátlanul rendelkezésre álló energia korszaka.

Sátáni telefonszám A világ legdrágább telefonszáma Katarban, egy jótékonysági árverésen kelt el, május 23-án. A 666-6666 telefonszámért tízmillió katari riált, 560 millió forintnak megfelelő összeget fizetett az ismeretlen vevő.

Figyelmébe ajánljuk