cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. augusztus 10.

Tudomány

cyberhírek

Együttalvás Osztrák alváskutatók szerint az egy ágyban alvók zavarják egymást: még a szexmentes éjszaka is felborítja az alvási mintákat, s reggelre csökkennek az együtt alvók kognitív képességei is. Bár a férfiak úgy gondolták, hogy partnerrel jobban aludtak, a nők meg épp fordítva, a valóságban mindkét nem nyugtalanabbul aludt, akkor is, ha nem volt köztük szex.

Zsoltároskönyv Ezeréves zsoltároskönyvet talált egy építőmunkás egy ír mocsárban. A körülbelül húszoldalas, latin nyelvű könyvet időszámításunk szerint 800 és 1000 között írták, a borító és a könyv lapjai is állatbőrből készültek. A régészek a leletet Írország holt-tengeri tekercseiként emlegetik.

Forráskód A nyílt forráskódú fejlesztések népszerűsítése érdekében a Google létrehozott egy szájtot, ahová feltölthetik a programozók a megosztani kívánt projektjeiket. A szolgáltatás a több mint százezer projektnek otthont adó Sourceforge.net riválisa lesz. A szájt nem csak tárolja a kódokat, de lehetőséget ad a projektek megvitatására is.

Szélessáv A szemfenéken található retina (ideghártya) hasonló sávszélességű adatáramot küld az emberi agyba, mint a szabványos hálózati kártyán át kommunikáló számítógépek - igazolták amerikai kutatók tengerimalacok retinájával végzett laborkísérletek során.

Levélszemét A Vatikán is felkerült a levélszemetet forgalmazó országok listájára - derült ki az informatikai biztonsággal foglalkozó Sophos negyedéves helyzetjelentéséből. A világ legnagyobb spamelője még mindig az Egyesült Államok, amelyet sorrendben Kína, Dél-Korea és Franciaország követ.

Géntérkép Amerikai és német tudósok a következő két évben megfejtik a Neander-völgyi ember genetikai kódjait. A kihalt Neandervölgyiek több mint kétszázezer évvel ezelőtt jelentek meg Európában és Ázsiában, és még harmincezer évvel ezelőtt is éltek.

Hackerbűnözés A számítógépes hálózatok biztonsági rendszereit kijátszó hackereket a lakosság több mint kétharmada tudatosan kárt okozó bűnözőnek tartja, ugyanakkor a válaszadók közel harminc százaléka szerint a kódfeltörőket és a számítógépes adattolvajokat nem a rossz szándék vezérli. A hackerek tevékenységét a magyarok elenyésző kisebbsége, alig négy százaléka ítéli meg pozitívan, a rendszer elleni igazságos lázadásként. A Szonda Ipsos 1500 felnőtt megkérdezésével készült, reprezentatív júliusi kutatásában a megkérdezettek a kérdőívben felsorolt számítógépes visszaélések mindegyikénél súlyosabbnak ítélnek egy táskalopást, ugyanakkor egy fokkal kevésbé ítéljük el azokat, akik egy tömegközlekedési eszközön nem adják át az idősebbeknek a helyet, és még elnézőbbek vagyunk azokkal, akik illegális szoftvereket használnak. Még kisebb mértékben vált ki ellenszenvet, ha valaki illegálisan számol el személyes kiadásokat vállalati költségként, ha egészségesen megy betegállományba, vagy bliccel.

Nettévé A zenekiadók és a telefontársaságok után a hagyományos tévétársaságok monopóliumát is megrengetheti a tehetséges skandináv programozópáros. Most tévéadások terjesztéséhez írnak fájlcserélőt - adta hírül az [origo]. A dán Janus Friis és svéd társa, Niklas Zennström a Kazaa fájlcserélő, majd a Skype internetes telefon megalkotásával írták be magukat az internet történetébe. A duó a BusinessWeek információi szerint újabb szoftver kifejlesztésébe kezdett, amely tévéműsorok továbbítását teszi majd lehetővé az interneten. A vállalkozás egyelőre a The Venice Project (Velence-projekt) nevet kapta, mivel New York és London mellett Velencében is dolgoznak rajta programozók. Az ötlet nem új, hiszen a "hagyományos" fájlcserélőkön keresztül is nagy számban cserélgetnek filmeket, videofelvételeket az internetezők, és az élő tévéközvetítések továbbítására is létezik szoftveres megoldás. A két programozó valószínűleg "csupán" újfajta keretszoftvert és szolgáltatást készít, amely a fájlcserélők technológiáján alapul majd. Ennek előnye, hogy az adatforgalom java nem központi szervereken keresztül zajlik, amelyek kapacitása véges, hanem a felhasználók merevlemez- és sávszélesség-kapacitását használja ki.

Problémás az RFID Az amszterdami szabadegyetemen oktató Andrew Tanenbaum kritikusan szemléli a rádiós azonosítók (RFID) térnyerését, ezért hallgatóival anti-RFID készüléket fejlesztett ki. Az RFID-Guardian nevű eszköz figyeli a felhasználó környezetét, és jelez, ha valaki a közelben megpróbál adatokat kiolvasni RFID-csipekből. Az egyetemi projekt célja, hogy megvédje az embereket attól a technológiától, amely világszerte egyre elfogadottabbnak számít, ám sértheti a felhasználók információs önrendelkezési jogait - írta az Index a pte hírügynökség nyomán. A kéziszámítógép méretű RFID-Guardian sípolni kezd, amint a közelében aktív RFID-szkenner bukkan fel. A filléres költségű rádiós azonosító csip bevezetését például az útlevelekben tervezik, és az európai központi bank (ECB) is évek óta készül arra, hogy a bankjegyeket ilyen csipekkel lássa el. A német Livewire néhány hónappal ezelőtt olyan speciális útlevéltokot dobott piacra, amely az útlevél RFID-csipjén tárolt adatok védelmét ígéri. A tok műanyagába alumíniumrétegeket lamináltak, és így az eltett útlevélről jogosulatlanul nem lehet kicsalogatni az adatokat. Amerikai hackerek a New Yorkban megrendezett HOPE Number Six konferencián demonstrálták, hogy a VeriChip emberi bőr alá beültethető RFID-azonosítója egyszerűen másolható, így az egyedi azonosítónak szánt eszköz jelét észrevétlenül lemásolva ellopható a hordozó személyazonossága.

Tavak a Titánon Tavakat fedezett fel a Cassini űrszonda a Titánon, a Szaturnusz egyik holdján: a Földön kívül ez az első égitest, amelynek felszínén folyadékot találtak. A Titánon megfigyelt fekete foltok egy részéhez csatornák vezetnek, amelyek formájából egyértelműen arra lehet következtetni, hogy folyékony anyag alakította ki őket. A Titán légkörében lévő, nagy mennyiségű metán még fagypont alatt is folyékony marad, míg a víz nem, ezért - a hold dermesztő éghajlatát figyelembe véve - a tudósok szerint a tavakat folyékony metán vagy etán alkothatja. A tavak és csatornák azért maradtak sötétek a radarképeken, mert nem tükrözték vissza a sugarakat - ebből a kutatók arra következtetnek, hogy rendkívül sima a felületük. A folyadék folyamatos párolgása következtében - néhány esetben - a foltok köré üledék is rakódott. A tavakat az időszaki "esők" tölthetik fel. Az európai és amerikai összefogással megépített Cassini űrszonda 2004. július elseje óta kering a Szatunusz körül.

Figyelmébe ajánljuk