cyberhírek

  • .
  • 2008. március 27.

Tudomány

cyberhírek
Korkülönbség - Osztrák tudósok szerint a férfiaknak a náluk 4-6 évvel fiatalabb nők mellett van esélyük a legtöbb utódra. Egy finn tanulmány szerint viszont a lapp férfiak - a 17. századig viszszanyúlóan - átlagosan 15 évvel fiatalabb asszony mellett számíthattak a legtöbb gyerekre.

Zombihálózat - Amerikai felmérések szerint az internetre egy átlagos napon csatlakozó 800 millió számítógépnek nagyjából 40 százaléka vírussal fertőzött, és valamelyik zombihálózat tagja. Az internet e-mail-forgalmának 91 százalékát a botnetek generálta levélszemét adja.

Ûrturizmus - Az űrturisták igényeit kielégítő űrrepülők sorozatgyártását tervezi egy európai űrtechnológiai óriáscég, az EADS Astrium. Piackutatások szerint évente 15 ezer ember volna hajlandó kifizetni 200 ezer eurót (51 millió forintot), hogy az űrben tölthessen másfél órát.

Fényforrás - A General Electric kutatólaboratóriumában elkészült a világ első nyomtatott OLED-kijelzője, amely a villanykörtét helyettesítő fényforrásként is működhet. A gyártó szerint a nyomtatott OLED-fényforrások már 2010-ben a boltok polcaira kerülhetnek.

Cenzúra - Huszonöt videomegosztó oldal bezárását rendelték el Kínában egy január végén hozott törvény alapján. Az új rendelkezés értelmében tilos a kínai weben olyan videókat közzétenni, amelyek államtitkokat tartalmaznak, sértik Kína jó hírnevét, nemzetbiztonságát, vagy pornográfiát és erőszakot terjesztenek.

Bumeráng - Speciális papírból készült bumeránggal tesztelte a mikrogravitációt a Nemzetközi Ûrállomáson tartózkodó japán asztronauta, Doi Takao. A háromágú repülő eszköz az űrbéli környezetben is visszatért kiindulópontjára.

Magyar klímastratégia Magyarországot különösen érzékenyen érinti az éghajlatváltozás: ami világviszonylatban 1 fokos emelkedés, az nálunk 1,5-2 fok lesz - áll az Országgyűlés által múlt kedden ötpárti konszenzussal elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában (NÉS). Megoldásként radikális kibocsátás-csökkentést és a zöld beruházások jelentős felpörgetését irányozza elő a dokumentum. A NÉS szerint Magyarországon a záporok és egyéb "nagycsapadékos jelenségek" száma várhatóan emelkedik, emiatt nő a hirtelen árhullámok kockázata, ugyanakkor nyaranta a magyarországi folyók évtizedeken belül a jelenleg szokásos szint felére apadhatnak. A talajvíz szintje megfelelő utánpótlás híján süllyedni fog, főként a völgyekben és az alacsonyabb területeken, például az Alföldön. Emiatt a mezőgazdaságban az elemi károk mértékének évi 2-4 százalékos emelkedésével számolnak. A gyakoribbá váló rendkívüli árvizek szintje alatt fekszik az ország negyede, hétezer település, 2,5 millió ember, a megművelt földek harmada, a vasutak 32, a közutak 15 százaléka - a kockáztatott vagyonérték 5000 milliárd forint. Egy ENSZ-kutatásra hivatkozva a NÉS azt állítja, hogy a klímaváltozás a biológiai sokszínűségre, azaz az élővilág fajgazdagságára gyakorolt hatása szempontjából Magyarország Európa egyik legsérülékenyebb országa. A NÉS az uniós és nemzetközi követelményekkel összhangban intézkedéseket irányoz elő az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, és célul tűzi ki az éghajlatváltozás társadalmi tudatosítását is.

Olvadási rekord Soha nem tapasztalt gyorsasággal olvadnak a gleccserek világszerte - állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi elemzése. A gleccserolvadási, pontosabban visszahúzódásiráta az 1980 és 1999 közötti időszakban mért évi átlagosan 30 centiméterről 2006-ra 1,5 méterre emelkedett. A chilei Echaurren Norte gleccseren kívül egy sincs az egész világon, amelynek vastagodott volna a jégpáncélja, a leggyorsabban olvadó gleccser, a norvég Breidalblikkbrea pedig egy év alatt 3,1 méterrel húzódott vissza. A két és fél évtized folyamatait elemző tanulmány szerint az 1998-ban mért rekord az ezredforduló után háromszor is megdőlt. Európában az Alpokban és a Pireneusokban a legrosszabb a helyzet, a világ több pontján pedig egyenesen katasztrófával - az ivóvíztartalékok megszűnésével - fenyeget a gleccserolvadás, például Indiában, ahol a legtöbb folyót a Himalája gleccserei táplálják, vagy Észak-Amerika nyugati partvidékén, ahová a Sziklás-hegységből és a Sierra Nevada-hegységből érkeznek a folyók.

Zöld autó Magán-űrrepülőgép és holdjáró robot után üzemanyag-hatékonysági rekordra képes környezetbarát autó kifejlesztésére hirdetett nemzetközi pályázatot az X Prize Foundation (www.xprize. org). A kaliforniai nonprofit szervezet pályázatára készült el a Space-ShipOne, az első privát űrhajó, amely 2004-ben elnyerte a tízmillió dolláros Ansari X Prize díjat. Tavaly az alapítvány és a Google közösen hirdette meg a Lunar X Prize versenyt: a húszmillió dolláros fődíjat az a magáncég kapja, amely elsőként juttat távirányítású robotot a Holdra. Most elindult az Automotive X Prize, melynek célja olyan, sorozatgyártásra alkalmas gépkocsi kifejlesztése, amely legalább 100 mérföldet képes megtenni egy gallon üzemanyaggal - vagyis minimum 160,9 kilométert 4,54 liter hagyományos üzemanyaggal, vagy ezzel megegyező teljesítményt biztosító alternatív energiaforrással. A kocsi károsanyag-kibocsátása szén-dioxidban számolva kilométerenként legfeljebb 125 gramm lehet. A főnyeremény tízmillió dollár. Jelentkezőből nincs hiány: eddig kilenc országból hatvan csoport jelezte, hogy indul a díjért.

Virtuális víz A virtuális víz elméletének kidolgozója, John Anthony Allan kapta a stockholmi központú Nemzetközi Vízügyi Intézet kitüntetését. A londoni King's College kutatója fejlesztette ki azt a módszert, amellyel megállapítható, hogy mennyi víz szükséges a különböző élelmiszerek és egyéb termékek előállításához és forgalmazásához. A brit tudós kimutatta, hogy egy csésze kávéban 170 liter virtuális víz van, egy átlagos amerikai naponta hatezer liter virtuális vizet fogyaszt, egy kilogramm marhahús előállításáhozpedig 15 ezer liter vízre van szükség.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.