cyberhírek

  • *
  • 2008. szeptember 25.

Tudomány

Trendforduló Jelentősen átalakult az emberek közti kommunikáció, és az interneten ma már nem a pornó a legnépszerűbb tartalom, hanem a közösségek. Egy adatbányász szakértő tízmillió felhasználó adatainak elemzésével jutott erre a megállapításra. Gondolatvezérlés Fejre illeszthető mobiltelefon-irányítórendszer prototípusát mutatta egy amerikai cég.
A készülék az alfa és béta agyhullámokat érzékeli, így gondolattal tudja irányítani a mobiltelefonon futó szoftvereket.

Antibiotikum Egy kutatócsoport szerint az antibiotikumok aggasztó tempóban veszítenek a hatékonyságukból, ugyanakkor csökken a megjelenő új készítmények száma, ezért járványügyi fenyegetést jelentenek az ellenálló kórokozók.

Asszonyhiány Egy brit kutató szerint asszonyhiány okozhatta a vikingek kirajzását, melynek során a skandináv harcosok végigrabolták Európát. A vikingek ugyanis pogány szokások maradványaként igyekeztek megszabadulni az újszülött kislányoktól.

Embrióklónozás Az ausztrál kormány kiadta az első engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy tudományos céllal humán embriókat klónozzanak. A kutatás célja, hogy embrionális őssejteket nyerjenek terápiás célokra.

Jégsapka A jóslatokkal ellentétben idén nyáron nem döntött rekordot az északi jégsapka olvadása. Az olvadás tetőzésekor 4,5 millió négyzetkilométert fedett jég az Északi-sarkon. Tavaly 4,1 millió négyzetkilométerre zsugorodott a jégsapka.

Géntérkép Két év múlva befejeződhet a burgonya genetikai kódjának megfejtése, ami a környezeti hatásoknak ellenállóbb növény létrehozásához vezethet, ily módon segítve a termelés növelését és az éhezés csökkentését.

Prímszámrekord Majdnem 13 millió számjegyből áll az új csúcstartó prímszám, amelyet egy Los Angeles-i matematikus számolt ki a Mersenne-képlet segítségével. A rekordért százezer dollár jutalom jár.

Virtuális Budapest New York, San Francisco vagy Denver híresebb épületei már bekerültek a Google műholdas térképébe, a Google Earthbe háromdimenziós formában. Mostantól Budapest legfontosabb látványosságai is ott vannak - adta hírül az Index. A Google szép csendben háromdimenziósította műholdas Budapest-térképének egyes részleteit, így a Google Earthben térben láthatók, körüljárhatók vagy inkább körberepülhetők a fontosabb budapesti középületek és emlékművek, többek között a Duna-hidak, a budai vár, a Parlament, a Citadella, a Nyugati pályaudvar és a Hősök tere. Hasonló háromdimenziós modelleket egyébként bárki gyárthat a Google Sketchup nevű program alkalmazásával.

Élelmiszer-drágulással fenyeget a méhpusztulás Ha a méhpopulációk tovább pusztulnak, egyre drágább lesz előállítani az élelmiszert, mert a gyümölcsök, zöldségek, olajnövények megtermelésében kulcsszerepük van a rovaroknak. A világélelmezés egyensúlya alapvetően megváltozna a beporzó rovarok kihalása esetén - figyelmeztetett a hét végén a Francia Agronómiai Kutató Intézet (INRA), az Egyesült Államokat és egyes európai országokat sújtó rejtélyes méhpopuláció-csökkenésre emlékeztetve. A világ agrártermelésének 35 százaléka függ a beporzó rovarok tevékenységétől. Egyelőre még nem tisztázták az európai és egyesült államokbeli méhpopulációk csökkenésének okait, de az elsődleges magyarázatok között a növényvédő szerek tömeges elterjedését, a monokultúrák kiterjesztését és az erősen fertőző, élősködők okozta betegségeket említik.

Meghibásodott a szupergyorsító Nagy mennyiségű folyékony hélium szivárgott ki a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezésének, a nagy hadronütköztető gyűrűnek (LHC) a hűtőrendszeréből múlt pénteken. A meghibásodás miatt legalább két hónapra le kell állítani a szerkezetet. A CERN fizikusai nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a leállásnak. Az európai részecskegyorsítóban szeptember 10-én futott körbe az első protonnyaláb. A tervek szerint a későbbiekben "miniősrobbanást" szimulálva ütköztetni is fogják őket, a kutatók szerint ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénzérme nagyságú objektum robbanása indította el az univerzum kialakulásának folyamatát, ami a csillagok, a bolygók és az élet létrejöttéhez vezetett.

A növények is éreznek fájdalmat A növények nemcsak fájdalomcsillapítót termelnek, ha sérülés éri őket, de ezzel a vegyülettel kommunikálnak is egymással, és figyelmeztetik a többieket a veszélyre - adta hírül az Index az AP nyomán. Az amerikai National Center for Atmospheric Research kutatói fedezték fel, hogy a növények stresszhelyzetben (például ha betegség támadja meg vagy valamilyen sérülés éri őket) az aszpirin hatóanyagához hasonló anyagot termelnek. A kutatás eredetileg a légszennyezés hatását vizsgálta a növényeken, ekkor vették észre a tudósok, hogy a kísérleti növények közvetlen környezetében időnként kimutatható a levegőből a metilszalicilát nevű vegyület. A kutatók szerint ez egyfajta kommunikáció, a növények így figyelmeztetik egymást a veszélyre.

Félősebbek a jobboldaliak A politikai attitűdök vizsgálatánál hagyományosan a környezeti hatásokra koncentrálnak a kutatók: milyen iskolába járt a vizsgált személy, szüleinek milyen volt a politikai irányultsága, milyen vallású, milyen mértékű a médiafogyasztása. Most egy nebraskai kutatócsoport egy esetleges biológiai magyarázattal szolgált - adta hírül a BBC. A kutatók azt remélik, eredményeik segítenek megérteni majd, miért olyan nehéz megváltoztatni a szavazók választói magatartását. A vizsgálatban nebraskai önkéntesek mondták el a véleményüket olyan kérdésekben, mint a patriotizmus, az iraki háború, a segélyezés vagy a halálbüntetés. A határozott véleménnyel rendelkező kísérleti alanyokat ezután sokkoló képekkel és hangos zajokkal ijesztgették, és közben a bőrük elektromos vezetőképességének változásain keresztül megmérték a félelmük mértékét. A kísérlet eredménye szerint azok a kísérleti alanyok, akiket könnyebb volt megijeszteni, inkább a jobboldalhoz, a republikánus irányzathoz kötődtek: például inkább egyetértettek a halálbüntetéssel és elutasították az abortuszt. A kutatók magyarázata szerint ezek a politikai attitűdök fokozottabb fenyegetettségi érzésre, és ebből következően nagyobb védelmi igényre engednek következtetni.

Figyelmébe ajánljuk