cyberhírek

  • .
  • 2008. október 9.

Tudomány

cyberhírek

Papírtranzisztor Közönséges papírral helyettesítették a szilícium félvezetőréteget az elektronika legalapvetőbb alkatrészében, a tranzisztorban a lisszaboni egyetem kutatói. A portugál kutatók papírszilíciuma forradalmasíthatja az elektronikai ipart.

Csalássorozat Éveken át kopasztották csalók az online pókerezőket: a világ tíz leglátogatottabb online pókerterme közé tartozó Ultimatebet.com elismerte, hogy éveken át csalók lopták meg az oldalon játszókat.

Szuperkábel Hat óriáscég fogott össze, hogy megépítse a Kínát Amerikával összekötő óriási, tenger alatti kábelt. A kábel a jelenleginél hatvanszor nagyobb sávszélességet biztosít majd a Csendes-óceán két partja között.

Ingyenwifi Ingyenesen érhető el a szélessávú internet a VII. kerület több pontján mostantól. A Klauzál téren, a Kéthly Anna téren, az Almássy és a Garay téren is ingyen lehet internetezni.

Tízparancsolat Hat nap után még az Úr is megpihent, és a bloggerek is jobban tennék, ha követnék a példáját. A brit Evangéliumi Szövetség reagált az információs társadalom kihívásaira, és kiadta a bloggereknek szóló tízparancsolatot.

Gyermekvédelem Nagy-Britanniában egy újonnan létrehozott szervezet fog gondoskodni a gyermekek internetes védelméről, megóva őket a pornográf, az erőszakos és az öngyilkosság témájával foglalkozó honlapoktól.

Diszlexia Egy gyakori genetikai módosulat, melyet a diszlexiával is kapcsolatba hoznak a szakemberek, megmagyarázhatja a gyenge olvasási készséget olyanoknál, akiknek egyéb tanulási nehézségük nincs - állítják brit kutatók.

Nobel-díj Harald zur Hausen, illetve Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier kapták megosztva az idei orvosi-élettani Nobel-díjat, a humán papilloma vírus (HPV) méhnyakrákot okozó hatásának feltárásáért, illetve az AIDS-et okozó HIV-vírus felfedezéséért.

Tesztoszteron Amerikai és svéd tudósok most megjelent tanulmánya szerint a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon szintje öszszefüggésben van azzal, hogy a férfiak mennyire hajlandók kockázatot vállalni pénzügyletekben - írta az Index a Live Science nyomán. A tesztoszteron és a kockázatvállalás közti összefüggést már régebben sejtette több kutatás: a férfiak könnyebben vállalnak rizikót, mint a nők, a brókerek pedig többet keresnek, amikor magas a tesztoszteronszintjük. A friss kutatás szerint azoknak a férfiaknak, akiknek a tesztoszteronszintjük az átlagosnál nagyobb, magasabb a pénzügyi kockázatvállalási hajlamuk. A kutatók szerint evolúciós okai lehetnek ennek: a férfiak a nőket akarják lenyűgözni azzal, hogy sokat kockáztatnak. A nyertesek ugyanis nagyobb eséllyel találhatnak párt: korábbi kutatások kimutatták, hogy a nők a párválasztáskor sokkal inkább figyelembe veszik a jelöltek anyagi helyzetét, mint a férfiak. Talán a Wall Street-i brókerek is csak az evolúcióban betöltött szerepüknek megfelelően viselkedtek, amikor ügyleteikkel előidézték az elmúlt hetekben dúló amerikai gazdasági válságot - jutnak merész következtetésre a kutatók.

Csordaszellem Pénzügyi válság esetén csordaszellem uralkodik, mert az ember úgy van programozva, hogy bizonytalan időkben a tömeget követi - állítják amerikai szakértők. Az agyat és a viselkedést vizsgáló tanulmányok egyértelműen azt mutatják, hogy alulinformáltan, a küszöbön álló fenyegetettség érzésével az emberek gyakran nem hallgatnak saját logikájukra, hanem azt nézik, mit tesznek mások. "Félnek az emberek, és félelmük oka az, hogy most hatalmas a bizonytalanság a piacokon" - véli Gregory Berns, az atlantai Emory Egyetem neuroközgazdásza, aki a gazdasági viselkedés biológiáját kutatja. Bern mágneses rezonancián alapuló képalkotó berendezéssel (MRI) tanulmányozza az emberek agyi aktivitását különféle általa létrehozott helyzetekben. Általános, hogy az agy félelemért felelős központja aktiválódik, amikor az emberek bizonytalanok. Ilyenkor kételkedni kezdenek saját ítélőképességükben, és a józan ész ellenében is a tömeget követik.

Zöldít a Google Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója bemutatta a keresőóriás grandiózus tervét, a Clean Energy 2030-at, ami egyszerre oldaná meg az amerikai gazdaság energiaéhségét, az olajválságot és a légszennyezés legsúlyosabb gondjait. A terv nem titkolt szándékkal azért készült, hogy az év végén hivatalba lépő új amerikai elnök és kormánya rögtön neki is foghasson a megvalósításának. Egyelőre két területre koncentrál: az autókra és az elektromos áram termelésére. A projekt a szénre, földgázra és olajra épülő amerikai ipart bő két évtized alatt megújuló energiaforrásokra állítaná át. A Google számításai szerint a fosszilis energiaforrásokra épülő áramtermelés 88 százalékát lehetne szél-, nap- és geotermikus erőművekkel kiváltani 2030-ra. Jelenleg Amerikában 16 gigawattnyi szélerőmű-, 2,9 gigawattnyi, a Föld hőjéből táplálkozó geotermikus erőmű, és 1,5 gigawattnyi napenergia-kapacitás van. Ezt a terv 380, 80, illetve 250 gigawattra növelné. Az új erőművek építése és az új technológiák bevezetése nagyon drága: a Clean Energy program 4,4 billió, azaz 4400 milliárd dolláros beruházással számol, amiből ezermilliárd rögtön vissza is jönne 2030-ra a hatékonyabb energiafelhasználás miatti fogyasztáscsökkenéssel.

Junior Prima A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a Budapesti Corvinus Egyetem "60 éves a Közgáz" jubileumi tudományos eseménysorozatának keretében gálaestet szervezett a Junior Prima Díj "Magyar Tudomány" kategória idei nyerteseinek a tiszteletére. Az immáron második alkalommal odaítélt díjakat összesen hét tudományterület fiatal tudósai vehették át. Felkért ajánlóként ebben az évben az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok összesen 23 fiatal elismerésére tettek javaslatot. Közülük választották ki azt a tíz tudós kutatót, akik fiatal életkoruk ellenére nemzetközi szinten is magasan jegyzett tudományos kutatási eredményekkel, publikációkkal büszkélkedhetnek. Az erős mezőnyben végül a publikációk, előadások, hivatkozások számán túl a kutatott területen elért tudományos nóvumok alapján dőlt el a díjak sorsa.

Figyelmébe ajánljuk