cyberhírek

  • .
  • 2009. február 12.

Tudomány

Földönkívüliek Skót tudósok szerint legalább 361 és legfeljebb 37 964 civilizáció létezhet a Tejútrendszerben, és bármelyik kapcsolatba léphet a Földdel. A tudósok számítógépes modellvizsgálattal becsülték meg, hogy a Tejútrendszerben hány bolygón jöhetett létre az élet. Google Ocean A Google Earth térképszoftverbe integrált óceánkutató alkalmazást jelentetett meg a Google: ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a tengerek, a víz alatti élővilág veszélyeztetettségére. Adósságcsapda Észtországban nemzeti probléma az sms-kölcsön: a fiatal észtek körülbelül 1000 százalékos éves kamatra vehetnek fel kölcsönt a mobiltelefon segítségével.
A többségükben 25 évnél fiatalabb sms-adósok tíz százaléka aztán nem tud fizetni.

Gyilkos mobil Vérben úszva találtak meg egy kínai bolti eladót, akinek a zsebében felrobbant a mobilja, és a szilánkok elvágták az artériáját. Kínában már kilencszer robbant fel mobiltelefon 2002 óta - a gyártók szerint a hamisított akkumulátorokkal van probléma.

Pedofilvadászat Kilencvenezer, az állami adatbázisokban regisztrált szexuális bűnöző nevét és adatait adta át a MySpace az amerikai hatóságoknak egy bírói döntés miatt. Valamennyiüket kitiltották a közösségi oldalról.

Hólyagcsíra A kelet-kínai Santungi Õssejt-hasznosítási Kutatóközpont tudósai sikeresen klónoztak öt emberi hólyagcsírát. A klónozás a Parkinson-kór új kezelési módjainak kifejlesztésében nyújthat segítséget.

Rekordnézettség Tavaly decemberben rekordot döntött Amerikában a YouTube és a hozzá hasonló videómegosztók nézettsége: egy átlagos amerikai internetező 2008 utolsó hónapjában közel száz webes videót nézett meg.

"riáskígyó Csaknem 13 méteres óriáskígyó ősmaradványára bukkantak Kolumbiában. Ez a valaha létezett legnagyobb kígyó. A fölfedezés a trópusok múltbeli éghajlatára is következtetni enged.

Bemutatták a Rubik-gömböt A nürnbergi játékvásáron bemutatták a Rubik's 360 nevű játékot, ami Rubik Ernő szerint a leginnovatívabb játék a kocka óta. A játékot ősztől lehet majd megvásárolni - adta hírül az Index. A Rubik's 360 három gömbből áll, a legnagyobbon belül található a másik kettő, a legbelsőben pedig színes golyók vannak. A gömbök elmozdulhatnak, a cél a játék megfelelő mozgatásával a gömbökön levő lyukakon keresztül kijuttatni a golyókat a külső gömbhöz, ahol mindegyik golyót a vele egyező színű dudorba kell pöcögtetni. A BME-n végzett Rubik Ernő 1974-ben találta fel a róla elnevezett kockát, és egy évvel később igényelte a játék szabadalmaztatását. Az első Rubik-kockák 1977 végén jelentek meg a magyar boltokban, 1980-ban pedig a találmányt angol, német, francia és amerikai játékvásárokon is bemutatták. Az amerikai premier során Gábor Zsazsa színésznő népszerűsítette a kockát, a játék 1980. május 5-én, egy hollywoodi partin indult hódító útjára a tengerentúlon. A kockából eddig több mint 350 milliót adtak el, a YouTube-on majdnem 40 ezer, a játékhoz kapcsolódó videó található. A Rubik-kocka több mint 43 trillió lehetséges kombinációval bír, ezek közül csak egy a jó megoldás. A kocka kirakásának jelenlegi világrekordja 7,08 másodperc, a holland Erik Akkersdijk tartja. A negatív rekorder a brit Graham Parker, aki 26 év alatt rakta ki a kockát.

Stradivari titka Hegedűkészítők generációi évszázadokon át próbálták a Stradivari és Guarneri hegedűk hangzásvilágát reprodukálni, ám nem jártak sikerrel. A Texas A&M Egyetem magyar származású professzora most úgy véli, hogy lehullt a lepel a titokról - adta hírül az [origo]. Joseph Nagyvary magyar származású biokémiaprofesszor még 1976-ban vetette fel, hogy az egykori híres mesterek hangszereinek utánozhatatlan hangját, illetve ennek eredetét nem csupán a felhasznált faanyagban és különleges konstrukcióban, hanem vegyi anyagok felhasználásában is kereshetjük. A professzor "hosszas könyörgések árán" apró anyagdarabkákhoz jutott a Stradivari és Guarneri hegedűk restaurátoraitól. A minták analizálásakor kiderült, hogy a régi olasz hegedűk faanyaga különbözik a korabeli angol és francia gyártmányokétól és a természetes fától is, mert erős vegyszeres kezelés nyomai mutathatók ki rajta. A fából - számos más vegyszer mellett - borax, fluoridok, króm és különféle vasvegyületek kerültek elő. A borax régóta ismert vegyület, már az ókori Egyiptomban is használták a mumifikáláshoz, később pedig rovarölő szerként alkalmazták. A vegyszerek jelenléte a hegedűkészítők és a helyi gyógyszerészek, kémikusok együttműködésére utal. Eredetileg a faanyag tartósítása lehetett a cél, hiszen Stradivari és Guarneri is meg akarta óvni hangszereit a kártevő rovaroktól, amelyek igen elterjedtek voltak abban az időben.

A hosszú élet génje Európaiakban is megvan az a gén, amit a különlegesen hosszú életű japánokban fedeztek fel - állapították meg német tudósok. Ezek szerint nemcsak Japánban, hanem a világon máshol is élhetnek nagyon sokáig az emberek, ha rendelkeznek a megfelelő génnel. A Kieli Egyetem kutatói 388 száz év feletti német génállományát vizsgálták meg, összehasonlítva 731 fiatalabb személyével. Azt találták, hogy az FOXO3A jelű gén nagyon gyakori az öregebbek csoportjában. Korábban ugyanerre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, akik több mint 3700, kilencvenöt évnél idősebb japánt vizsgáltak meg. A felfedezés nagyon fontos, mert az európaiak és a japánok genetikailag viszonylag eltérnek egymástól. Most viszont le lehet vonni azt a következtetést, hogy a hosszú életnek az egész világon ez a gén a titka - jelentette ki a német kutatócsoport vezetője.

Levélszemét A legtöbb spam Oroszországból érkezett tavaly a világhálón, a kéretlen elektronikus reklámleveleken mintegy 150-200 millió dollárt kerestek a feladók - derül ki a Kaspersky Labs komputerbiztonsági cég éves jelentéséből. Egyévvel korábban a levélszemétforrásországai között még az Egyesült Államok állt az első helyen. Oroszországból érkezett a nemkívánatos küldemények 22 százaléka, Amerikából 16, Spanyolországból 5 százaléka, és a többi ország csak jócskán lemaradva követi az első három helyezettet.A Kaspersky adatai szerint az oroszországi e-mail-forgalomban a spam aránya eléri a 82,1 százalékot. Az interneten elkövetett csalások között az első helyen állnak azok, amelyek során elektronikus levélben hamis ígéretekkel arra szólítják fel a címzetteket, hogy küldjenek emelt díjas sms-t egy telefonszámra. Ugyancsak dobogós helyen állnak a közösségi honlapok álcájával végrehajtott csalások. Ilyenkor a hamislevél látszatraa közösségi oldalról érkezik, ám aki rákattint, vírust telepít a számítógépére.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.