Tartalom

Narancs XXI. évf. 7. szám (2009-02-12)

Publicisztika

Publicisztika

Ultimátum

Ez így nem mehet tovább! Lapunk, a Magyar Narancs e helyütt a leghatározottabban felszólítja a gazdasági világválságot, hogy haladéktalanul, ezen felszólításunk kézhezvételétől számított 24 órán belül, de legkésőbb vasárnap éjfélig érjen véget, és húzzon innen a picsába! Ellenkező esetben lapunknak az ezután bekövetkező világméretű eseményekért nem áll módjában jótállani, minden felelősséget a káreseményekért elhárítunk, és nem szavatoljuk a továbbiakban a globális békét, biztonságot és fellendülést.

Publicisztika

Csókolom, jöttünk, mi vagyunk a sajtó

A ruandai törvényszék 2003. december 3-i ítéletében népirtás bűnében marasztalt el három ruandai férfit, három sajtómunkást. Az ítéletben a törvényszék részletesen feldolgozza a ruandai média kialakulásának és radikalizálódásának történetét, azt, hogy hogyan váltak ezek az orgánumok a nyílt uszítás színterévé, és milyen szálakon fűződtek a tömeggyilkosságot levezénylő hutu vezetéshez. A szisztematikus propaganda kifinomultsága és hatékonysága megdöbbentő.

Mészáros Sándor

Publicisztika

Nem tetszik az immunrendszer?

A sötétben bujkáló shortolókról

"Soros György újra bedönti a fontot?" - kérdezi némileg hatásvadász címmel megjelent cikkében a Világgazdaság (2009. január 29.). Szándékosan választottam az elmúlt hetek legolvasottabb internetes, ún. vezető hírei közül e lényegében korrekt írást, amely címével ellentétben arról számolt be, hogy Soros György befejezte az angol font sterling elleni spekulációt.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Spéci, a primadonna

"Egy-egy felfedezett sporttehetségnek 'megfogására' az egyesületek valóságos hajszát indítanak. Koncessziókkal, ígéretekkel valósággal elkábítják az illető tehetséget. Egyik egyesület túllicitálja a másikat, csakhogy elhalásszák egymás orra elől a sportnak jövendő 'star'-ját. (...) A 'kiváló sportférfiú' pedig fitymálva fogadja mindezt. Úgy jár-kel közöttünk, mint a Nap, a mely körül az egész sportvilágnak forognia kell. Ezeknek a sportsmaneknek legtalálóbb elnevezése: sportprimadonna."

K. történetei

Egotrip

Pillantás a visszapillantásra

Ein Blick auf den anonymen "Rückblick": K.-t még a gimnáziumban bűvölte el a Széchenyi-mű eredeti címe, pedig akkor még nem is tudott németül. De a fülében benne maradt a négy egymást követő zárhang vészjósló pattogása.

Külpol

Külpol

Haramiák Kelet-Európában 2. - "Keselyűhad száll alá"

A szervezett bűnözés a kommunizmus bukása óta az egyik legdinamikusabban fejlődő szolgáltatás Kelet-Európában. Van, ahol egyenesen húzóágazata a nemzetgazdaságnak, s szálai a legmagasabb körökig vezetnek. Karácsonyi számunkban kezdett sorozatunkat (lásd: Dohányon vett honvédelem, Magyar Narancs, 2008. december 18.) Szerbiával folytatjuk, mely hely 1992 és 2003 között a politikai gyilkosságok és az alvilági leszámolások véres orgiájában tobzódott. Márkusz László

Külpol

Demokratizálódó Irak - Lélegzik

Az irakiak, úgy tűnik, elkezdték élvezni az Egyesült Államok által rájuk kényszerített demokráciát. A január végi tartományi választások legalábbis biztató képet mutatnak. Wagner Péter

Belpol

Belpol

Pécs: EKF és polgármester-választás - Magukra maradtak

Tizenegy hónap sincs már hátra, és Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa: jelenleg ez az egyetlen biztos pont a projektben, hiszen a beruházások csúsznak, programok nincsenek. A felkészülés évei alatt ráadásul a második polgármesterét is elveszítette a város. Somlyódy Nóra

Belpol

A Jobbik mint harmadik erő - II. rész - A tiszták

Politikai jártasságuk felülmúlja kortársaikét, különösen érdeklődnek a történelem iránt, megmozgatja őket a határon túli magyarok ügye, cigányellenes és részint antiszemita nézeteket vallanak. A Jobbikhoz csatlakozó fiatalokat a párt politikai érintetlensége, misztikus nacionalizmusa, szókimondása és a párton belüli közösség vonzza elsősorban. Varró Szilvia

Belpol

Emberölés Veszprémben - Kiszabadult szellem

"Itt a történelmi kibékülés lehetősége, fogjunk össze és irtsuk ki a cigányokat" - foglalta össze a veszprémi gyilkosság körüli indulatokat találóan egy romániai internetes fórumozó. Bár kezdetben többtucatnyi cigány maffiózóról volt szó, lapzártánkkor két roma és egy nem roma férfit gyanúsít a rendőrség Marian Cozma meggyilkolásával. V. Sz.

Belpol

A kelet-európai bankok nehéz helyzete - Csak a mamára gondolnak

A súlyosbodó reálgazdasági válság miatt egyre nehezebb a tavalyi pénzügyi krízist megsínylett, már most is számos sebből vérző kelet-európai bankok helyzete. Ha a nyugati döntéshozók a bezárkózást választják, a nyugati anyabankok képtelenek lesznek kisegíteni a régióbeli leányaikat. Körkép az európai bankmentő intézkedésekről. M. László Ferenc Szlankó Bálint (London)

Belpol

"Ez genetikai determinizmus" - Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke

Megengedett a rasszista beszéd a közhatalom képviselőjétől - ez az üzenete a miskolci rendőrkapitány visszahelyezési ügyének. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint a történetet a romák ellenében megnyilvánuló páratlan politikai egységfront, a rendőrségi állományon belül meglévő feszültség és előítéletesség együttesen vitte tévútra. Varró Szilvia

Zene

Zene

film - A kuszkusz titka

Mit kapunk, ha Aki Kaurismaki Gomolygó felhőzet című filmmunkáját úgy, ahogy van, beledobjuk egy fazékba, s felhelyezzük az üzemi hőmérsékleten duruzsoló sparherdra? Semmit, lassan forrni kezd (víz van benne). S ha a forrásban lévő felhőzetre ráborítunk tetszőleges című Eric Rohmer-filmeket? Semmi, egy ideig alábbhagy a forrás, aztán újrakezdi.

Zene

koncert - SCHIFF ANDRÁS DIRIGENSKÉNT

Az utóbbi időben többször is lenyilatkozta, hogy nem tartja magát karmesternek, ehhez képest Schiff András dirigensként szédítő koncertet adott a Budapesti Fesztiválzenekar élén. Már a műsorválasztás kimagaslóan átgondolt koncepciót mutatott: Schubert szinte gyerekként írt 2.

Zene

koncert - SCHIFF ANDRÁS SZÓLÓESTJÉN

Schubert kisebb zongoradarabjaiból játszott, főként az utolsó két év, vagyis 1827-28 terméséből. Régebben, mondjuk húsz éve, senki nem merte volna egy műsorba foglalni ezeket az apró remekműveket, mert kicsinek hatalmasak, hatalmasnak meg aprócskák, technikailag nem túl nehezek, de azért egyáltalán nem könnyűek.

Zene

Film - Curükk, kisöreg, curükk - David Fincher: Benjamin Button különös élete

Emlékeznek még Jack Arnold 1957-es Richard Matheson-adaptációjára, A hihetetlenül zsugorodó emberre? Amolyan sci-fi ikon a darab. Ha nem emlékeznek, az elég nagy baj, mert akkor megnézik a belőle készített remake-et jövőre vagy valamikor hamarosan Eddie Murphyvel, és annyi maguknak - de főként a mozinak. Ám ezen még ráérünk jajveszékelni, A hihetetlenül zsugorodó emberben az volt a nagy hecc, hogy a logikus(nak ható) fordulatain, műfaji izgalmain túl (ledöfi-e a kisember a talált gombostűvel a rusnya, szőrös ízeltlábút, vagy odavész), határozott kommersz szándékai dacára még szólt is valamiről. Jelesül a középosztálybeli férfiak nagyon is valós, alig is sci-fibe illő félelmeiről - értőn. Ez a maga idejében is dicséretére vált; ma meg mint Csomolungma mered.

Zene

film - A látogató

Walternek még a nyakkendője is szomorú, hát még ő maga. Az élet mindig máshol van, mint e tisztességben megkopott, gyászával élő tanárember: egyikük sem keresi a másik társaságát, tudomásul veszik a tisztes távolságot.

Zene

Musical - A pőre való - Duncan Sheik-Steven Sater: Tavaszébredés

Karcos jó híre megelőzte a 2006-os premier óta immár világhódításra indult musical hazai bemutatóját, s a jelek szerint méltán, hisz' a Pesten ugyancsak "off-Broadway", a nyitható tetőzetére Nyugati Teátrumként is váltig büszke néhai Szikra moziban elővezetett zenés darab valóban figyelemreméltónak bizonyult. Franz Wedekind közel százhúsz esztendős műve, amely máig őrzi botránkoztató időszerűségét, s úgy tetszik, népszerűbb, mint valaha, a musical-változatban is megmaradt nyugtalanító, a kegyetlenségig őszinte történetnek: a nemi ösztönök ifjonti zsendüléséről és zendüléséről, a fölnőtterőszakról, a hazugság és az álszemérem pusztító uralmáról. Mindehhez Steven Slater markáns és jelen idejű (Kerényi Miklós Gábor és Somogyi Szilárd által az illemtelenségig szellemesen magyarított) dalszövegekkel, míg Duncan Sheik mindvégig roppant lendületes, noha csak két szám erejéig emlékezetes rockzenével járult hozzá. László Ferenc

Zene

Színház - Dioráma - János vitéz I-II.

Egyszerűbb lenne - és méltóbb is - pusztán színházi előadásnak tekinteni a Nemzeti Színházban két szereposztásban bemutatott János vitézt, de hát megint a bonyolultabb utat járjuk... Kacsóh Pongrác daljátékának e legújabb változata, úgy tűnik, feledteti sokakkal, hogy a mű sorsa többszörös adaptációk, átírások, kiegészítések, betoldások, húzások-vonások története, és nem is mindig csak az aktuális nemzeti öntudat kívánalmai szerint, hanem a színházba elvárt közönség kedvére (amikor például rendre a kor legnagyobb női sztárjának nadrágszerepe lett a Kukorica Jancsi). Csáki Judit

Zene

lemez - COMPOST DREIHUNDERT - FRESHLY COMPOSTED VOL 3.

Tizenötödik évét írja a patinás müncheni Compost kiadó: a Michael Reinboth által vezetett cég múlt év végén jutott el a háromszázadik (!) megjelenéséhez, amit szokás szerint egy jó ízléssel összerakott válogatással ünnepelt. Megtalálunk itt mindent, amit szeretni lehet a bajor címke portfóliójában - akad finom, bossás dzsesszgroove, mint a régi szép időkben, retrodzsessz stichű popsanzon, vékony határvonalon egyensúlyozó vokális soul, modern fusion, lüktető broken beat - és emellett jó néhány szofisztikált négynegyedes tánczene, melyek alighanem a kompiláció legjobb darabjai.

Zene

Kiállítás - Amíg bírják cérnával - "Ahogy a varrócérna kerüli a gombot"

Vas István megírta a Miért vijjog a saskeselyűben, hogy milyen szép konstruktivista fellépőruhát tervezett Kassák Etinek, Simon Jolán táncművész lányának. Arra már nem emlékszem, szó van-e arról, hogy ki volt az, aki meg is varrta a ruhát. A kérdés azért lényeges, mert valahol itt állapítható meg az a keskeny határ, amely a képző- és iparművészet között húzódik, és amelyet az 1960-as, '70-es évek neoavantgárdjáig őrzött a gyakorlati konvenció. Ennek a konvenciónak megfelelően az autonóm művészet kisajátította magának az invenciót, a tervezést, az ötletet, és az alsóbbrendű iparművészetnek meghagyta a fáradságos gyakorlati kivitelezést, a funkcionalizmust és a technikát. Ez a hierarchikus viszony, amely a XX. század elejének semleges ipari tárgykultúrájával szemben kapott új erőre, nemcsak a művészetet osztotta meg, hanem a nemek közötti viszonyban is kifejeződött: a tervező mindig férfi, a kivitelező mindig nő. Ferenczy Noémi csak azért nem ideális kivétel, mert szerencséjére leszbikusnak bizonyult. Kürti Emese

Zene

könyv - KURT VONNEGUT: GALÁPAGOS

A jó hír az, hogy túléltük a hatalmasra duzzadt agyak korát, és még mindig felszabadultan tudunk röhögni, ha valaki társaságban elfingja magát. Egymillió évvel ezelőtti, azaz 1986-os önmagunkra talán még a csuklás képességében hasonlítunk, máskülönben kórosan nagyra nőtt agyunktól nem szenvedünk többé, vízben élünk, szaglásban túltettünk a kutyákon, halfogásban leköröztünk néhány más fajt, és úgy általában elmondható, hogy a boldog, ámde rövid életű uszonyosok táborát erősítjük.

Zene

színház - MOLIÉRE-BOGNÁR ENDRE: DON JUAN

Durva fémállványzat - meg egy zongora - a helyszín, a fekete ruhás színészek ezen húzódzkodnak, lógnak, dörömbölnek, létrán másznak fel rá. Rögvest látszik: erős rendezői színházról van szó (Jászberényi Gáboréról).

Zene

dvd - Jackie Orszáczky & Tina Harrod az A38 Hajón

Pár napja volt egy éve, hogy meghalt Orszáczky Miklós, a nagyon kevés magyar dzsessz- és rockzenész egyike, akik külföldön (esetében Ausztráliában) is el tudtak jutni az ismertségnek és népszerűségnek arra a fokára, ahol korábban Magyarországon álltak - legalábbis a Bercsényi-klub és a nyári Syrius-hajó korlátozott létszámú, de annál elkötelezettebb közönsége szemében. De "történelmi" a műfaj is, amelyet annak idején, a hetvenes évek elején a Syrius keményebben, rhytm & blues-osan, a korabeli soul lüktető, funky hangvételében, Orszáczkyék itt, ezen a koncerten visszafogottabban, dzsesszesebben, de feszültséggel telítve adtak elő, már rég önmagába zárult, nem fejlődik tovább.

Zene

Könyv - Kritikusok kereszttűzben - Bárány Tibor, Rónai András (szerk.): Az olvasó lázadása? Kritika, vita, internet

Mi a baj az irodalomkritikával? Egyáltalán, baj van? "Válság nincs, forradalom nincs, nem kell az ajtót sem berúgni, sem szélesebbre tárni - ehelyett inkább vegyük fel a 'kis kritikavita' során eddig elejtett fonalat, és folytassuk a beszélgetést. Mert különben megint tíz évet várhatunk arra, hogy történjen valami érdekes." Így inkább befejezni szoktak szövegeket (Bárány Tibor sem tesz másképp), nem elkezdeni, de úgy gondolom: ez a belátás lehet az alapja a témáról való értelmes beszédnek. Különben kapkodás lesz belőle, meg stressz, meg nagyotmondás. Urfi Péter

Zene

Lemez - Emelkedett, kiérlelt - Wino: Punctuated Equilibrium

Scott "Wino" Weinrichet a maga hús-vér valójában éppen tíz évvel ezelőtt láttam először a saját szememmel: a marylandi gitáros-énekes aktuális trióját, a Spirit Caravant vezényelte egy felső-ausztriai klub pöttöm színpadán, és láthatóan nem igazán zavarta, hogy aznap este mindössze úgy tizenöten váltottak jegyet a műsorára - nagy kedéllyel lebegtette a hosszú lélegzetű, önfeledt és ihletett szólókat, a végén még a ráadás sem maradt el. - greff -

Zene

Könyv - Vidám történelem - Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél

Balázs Attila a legjobb tollú írók közé tartozik; cifrázásban verhetetlen. Ez a "szövegduzzasztás" (ahogy ő maga mondja), a mondatok álbarokkos habverése, a mellékmondatfüzérek szalagos-tekervényes lebegtetése, a jelzőhalmozás nem pusztán stilisztikai külsőség és nem csak retorikai játék, hanem virtus, ami megmozgatja, megemeli, a csúnya földtől eloldozza a tényeket és az eseményeket; a gravitáció ellen hat, a súlyosság ellenében. A hosszú mondatláncokkal is elbíró könnyedség szellemi eredetű, és arra hivatott, hogy az írásban munkáló kedély felülmúlja, felülírja azt a nehézkedési erőt, mely elöregedett világunkat és életünket a porba-sárba húzza. Balázs Attila szellemessége szellemiség, kedves humora és pikáns iróniája pedig egyfajta lelki diadal a primitivizmus és vulgarizmus fölött. Radics Viktória

Zene

DVD - A XX. század alkonya - A koppenhágai Ring

Nehogy megrovást kapjunk, amiért az operát nem pódiumzenének, hanem összművészetnek, tehát színháznak tekintjük (noha az), kezdjük a Dán Királyi Opera 2006-os előadásán fölvett A nibelung gyűrűje (szerzett epitheton ornansa szerint A koppenhágai Ring) zenei minősítésével. A Michael Schsnwandt vezényelte zenekar architektonikusan és magabiztosan építkezik, valamivel kevesebb dinamikai árnyalattal és transzparenciával az optimálisnál. A kórus tömör és pontos. A szólisták közül a Siegmundot és mindkét Siegfriedet éneklő Stig Andersen a legismertebb és a legjobb (A walkűrben és Az istenek alkonyában tavaly a MűPa-Ring szólambirtokosa volt), nemesen tiszta vokalitása aranyat ér, és hogy mi mindent tud az éneklésen kívül, az most (nekünk utólag) derül ki. - káté -

Film

Film

Senki markában - John Malkovich színész, rendező

A Veszedelmes viszonyok, a Gyilkos mezők, az Oltalmazó ég, az Egerek és emberek és még rengeteg egyéb film 55 éves sztárját csütörtöktől Clint Eastwood Elcserélt életek című filmjében láthatjuk Pesten. Lapunknak a San Sebastián-i Fesztiválon mesélt életéről, pályafutásáról. Kriston László

Film

"Imád öltözködni" - Erdős György műfordító Murakami Harukiról

Murakami Haruki könyvei Japánban milliós példányszámban kelnek el, hazánkban - és még megannyi országban - ő az első ázsiai író, aki úgy igazán be tudott futni. Magyarországon a Geopen kiadásában hat kötete kapható, a hetedik a nyomdában van. A hatvanéves író hallatlan sikerének okait a több regényét magyarra ültető Erdős Györggyel próbáltuk feltárni. Kovács Bálint

Trafik

Trafik

rés a présen - A viszketegség

Forrai Krisztián, Popbitch - dj, újságíró, a Kollektiva csapat egyharmada rés a présen: Hogyan néz ki ma a budapesti partiszíntér, milyen irányzatok vannak? Forrai Krisztián: Ha az underground elektronikus tánczenéket nézzük, a budapesti színtér az elmúlt pár évben egyre "trendkövetőbb" a London-Berlin-Párizs viszonylathoz képest. Kialakult tábora van a minimálnak, a dubstepnek és az "újelektrónak", és a Nyugaton most nagyon pörgő fidget house is gyorsan gyökeret vert.

Trafik

tévésmaci - A sül dorombül

Sztupa és Troché igyekezett minél gondosabban kiválasztani a követet, akit a Törökőrre menesztenek, hiszen létfontosságú volt, hogy vissza is jöjjön. Arról nem is beszélve, hogy ők meg bejussanak.

Trafik

kulthírek

GRAMMY: PLANT NAPJA Öt kategóriában jelölték, s mind meg is nyerte a Los Angeles-i Grammy-gálaesten Robert Plant és a vele szereplő bluegrass-énekesnő, Alison Kraus, köztük a - világszerte visszaesést mutató albumeladások ellenére is - legnagyobb presztízsű legjobb album díját: Raising Sand. A Viva La Vida jóvoltából három díjat szerzett a Coldplay, s az angol sikersorozathoz hozzájárult a legjobb új előadó díjával elismert húszéves londoni énekesnő, Adele, a Wall-E filmzenéjét szerző Peter Gabriel és az alternatív albumok között győztes In Rainbows révén a Radiohead is.

Trafik

chili & vanilia - Az első valódi sztárséf

A franciák hústálja lélegzetelállító. A faszénen grillezett libamájjal töltött rostélyos csontja szemtelenül magasra emelkedik a térben, a rózsaszínű bélszín miniatűr kerti zöldségekkel mindössze csak tökéletes, az ököruszállyal és karamellizált zellerrel töltött, gyémánt formájúra faragott szarvasgomba már-már felfoghatatlan.

Trafik

étel, hordó - SUNNY CORNER

A Bem rakparton, a Csalogány utca sarkára valamikor a hatvanas-hetvenes évek fordulója tájékán varrtak hetedhét országra szóló emeletes házat, amihez stílusban megfelelő, már-már ultramodern eszpresszó is tartozott, Te+Énnek hívták. Noha emlékezetünk szerint az akkoriban futó Orion űrhajó című nyugatnémet tévésorozatban a lebuj fogalma nem volt tisztázva, a presszó belsőépítészei pótolták a hiányt.

Trafik

mi a kotta? - A magyar kapcsolat

Az előttünk álló hét, vagyis a csütörtöktől szerdáig tartó soros MaNcs-ciklus első és leginkább illusztris komolyzenei koncertje, amelynek beharangozásakor méltán alkalmazhatjuk a "mindenekelőtt" határozószót, a Philadelphiai Zenekar vendégjátéka lesz (Nemzeti Hangversenyterem, február 12., fél nyolc). A testvéri szeretet és Rocky Balboa városának filharmonikusai frissen lejárt mandátumú volt vezető karnagyuk, Christoph Eschenbach és Leonidasz Kavakosz társaságában látogatnak a MűPába, s az esemény fényes alkalmat kínál a magyar kapcsolatok és vonatkozások pertraktálására.

Könyv

Könyv

Könyv + CD - Fantomhangok - Darkó István: A következő pillanatban. Macskarádió

Darkó István. Nem, ez nem álnév. Nem olcsó poén Donnie Darko nevének margójára. Ahogy a frissen (újból, részben pedig először) megjelent kötet sem újrajátszása az úgynevezett kultfilmnek a nyolcvanas évek abszurdan sötét amerikai kisvárosáról, az időn és megszokott viszonyokon-kapcsolatokon kívül élő kamasz ijesztő-szórakoztató magán- és közvilágáról.

Könyv

Pálinkás jó este - Bartis Attila és Kemény István a Nyitott Műhelyben

A két író nemrég emlékezetes nagyinterjúkat készített egymással a Literán. A beszélgetések során zártságuk kölcsönösen megnyílt a másik irányába, a két külön interjú körbeért, egy barátság története és mintázata rajzolódott ki. Ezeknek a beszélgetéseknek visszatérő eleme lett a pálinkásüveg. Előbb Bartis kérdezte Keménytől, oldandó a feszültséget, hogy van-e pálinkája. Amikor egy év múlva Kemény volt a kérdező, már egy palack körtepálinkával indított. Szegő János

Gasztro

Gasztro

Kiállítás - Volt neki szép ruhája - Diana - A Celebration

A vadászat római szűz istennőjének kétségkívül volt pár száz sikerekben gazdag éve, ám mostanság jószerével csak egy sósborszeszfirma ápolja emlékét, s a Diana név láttán ma már aligha ő, s persze nem is Paul Anka 1957-es listavezető slágere jut elsőként az eszünkbe, hanem az a boldogult brit arisztokrata hölgy, aki 1997 nyarán seregnyi paparazzo és egy fatális autóbaleset halálos áldozatává vált. A néhai walesi hercegné mifelénk is szavatolt legendának számít, s habár sosem énekelt a hamvadó cigarettavégről, hangja nem birkózott meg négy teljes oktávval, s még Ernst Marischka sem forgatott filmtrilógiát az életéről, azért magyarországi hírneve bizonnyal birokra kelhet Sisi, Karády Katalin, s akár még Zámbó Jimmy kultuszával is. László Ferenc

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Földönkívüliek Skót tudósok szerint legalább 361 és legfeljebb 37 964 civilizáció létezhet a Tejútrendszerben, és bármelyik kapcsolatba léphet a Földdel. A tudósok számítógépes modellvizsgálattal becsülték meg, hogy a Tejútrendszerben hány bolygón jöhetett létre az élet. Google Ocean A Google Earth térképszoftverbe integrált óceánkutató alkalmazást jelentetett meg a Google: ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a tengerek, a víz alatti élővilág veszélyeztetettségére. Adósságcsapda Észtországban nemzeti probléma az sms-kölcsön: a fiatal észtek körülbelül 1000 százalékos éves kamatra vehetnek fel kölcsönt a mobiltelefon segítségével.

Interjú

Tudomány

"Az a csoda, hogy fejlődik"

Mund Katalin tudományszociológus Darwin magyarországi fogadtatásáról

Darwin úttörő teóriáját már nagyon korán, rögvest A fajok eredete megjelenése után megismerte a magyar tudományos, s azután a laikus közvélemény. Az evolúciós gondolat további sorsa már sokkal kalandosabb: egyesek politikai eszméikhez, mások a társadalomtudományok megalapozásához nyertek belőle inspirációt.

Tudomány

Az emberi értelem ünnepe

A tudás fájától a törzsfáig

Charles Darwin születésnapja, február 12. a tudományos gondolkodás napja 2000 óta. Az alábbiakban A fajok eredete szerzőjéről közölt 2009-es cikkünket olvashatják.