cyberhírek

  • .
  • 2009. április 9.

Tudomány

Technofóbia Egy kis brit település lakosai megakadályozták, hogy a Google autója fényképeket készítsen házaikról a Street View szolgáltatáshoz. Szerintük egyébként is voltak betörések az elmúlt időben a környéken, a Google Mapsen elérhető fényképek pedig csak felbátorítanák a bűnözőket. Fájlcseretörvény Április elsején életbe lépett Svédországban az új szerzői jogi törvény, amely kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy a bíróság felszólítására bármelyik felhasználójuk személyes adatait kiadják.
A törvény hatására jelentősen visszaesett az adatforgalom a svéd interneten.

Internetbiztonság A tavalyi évhez képest harminchárom százalékkal nőtt az internetes bűncselekmények száma - derült ki az internetes csalásokkal foglalkozó Internet Crime Complaint Center (IC3) jelentéséből. Az internetes bűnözők által okozott teljes veszteség tavaly 265 millió dollár (közel 62 milliárd forint) volt.

Energiatakarékosság Az energiatakarékosság jegyében olyan tervezetet nyújtottak be a kaliforniai törvényhozás elé, ami betiltaná a túl sok áramot fogyasztó tévéket. Ha átmegy a törvény, az egy méter feletti képátlójú tévék egy részét nem lehet tovább árusítani Kaliforniában.

Gondolatvezérlés A Honda Motor bejelentette, hogy olyan robotot fejlesztett ki, amely emberi gondolatokkal irányítható. A cég híres Asimo robotjának legújabb verzióját gazdája a fejére helyezett sisakkal irányíthatja.

Szigorítás Franciaországban új törvényt készítenek elő, amelynek értelmében lekapcsolhatják a visszaeső fájlcserélők internetelérését. Az Európai Unió azonban nem támogatja ezt a megoldást.

Zeneletöltés A Google legális zeneletöltő szolgáltatást indított Kínában. A reklámokból finanszírozott oldalról ingyenes zeneszámokat lehet letölteni. Több mint 1,1 millió tételről állapodtak meg a legnagyobb zenekiadókkal.

Nyílt forráskód a közbeszerzésben Szabad az út a nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzése előtt a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára, jelentette be Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos. A közbeszerzési eljárásban a nyílt forráskódú szoftverek ugyanakkora, 12 milliárd forintos keretösszeget kapnak, mint a Microsoft és a Novell termékei. A döntés célja a verseny növelése, valamint az, hogy a szakmai és a tudományos szervezetek más piaci szereplőkkel összefogva erősíteni tudják a nyílt szabványokon alapuló gondolkodásmódot. Az illetékesek azt remélik, hogy a magyar informatikai piacban van olyan erő, ami képes lesz valós szolgáltatási alternatívát nyújtani a zárt forráskódú szoftverek szállítóival szemben. A nyílt forráskódú szoftver olyan programot jelent, amelynek működése szabadon, bárki által megismerhető, tanulmányozható, felhasználható, fejleszthető, a fejlesztés pedig szabadon terjeszthető és továbbadható.

Új generációs űrhajók Néhány nappal azután, hogy a NASA a nagyközönség előtt is bemutatta az űrsiklóflotta nyugdíjazása után szolgálatba álló új űrjárművét, az Oriont, az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz is bemutatta a maga következő generációs űrhajóját. A tervek szerint 2018-ban indul első útjára az egyelőre csak PPTS kódnéven ismert új űrhajó. Rögtön három verzió készül belőle, egy a Nemzetközi Ûrállomásra járó űrkomp, egy Hold-utazásra tervezett változat és egy teherszállító. Az új űrhajók tartósabbak lesznek, mint a mostani Szojuzok, a leszállókabin élettartamát tíz bevetésre tervezik, az űrhajók pedig akár egy évig is parkolhatnak majd a Nemzetközi Ûrállomásra dokkolva. A PPTS alkalmas lesz harmincnapos, teljesen automatikus missziókat végrehajtani az űrben, felkészítik űrszemét eltávolítására, és közelebbről meg nem határozott katonai jellegű feladatokat is említenek. A NASA új generációs űrhajója, az Orion 2015-ben indul első útjára az űrállomásra, 2020-ban embert visz a Holdra, 2030-ban pedig a Marsra küldenék az amerikaiak.

Lefoglalt számítógépek Az adatvédelmi biztos szerint elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy a rendőrség a személyes jellegű információkat is tartalmazó lefoglalt számítógépet, adathordozókat csak jelentős késéssel adja vissza a tulajdonosoknak. Jóri András egy panaszos beadvány kapcsán arra figyelmeztetett, hogy a lefoglalt adathordozókon tárolt információkhoz való hozzáférés - az eljárás sajátosságaira tekintettel - csupán ésszerű időhatáron belül korlátozható. Az adatvédelmi biztoshoz egy olyan állampolgár fordult panasszal, akinek számítógépét bűncselekmény gyanújával foglalta le a rendőrség. Ezt követően mintegy fél évig hiába igényelte, hogy a büntetőeljárás lefolytatásához nem szükséges személyes információit visszakaphassa. Jóri András adatvédelmi biztos szerint az érintett információs önrendelkezési jogának gyakorlását a büntetőeljárás korlátozhatja ugyan, de a korlátozás nem mutathat túl azon a célon, amelyet az eljárás szolgál. A hat hónapos késedelem egyértelműen túllépte az ésszerű időtartamot.

Megszűnik az Encarta Október végével eltűnik a netről az Encarta, a Microsoft ingyenes online enciklopédiája. A cég azzal indokolja a szolgáltatás leállítását, hogy megváltozott a tudástárak használati módja a weben. A döntés hátterében az áll, hogy a netezők 97 százaléka a Wikipediára megy, ha online enciklopédiára van szüksége, a Microsoft lexikonjának részesedése 1 százalék alatti.

Netcenzúra Kubában és Kínában korlátozzák legszigorúbban az internet használatát - állapította meg a Freedom House jogvédő szervezet a tizenöt ország vizsgálatán alapuló, szerdán nyilvánosságra került jelentésében. A washingtoni székhelyű csoport a legrosszabb értékelést Kubának adta, ahol a szervezet szerint a kormány szinte totálisan ellenőrzi az internethez való hozzáférést. A kínai hatóságok alkalmazzák a világ legkifinomultabb és legkiterjedtebb cenzúrázási rendszerét, amellyel megfigyelés alatt tartják és korlátozzák az internet és a mobilok használatát. Kínában a hatóságok és az internetszolgáltatók több ezer embert alkalmaznak az online tartalmak ellenőrzésére és manipulálására. A szervezet szerint világszerte egyre gyakoribb a netcenzúra kiszervezése magánvállalatokhoz, és számos kormány előszeretettel alkalmaz beépített ügynököket, akik az online beszélgetéseket manipulálják.

Figyelmébe ajánljuk