cyberhírek

  • .
  • 2009. május 14.

Tudomány

Adatveszteség A nyolcvanas években Reagan elnök által elindított csillagháborús projekt titkos dokumentuma, a Terminal High Altitude Area Defence rakétavédelmi rendszer leírása került elő egy pécébontóból származó merevlemezről egy egyetemi kutatás során. Hadüzenet Hadat üzent az olasz kormány a Facebook közösségi portálnak: szűrőrendszer segítségével akarják megakadályozni, hogy az állami tisztviselők munkaidejükben éljenek közösségi életet a portálon. A határozatot tiltakozások sorozata követte. Lebukás A rendőrség elfogott egy férfit, aki a gyanú szerint több mint száz embert csapott be internetes árveréseken.
Különböző tárgyakat írt ki árverésre, majd a nyertes vásárlóktól a pénzt beszedte, a tárgyakat viszont nem küldte el nekik.

DVD-másolás A hat nagy hollywoodi filmstúdió összefogott, és bíróság elé idézte az egyik legelterjedtebb DVD-másoló program kiadóját. Azt szeretnék elérni, hogy a bíróság mondja ki, hogy a felhasználók nem készíthetnek jogszerűen másolatot a DVD-n árult filmekből.

Oktatófilm Egy cornwalli mérnök úgy segített feleségének a szülésnél, hogy előtte megnézett a YouTube-on néhány oktatóvideót. A férfi érdeklődésből nézte a videókat, és azokból tájékozódott, amikor a feleségének beindultak a fájásai.

Transzplantáció Egy pittsburghi kórházban hajtották végre az első dupla kéztranszplantációt Amerikában. Eddig világszerte nyolc esetben történt kettős kézátültetés. A múlt hónapban francia orvosok hajtottak végre a világon elsőként egyidejű arc- és kettős kézátültetést.

Láthatatlanság Egy pár mikrométeres felületet már el tudnak tüntetni egy áramot nem vezető anyag segítségével a Kaliforniai Egyetem kutatói. Következő céljuk a három dimenzióban láthatatlanná tévő köpeny.

Adatvédelmi aggályok Az USA és a nyugat-európai országok nagyvárosai után Budapestre is eljutottak azok a Google-autók, amelyek a Google Mapsre helyezhető panorámaképeket készítenek az utcákról - adta hírül az Index. Jóri András adatvédelmi biztoshoz máris több panasz érkezett az utcákat fényképező autókról. Magyarországon a járókelőkről, az autók rendszámáról, sőt bizonyos értelemben a házszámokról készülő fényképek is személyes adatoknak minősülnek, ezek jogosulatlan kezelését pedig itthon és a legtöbb európai országban is törvény tiltja. A Google automatikusan kitakarja az utcaképeken a járókelők arcát és a járművek rendszámait, ám Jóri szerint nem tisztázott, hogy a képeken szereplő személyek "miként érvényesíthetik hozzájárulási, tájékoztatáshoz való és tiltakozási jogukat a fényképezés folyamán". A Google-nél kérelmezni lehet az aggályos képek eltávolítását, ezért az adatvédelmi biztos az üggyel kapcsolatos állásfoglalásával megvárja, hogy mire jut a Street View által felvetett kérdéseket vizsgáló EU-s adatvédelmi munkacsoport.

Blogger-feketelista A Committee to Protect Journalists nemzetközi újságíró-szervezet összeállította a bloggerek számára legveszélyesebb tíz ország listáját. A legrosszabb hely ezek szerint Mianmar, ahol a kormány erősen cenzúrázza a netet, blokkolja egyes oldalak hozzáférését, és hamar börtönben találhatja magát az, aki a blogján olyasmit ír, ami nem tetszik a cenzoroknak. A leghíresebb eset a Maung Thura nevű bloggeré, aki éppen 59 éves börtönbüntetését tölti, mert 2008-ban videókat tett fel a netre a Nargis ciklon pusztításáról, amivel leleplezte, hogy a kormány hivatalos közleményei elhallgatják a károk valódi mértékét. A második és harmadik helyre Iránt és Szíriát tették a lista összeállítói, ahol elsősorban az iszlám online kritikusainak gyűlhet meg a bajuk a hatóságokkal. Kuba lemaradt a dobogóról, annak ellenére, hogy legalább 21 bloggerről és online újságíróról tudni, akik éppen börtönben ülnek. A további helyezettek (Szaúd-Arábia, Vietnam, Tunézia, Türkmenisztán, Kína és Egyiptom) a kormányzati cenzúra miatt kerültek a listára - van, ahol több százezer oldalt blokkolnak a hatóságok.

Hiányzó láncszem Valószínűleg David Attenborough lesz a műsorvezetője annak a - mindeddig szupertitkos - dokumentumfilmnek, amiben a BBC bemutatja az emberi evolúció egy rendkívül fontos, mindeddig hiányzó láncszemét. A dokumentumfilm a kihalt adapiféle főemlősök egy 37-47 millió éves példányának teljes csontvázáról szól, amit egy Frankfurt melletti lelőhelyen találtak. A ma élő makikhoz hasonló állat felfedezői szerint nemcsak egy a sok főemlős közül, hanem egyenesen az a csoport, amelyből a ma élő majmok, emberszabásúak és emberek kifejlődtek. A Daily Mail úgy tudja, hogy a dokumentumfilm alapjait képező kutatás eredményeit május végén közlik. 'slénykutatók és evolúcióbiológusok szerint a felfedezés végre megadhatja a választ arra, hogy melyik faj az őse a mai főemlősöknek - és velük az embernek. A kérdés hosszú ideje heves vitákat vált ki, néhányan ugyanis meg vannak győződve arról, hogy az adapifélék az elődeink, mások viszont ezt nem látják bizonyítottnak.

Nemierőszak-szimulátor A New York-i Equality Now civilszervezet kampányt indított a japán Illusion Studio játékfejlesztő felnőtteknek szántjátéka ellen, amelyben a főhős feladata egy anya és lányainak zaklatása és megerőszakolása - adta hírül az [origo]. Az Amazon.com online áruház már eltávolította kínálatából a játékot, amelyet egyébként a helyi szabályoknak megfelelően, legálisan árusítanak Japánban, külföldi országokban pedig a boltokba sem került. A nőkkel szembeni erőszak és a negatív megkülönböztetés ellen küzdő Equality Now azt is szeretné elérni, hogy az online áruház minden olyan program árusítását fejezze be, amelyben nőket kell virtuálisan molesztálni,mivel az a nőkkel szembeni erőszak gyakorlását népszerűsíti. Ezenkívül a szervezet felszólította a tipikusan ilyen játékokban utazó Illusion Software-t, hogy hagyjon fel az efféle programok fejlesztésével, és sürgeti, hogy a japán kormány is tiltsa be az ilyen játékok árusítását. Japánban 1999-ig a valódi gyermekpornográfiát sem tiltotta a törvény.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.