Tartalom

Narancs XXI. évf. 20.szám (2009-05-14)

Publicisztika

Publicisztika

Puhul már ligetünk - A nyugdíjrendszer változásairól

Lapzártánk alatt fogadta el az Országgyűlés a nyugdíjcsomagot, melyet a kormány nagy lelkesedéssel és sebességgel készített el. A hosszú távon nehezen fenntartható rendszert előbb-utóbb mindenképp meg kell változtatni. De mi a helyzet az időzítéssel és az átgondoltsággal?

Publicisztika

Éljen május 8.!

Mi a ménkűt jelent vajon az, hogy ebben az országban május 8-a és/vagy május 9-e úgy múlt el, hogy az egyetlen valamirevaló hír róla az volt: a köztársasági elnök nem megy el koszorúzni a Gesztenyéskertbe, az antifasiszta emlékműhöz, hiába hívta meg a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége? Az államfő válaszlevelében más irányú elfoglaltságaira hivatkozott, programjának utólagos ismeretében elárulhatjuk, hogy ez egy május 8-i kiállításmegnyitó volt, valamint és esetleg május 10-én kezdődő balatoni látogatásának előkészületei. A köztársasági elnök olyannyira elfoglalt volt, hogy arra sem talált időt, legalább pár soros üzenetet küldjön az ünneplőknek, amelyet azok felolvashattak volna, de ezen nem csodálkozunk, a balatoni látogatáson sok égető kérdés került, ahogy mondani szoktuk mi, újságírók, terítékre, a Tihanyi-félsziget kárhozatos beépítésén keresztül az üdülési csekkekig bezárólag (melyek fenntartása mellett államfőnk határozott hangon foglalt utóbb állást).

Publicisztika

Piros pacsi Pécsen

Súlyos vereséget szenvedett az MSZP a pécsi polgármester-választáson, és ezt az alacsony részvételre sem kenhetik: a 44 százalék egy normál önkormányzati voksolásnál sem számít kevésnek. Ráadásul Szili Katalin házelnök csapata beleállt a kampányba, vagyis az elszántsággal sem volt gond.

Egotrip

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Nem baj, ha hülye vagy

Nem bizony. Attól még lehetsz például zseniális matematikus. Persze továbbra is hülye maradsz, de az emberek tiszteletben fogják tartani a hülyeségedet, és még nőt is kapsz, nem is akármilyet. A matematikus legtöbbször valami ilyesfajta klisé illusztrálására jelenik meg az amerikai filmekben. Az erkölcsi tanulság pedig: kedves néző, jól teszed, ha tiszteletben tartod őt, mert bár hülye, valójában zseni. Ezt nyomatékosítja, hogy mindegyik ilyen filmben a matematikusba beleszeret egy bombázó. És még csak nem is kell irigyelni ezért, mert ki irigyelne egy hülyét?

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Belső utak 5.

(Budapest-Nyugati–Ferihegy)

A Nyugatiba a besurranó pályán, a Podmaniczkyról, teherautók, daruk állják el Resti Kornél útját, mi van itt, üvegpalota épül, az 1. Szociális Csomópont eldózerolva, a róla elnevezett Resti büfé-lakókocsi hűlt helye, ajtaját szeméttelepen csapkodja a szél, a pornóújságárus is elvontatta kis kocsiját, máshol mutogatják magukat a nők, legközelebb nem erre jövök.

Belpol

Az SZDSZ a kampányban

Belpol

Megint túlélni

Bár június 7. előtt mindenki kivár, az SZDSZ-ben meglévő ellentétek annyira élesek, hogy vannak, akik újabb pártformációban gondolkodnak. A többség nem zárja ki, de kisebb csodával határosnak tartaná, ha mandátumot szereznének az EP-választáson. Fodor Gábor szimbolikusan már tavaly megbukott pártvezetőként, de ez az összliberális aknamunkának is köszönhető.

Belpol

"Nagyon bűvészkedni nem lehet" - Oszkó Péter pénzügyminiszter

Az adórendszeren belüli átcsoportosítással a régiós hátrányunkat kell ledolgozni, minden más csak ezután következhet - véli a Deloitte elnök-vezérigazgatói posztját válságminiszterire cserélő adószakértő, akivel nemcsak tárcavezetői lehetőségeiről, hanem az összeférhetetlenség látszatáról is beszélgettünk.

Belpol

Kereskedelmi tévék és rádiók koncessziós díjai - Segíteni jó

Összesen ötmilliárd forint körüli összeget hagyna 2011-ig a TV2 és az RTL Klub zsebében az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), ha érvényesül a szabad demokrata és a szocialista delegáltak között körvonalazódó konszenzus a koncessziós díjak csökkentéséről. A döntéshozók elé két elképzelés került: mindkettő meglehetősen aggályos.

Külpol

Külpol

XVI. Benedek és a római kúria - A Vatikán pincéi

Joseph Ratzinger pápává választását 2005 áprilisában számos elemző ítélte kockázatos vagy épp retrográd döntésnek, s XVI. Benedek egyes megnyilvánulásai utóbb valóban heves ellenérzéseket váltottak ki Európában csakúgy, mint az iszlám közösségekben. Ám arra aligha gondolhatott bárki is, hogy a pápa egyszer még saját hátországával, a Vatikán bürokráciájával is keserű konfliktusba keveredhet.

Külpol

Egy "meghiúsult puccs" Grúziában - "Ne bántsuk még egy darabig"

Mikhail Szaakasvili furcsa, ellentmondásos figurája Kelet-Európa kommunizmus utáni politikai vásárának. Népharagnak álcázott palotaforradalommal került a grúz elnöki székbe 2003-ban, de aztán a választásokon olyan elsöprő támogatást kapott, hogy legitimitását nehéz lenne megkérdőjelezni. Vele kezdődött a rendszerváltás.

Zene

Zene

esemény - Ciszternalátogatás

Képtelen vagyok fölérni ésszel, hogyan lehet egy nem is olyan túl régen, minden bizonnyal látványos módon épült, komoly kiterjedésű, igaz, föld alatti építményrendszerről csak úgy egyszerűen megfeledkezni. Márpedig ez történt, és ezt a feltárást irányító régész is megerősíti a nyárias délutánon összesereglő nagyszámú érdeklődő előtt: a Várbazár (később Ifipark) építésekor, az 1870-es években, vélhetően ugyancsak Ybl Miklós tervei alapján mélyítették és fedték be pilléreken nyugvó hevederívek segítségével a Duna-parton végighúzódó vízkezelő rendszert, amelynek a látható része maga az eredetileg szivattyúháznak épült Várkert kioszk volt.

Zene

Könyv - A gyűlölet békebeli kultúrája - Gerő András: Se nő, se zsidó. Előítéletek találkozása a századforduló Monarchiájában

Gustav Klimt híres festményéről, amelyen az élveteg tekintetű Judit kezében tartja Holofernész kéjes arckifejezésű levágott fejét, a legtöbb embernek valószínűleg a szecesszió és az 1900-as évek közép-európai világvárosa, Bécs jut az eszébe. A címlap tehát kissé megtévesztő (amin valamennyit segített volna, ha a férfifej nem marad le róla), mert a történész szerző éppen azt kívánta bemutatni, hogy a modernizáció problémáival küzdő, nemzetiségi ellentétektől feszülő Osztrák-Magyar Monarchiában ekkoriban a "termékeny válságból" született magaskultúra mellett "létezett egy olyan karakteres diskurzus, amely a rasszizmust és a nőellenességet-nőgyűlöletet emelte a valóságértelmezés eszmei rangjára". A "Habsburg történeti kismonográfiák" sorozat első kötete tehát nem a "boldog békeidőkről" szól, amire a fedél alapján következtetni lehetne, hanem arról az intellektuális miliőről, ahol a tradicionális életformák felbomlásából fakadó szorongás következtében két régi, a zsidók és a nők alsóbbrendűségét valló előítélet a fajelméletben összefonódott, és a közbeszédben minden korábbinál nagyobb teret nyert.

Zene

film - Versailles

Mintha az első filmes Pierre Schöller maga sem tudná, merre tartson a négyéves Enzo és a versailles-i kastély mögött kunyhót építő Damien története. Hőseink hajléktalanok, Enzót az anyja egyetlen szó nélkül Damienre bízza az együtt töltött éjszaka után.

Zene

Könyv - Kafka, akciós áron - Etgar Keret: 19,99!

Az izraeli Etgar Keret neve nagyjából ismeretlen a magyar irodalomkedvelők körében, a Szombat hasábjain jelent meg pár írása és a pilpul.net zsidó internetes oldalon. Most megjelent könyve válogatás első két novelláskötetéből. Az írások amolyan "pár percesek", ahogy a borítón olvassuk, nyilván Örkény-utalásként, azonban a rövid szövegeknek hangsúlyozottan nincs csattanójuk, nyelvi és szemléleti klisék építik fel őket, illetve a szleng, de még sokkal inkább egyfajta redundáns semmitmondás; az írások elbeszélői, akik zavarba ejtően hasonlítanak egymásra, redukált tudatú és felette redukált nyelvi kompetenciájú figurák.

Zene

lemez - BILL CALLAHAN: SOMETIMES I WISH WE WERE AN EAGLE

Két évvel ezelőtt úgy tetszett, Bill Callahan azért vált meg a közel húsz éven át használt művésznevétől, a Smogtól, és készített egy lemezt azon a néven, ami az anyakönyvében áll, mert a korábbi anyagaitól sokban eltérő (rockosabb, könnyedebb, konvencionálisabb) zenét szeretett volna játszani. Az új anyag java részén viszont alapvetően ismét azt az elegáns, melankolikus folkzenét játssza, amit az 1993 utáni érett (azaz már nem az albérleti hálószobájában, három centből készített) Smog-lemezekről ismerhetni.

Zene

könyv - DONALD E. WESTLAKE: A NAGY ZÖLD BALHÉ

Dortmunder - hallgathat erre a névre egy krimisorozat főhőse!? Talán csak akkor, ha megteremtőjében elég erős a parodisztikus szándék. Olyannyira, hogy ráadásul még odakeni a John Archibald keresztneveket is.

Zene

lemez - JUNIOR BOYS: BEGONE DULL CARE

Jeremy Greenspan már jó évtizede írja sajátos hangulatú számait - az első időkben még a (kép)regényes álnevű Johnny Dark volt az alkotótársa, ám mire befutott a duó, már a korábbi technikus, Matthew Didemus szerepelt a helyén. Első két albumuk egyaránt nagy és megérdemelt sikert aratott, a fiúk pedig többek között remekbe szabott remixekkel (a Mobius Bandnek és Sally Shapirónak készített átiratokat bízvást betehetik a leendő emlékalbumba), valamint vendégszereplésekkel öregbítették hírnevüket (Greenspan énekel például Morgan Geist tavalyi, Double Night Time című fajsúlyos elektropopalbumán).

Zene

Dokumentumfilm - Egyszer fenn - James Marsh: Ember a magasban

A téma a drótkötélen hever, a World Trade Center ikertornyai között, 417 méter magasan a manhattani flaszterszint felett. De nemcsak hever, sétál is: nyolcszor teszi meg a tornyok közti távolságot, szóba elegyedik egy közelből érdeklődő sirállyal; összesen 45 percet tölt a kötélen, mielőtt feladja magát az egyre türelmetlenebb rendőri erőknek. James Marsh dokumentumfilmes két dolgot tehetett a kötélen egyensúlyozó alakkal: vagy lehozza a földre, és az életbiztosítással élők megnyugtatása végett megfejti - mondjuk a pszichológia és a fontoskodás eszközeivel - a mozgatórugóit, vagy hagyja hősét, hadd maradjon az elérhetetlen magasságban, és valami mással tölti ki a műsoridőt. Marsh inkább e másra tett,

Zene

dvd - APPALOOSA - A TÖRVÉNYEN KÍVÜLI VÁROS

Micsoda bevonulás! Ahogy Ed Harris és Viggo Mortensen - utóbbi kimért hangalámondásától kísérve - komótosan belovagolnak a vadnyugati porfészekbe, szemernyi kétséget sem hagy afelől, hogy megannyi hőstelenített western után ismét talpig héroszokkal számolhatunk. Bár már a főcím előtt is gyaníthattuk volna, hisz Jeremy Irons cowboykalappal a fején sehogyan sem összeegyeztethető a korhűséggel, flegma főgonoszként azonban nagyon is sok keresnivalója van ebben az eredetileg Robert P.

Zene

Film - Szabadítsuk ki Willyt, vagy valakit! - Jean-Paul Salomé: Kémnők

Amennyire tudom, a híres Quentin Tarantino csak valamikor augusztusban hozakodik elő második világháborús marháskodásával (Becstelen brigantyk), most mégis egy marháskodásának második világháborús következményeivel szembesülünk. Emlékeznek még, amikor a Jack Rabbit Slim'sből megtérve Mia elmeséli Vincentnek, hogy mi volt abban a pilotban, amit vele forgattak? Volt benne, kérem, öt csaj, az egyik mesterlövész, a másik rostál, harmadik követ vág, harmadik követ vág... vagy valami mást csinál. Sajnos abból a pilotból nem lett semmi - de minden nézői szerencsesorozatnak vége szakad egyszer.

Zene

könyv - TAKESHI KITANO: FIÚ

Takeshi Kitano megannyi kreatív és megélhetési elfoglaltsága közül nálunk a filmrendezői és a színészi a legismertebb, földijei azonban akkor se vonnák fel a szemöldöküket, ha talkshow-házigazdaként vagy tévés műsorvezetőként konferálnák fel a mi rendezőnket. Kitano íróként sem ma kezdte a pályát, s bár a Fiú című novelláskötete révén aligha látunk rá a teljes írói életműre, még mindig beljebb vagyunk, mint például a festő vagy a sztepptáncos Kitano megismerésében.

Zene

Film - Az elveszett fullánk - Julian Jarrold: Utolsó látogatás

Az Utolsó látogatást (Brideshead Revisited) olvasva többször is figyelmeztetnem kellett magam, hogy az Utas és holdvilág 1937-ben jelent meg, Evelyn Waugh pedig a normandiai partraszállás idején kezdte el írni a regényét, könnyen lehet, hogy azon a napon (1944. június 5.), amikor Szerb Antalt behívták munkaszolgálatra, és 1945-ben az ismert okok miatt már nem volt abban a helyzetben, hogy kézbe vehesse angol pályatársa művét.

Zene

tánc - YUCCA

Miért is szerethetem a kortárs táncot? A Budapesti Tánciskola (BUTI) bemutatóján választ kaphattam a kérdésre. Hát például ezért, amit Angelus Iván tanítványai (néhányan már maguk is önálló koreográfusok, például Hód Adrienn, a Hodworks vezetője) képviselnek a színpadon.

Zene

Színház - Majd kinövi - Heinrich von Kleist: Homburg herceg

Jó kis mese az Örkény Színházban bemutatott Homburg herceg - egyszer s mindenkorra megtanulja belőle minden kisgyerek, hogy ne nyúljon a forró kályhához, mert a forró kályha: forró. Ha a tanító bácsi magyaráz az órán, akkor oda kell figyelni, mert különben rosszul lesz végrehajtva a feladat. Ha pedig mégis jól lesz végrehajtva a feladat, de nem úgy, ahogy a tanár megköveteli - abból is baj lesz, legalábbis egy poroszos rendszerű iskolában. Márpedig Brandenburgban - ahol a mese játszódik - minden poroszos.

Zene

Kiállítás - Sztárok a köbön - Anton Corbijn: Munka

Gyaníthatóan jót tesz majd a Ludwig Múzeum látogatottságának a holland fotográfus több mint harminc évet felölelő retrospektív kiállítása. Corbijnt ugyanis még azok is ismerhetik, akik nem is hallottak a nevéről - például annak a népes csoportnak a tagjai, akik 1990 körül rendszeresen fogyasztották a Music Televison videoklipjeit, vagy azok, akik intenzíven érdeklődnek a kortárs rock-pop-dzsessz-alternatív zenei mátrix iránt. Corbijn képi világa jelenik meg például a Joy Division 1988-as Atmosphere című klipjében, fotója John Lee Hooker Chill out vagy Nick Cave Henry's Dream című albumán, s a kiállítás láttán a Depeche Mode-rajongóknak is fel kell ismerniük, hogy a zenekar valószínűleg nem igazán futott volna be Corbijn imázsképzése nélkül. Továbbá a sztárok iránt mindig is fogékony közönségréteg egy helyen találkozhat kedvencei portréjával, híres zenészekkel, színészekkel, rendezőkkel, írókkal, sportolókkal vagy modellekkel; csak a nevek felsorolásával kitölthetnénk az oldalt.

Film

Film

"De a ritmus stimmelt"

Martina Gedeck színésznő

Korunk egyik legkeresettebb európai színésznője. Pár éve a Stasi zsarolta színésznőként (A mások élete) meg sem állt az Oscarig, majd Ulrike Meinhofként (A Baader-Meinhof csoport) az Oscar előszobájáig jutott, és csütörtöktől Clara Schumannként tündököl a pesti vásznakon (Clara). A Berlinben élő művésznővel telefonon beszéltünk.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Hasznos mulatságok - "Beethoven híres Hang-szerkesztőnek születéséről

Beethoven Lajos híres Hang szerkeztetőnek mind eddig bizonytalan születését Haslinger Tobiás Bétsi muzsikai és egyéb művészeti szerekkel kereskedő, a muzsikát kedvelőknek és Van Beethoven Lajos muzsikai darabjait betsülni értőknek kedvekért nagy üggyel bajjal kifürkészte. Az illető városi Tisztségtől nyert hiteles bizonyítvány szerént 1770-dik esztendő Decembernek 17-én született légyen..." 1827-ben, Beethoven halálának évében jelent meg ez a merőben informatív, a komponista megkeresztelésének dátumát köztudomásúvá avató cikkecske a Hasznos mulatságok hasábjain, s a mester zenéjét "betsülni értők" azóta sem szűnnek lankadatlan érdeklődéssel övezni a Beethoven-tüneményt. S bár az idei év más zeneszerzők számára kínál számszaki alapokon nyugvó megemlékezéseket, azért Beethoven - cáfolhatatlan kijelentés következik! - mégis Beethoven marad.

Trafik

tévésmaci - Sül!

Ezen a gyönyörű májusi reggelen Popota Athina nyugalmazott pedagógus, a hetvenéves Athina néni átvágott a Szent Imre téren - bár magában még ennyi év után is Tanácsház térnek nevezte. A posta felől közeledett, konkrétan a Sallai Imre utcából, aminek valamilyen csoda folytán nem változtatták meg a nevét az új rezsim emberei.

Trafik

kertész lesek - ERM'S CSÜLÖK AND JAZZ

Szentendrére indultunk, mint ihletért az amatőr festő, de már a HÉV-en éreztük - úgy Budakalász, Lenfonógyár után - hogy ejtve a vízparti romantikát beérjük az első utunkba eső étteremmel. Pomázon majdnem leszálltunk, Pannóniatelepen meg úgy rángatott vissza a kalauz, hogy ne rontsunk be a megálló melletti presszóba, de becsületünkre legyen mondva, a szentendrei végállomás lacis-lángosos bádogvárosát a szirénhangok ellenére is nagy ívben kerültük el, bár nem volt könnyű. A belvárosig, a Duna-partig azonban nem jutottunk el.

Trafik

chili & vanilia - Bodzaszörp

Ódivatú, nem trendi és nem is túl egészséges. Mégis: különleges alkalmakkor nyugodtan meglephetjük a vendégeket egy hűsítő pohár bodzaszörppel (netán pezsgővel együtt) - értékelni fogják.

Trafik

kulthírek

WOODY ALLEN OPERÁJA A Los Angeles-i operaház megbízásából Woody Allen megrendezte Puccini vígoperáját, a Gianni Schicchit: június 26-án ez nyitja meg az idei zenei és színházi fesztivált az olaszországi Spoletóban. Robert Wilson rendezése is szerepel a programban, ő Samuel Beckett Krapp's Last Tape című darabját viszi színre. CARRERAS VISSZAVONUL, FÉLIG A londoni Timesnak adott interjújában a 62 éves spanyol tenor bejelentette: visszavonul az operától, nem tudja tovább vállalni az operai főszerepekkel járó nehézségeket, a hangerősítés nélküli előadásokat.

Színház

Színház

"Szeretem ezt a sokféleséget" - Bánki Gergely színész

Érettségi után néhány évvel a Krétakörhöz került, és ott is játszott a társulat két évvel ezelőtti feloszlásáig. A budapesti színháznéző jelenleg hét különböző előadására tud jegyet váltani, emellett játszik filmekben, és tagja a SzínészTáncZenekarnak is.

Tranzit

Tranzit

Józsefvárosi élménytúra - Mágnások, iparosok

A célterületről hallva a lepusztulás, kilátástalanság, slum, gettó, mi több, a bűn fogalma környékéről társít képzeteket a közvélekedés, mi is úgy indulunk a városnéző sétára, hogy nagyon szociotúrára készülünk, hogy egyenlőtlenség, kirekesztés és hasonlók lesznek a kulcsszavak, az érzés pedig a borongás és az elborzadás.

Lélek

Lélek

Vállalatvezetés és ezotéria - Kirúgta az inga

Azt hisszük, hogy csak megerősítésre vágyó szerelmesek, labilis egyének, babonás öregasszonyok fordulnak jósnőhöz, asztrológushoz vagy más spirituális szolgáltatóhoz. Ám a kuncsaftok köre jóval szélesebb: vállalatvezetők, munkavállalók sorsa felett rendelkező üzletemberek várják a választ a jövőbe látóktól, a csillagoktól vagy egy ingától. Vajon hogyan diktálja az üzleti döntéseket a racionalitáson túli világ?

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Adatveszteség A nyolcvanas években Reagan elnök által elindított csillagháborús projekt titkos dokumentuma, a Terminal High Altitude Area Defence rakétavédelmi rendszer leírása került elő egy pécébontóból származó merevlemezről egy egyetemi kutatás során. Hadüzenet Hadat üzent az olasz kormány a Facebook közösségi portálnak: szűrőrendszer segítségével akarják megakadályozni, hogy az állami tisztviselők munkaidejükben éljenek közösségi életet a portálon. A határozatot tiltakozások sorozata követte. Lebukás A rendőrség elfogott egy férfit, aki a gyanú szerint több mint száz embert csapott be internetes árveréseken.

Sport