cyberhírek

  • .
  • 2009. június 18.

Tudomány

Nanopara Kínai kutatók szerint az orvoslásban, főként a diagnosztikában és a rákterápiában használt nanorészecskék károsítják a tüdőt. A most közzétett tanulmány szerint az egyik, a nanomedicinában népszerű polimer vegyület a tüdősejtek autofágiáját, azaz önfelfalását váltja ki. Mac-vírusok Pornóoldalakon keresztül támadja az Apple gépeit a Mac-vírusok új generációja.
A felhasználó kap egy hibaüzenetet, hogy a videolejátszójában frissíteni kéne egy modult, és a linkre kattintva máris önként telepíti a vírust a gépére.

Programozóverseny Kínai tinédzser nyerte az amerikai nemzetbiztonsági hivatal programozóversenyét. A TopCoder legnehezebb feladatát mindössze két versenyzőnek sikerült megoldania.

Színvakság Minél sötétebb a játékos bőre, annál kevésbé képes követni őt a Microsoft mozgásérzékelő kamerája - derült ki az idei E3 játékkiállítás sztárjáról, az Xbox360 játékkonzol kiegészítőjének szánt eszközről.

Fájlcsere A rendőrség és a hadsereg együtt foglalta le a legnagyobb francia fájlcsereközpont szervereit. Párizsban és Toulouse-ban összesen 10 embert tartóztattak le, és 21 szervert foglaltak le.

Mellékhatás A füves cigaretta a dohányfüsthöz hasonlóan károsítja az örökítőanyagot, ami növeli a tüdőrák kockázatát, állítja egy nemzetközi kutatócsoport. A dohánynál már közismert tényt most először sikerült bizonyítani a marihuána esetében is.

Klímaváltozás A következő évtizedben akár 30 százalékkal is csökkenhet a szelek átlagsebessége, mert a klímaváltozás csökkenti a légkörben a hőmérsékleti különbségeket, amik a légmozgásokat gerjesztik - állapította meg egy amerikai kutatócsoport.

Klímatörvény Az összes parlamenti párt támogatja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) által javasolt éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítését, így akár már az év végére az Országgyűlés elé kerülhet. Az MTVSZ által kidolgozott koncepció a világon egyelőre egyedülálló módon nemcsak a szén-dioxid-kibocsátást, hanem a fosszilis energiahordozók felhasználását is ütemezetten csökkentené egy energiakvóta-kereskedelmi rendszer bevezetésével, a megspórolt erőforráskvóták pedig pénzhelyettesítőként élénkítenék a zöldberuházásokat. Önálló éghajlatvédelmi törvényt másutt egyelőre csak Angliában hoztak a Föld Barátai természetvédő szervezet kezdeményezésére, ám ennek hatására jelenleg számos európai országban - többek között Belgiumban, Finnországban, Írországban, Svédországban és Szlovéniában - zajlik ilyen jogszabályok előkészítése és elfogadtatása. Az Egyesült Államokban nemrégiben került a kongresszus elé az Obama-adminisztráció tervezete, a Waxman-Markey-féle "Tiszta energia és biztonság" törvényjavaslat, amely csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ösztönözné a megújuló energiahordozókra való átállást.

H1N1-vakcina A Novartis svájci gyógyszergyártó előállította az új influenza vakcinájának első, kísérleti változatát. A védőoltást még nem próbálták ki, egyelőre nem alkalmazható embereken. A WHO szakértői szerint engedélyezett, forgalomba hozható vakcina legkorábban szeptemberben készülhet el. A világszervezet valamennyi minősített gyártónak a rendelkezésére bocsátja az A(H1N1) influenzatörzset, hogy megkezdhessék a vakcina fejlesztését. A Novartis a kísérleti vakcinát laboratóriumi vizsgálatokra használja, lehetséges, hogy embereken is kipróbálják.

Ûrfotó az óriásgátról A Nemzetközi Ûrállomás lefényképezte a kínai Három Szoros gátat. A képen jól látszik, hogy a korábban sokat kritizált építmény milyen ökológiai változásokat okozott. A gát építését 2006-ban fejezték be a Jangce azon szakaszán, ahol a folyó a Szecsuáni-medence hegyein átvágva áttör a Kínai-alföldre. A 2,3 kilométer hosszú Három Szoros gát a világ legnagyobb duzzasztógátja, és a második legnagyobb vízerőműve (a legnagyobb a Paraná folyón található, a brazil-paraguayi határon). A gát 227 méter magas és 40 méter széles, 12 év alatt építették négyezer milliárd forintnak megfelelő jüanból. A gát építése ellen nemzetközi környezetvédő szervezetek is tiltakoztak, és 2007 tavaszán Kína is elismerte, hogy ökológiai katasztrófát okozhat. Az óriásgát miatt a folyó partszakasza több tucat alkalommal, több kilométeres szakaszokon beszakadt, és emberek ezreinek került veszélybe a lakóhelye. A gát építése és a víztározó miatt eddig 1,2 millió embert kellett kitelepíteni.

Beépített cenzor Július elsejétől csak olyan számítógépet lehet eladni Kínában, amin fut a kormányzati internetcenzúrázó szoftver - adta hírül az Index. A Zöld gátnak nevezett szűrő elvileg az ifjúságot hivatott megvédeni a pornográf tartalmaktól, de a gyakorlatban valószínűleg a Kínai Nagy Tűzfalnak becézett online szűrőrendszerhez kapcsolódik, ami a kormánynak nem tetsző politikai és vallási témájú oldalakat, blogokat blokkolja a kínai felhasználók elől. A Zöld gát rendelkezik egy beépített és önmagát a kormányzati szerverekről folyton frissítő feketelistával, ami a blokkolandó oldalak címeit tartalmazza, plusz egy olyan szoftverrel, ami nyelvi elemző és képfelismerő algoritmussal minden egyes meglátogatott oldalt átvizsgál.

Új felhőtípus? Fél évszázada nem kellett hozzányúlni a felhők osztályozására kitalált tudományos rendszerhez, de most egy, a világ több pontján megörökített szokatlan felhőfajta miatt elképzelhető, hogy új kategóriát kell alkotni. A fenyegető, szürke viharfelhő semmilyen ismert légköri jelenségre nem hasonlít, úgy néz ki, mintha a világvége előhírnöke lenne - az USA Iowa és Illinois állama mellett Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban, Skóciában és Franciaországban is megfigyelték. A képek a szakembereket is zavarba hozták, az új felhőtípust a meglévők (cirrus, stratus, cumulus, nimbus) mintájára latinul, asparagusnak neveznék el.

Figyelmébe ajánljuk