Tartalom

Narancs XXI. évf. 25. szám (2009-06-18)

Publicisztika

Publicisztika

A nyúl az! - A Fidesz és a Jobbik viszonya

Orbán Viktor az EP-választást értékelő Fidesz-kongresszuson a Monty Python társulat Gyalog galoppjának egyik jelenetét idézve üzente a nyilvánosságnak, hogy a tönkrevert szocialistákkal nem lesz semmiféle kiegyezés. Arra viszont nem sok szót vesztegetett a pártelnök, hogy a Fidesz miként viszonyul a 427773 szavazatot besöpört Jobbikhoz, pedig a filmből erre is citálható lett volna egy találó jelenet: az, amelyikben a kerekasztal lovagjai mindaddig nem hiszik el, hogy a jelentéktelennek tetsző nyúl valójában veszélyes rájuk nézve, amíg az le nem harapja egyikőjük fejét. Ahogyan a filmben Arthur király "a nyúlon túl" keresi a fenevadat, úgy hadakozik a Fidesz a Jobbiknál is rosszabbnak feltételezett MSZP-vel.

Publicisztika

Elvették a játékát - Miért bukott az európai baloldal az EP-választáson?

Az európai baloldal márpedig nem bukott meg. Mindössze annyi történt, hogy találtak legalább két tucat olyan ügyet, amikkel esélyük sem volt nyerni. Legalábbis ezzel sommázta az uniós választások eredményét egy amerikai barátom, aki egyébként komoly lehetőségeket lát a világ legnagyobb Star Trek-múzeumának összehozására az EP strasbourgi épületében - arra az esetre, ha az EU egyszer tényleg szétesne.

Publicisztika

Díj!

Kedves Olvasóink, örömmel tudatjuk, hogy lapunk újságírója, Varró Szilvia kapta idén a Justitia Regnum Fundamentum díjat. Ezt a díjat az országgyűlési biztosok adományozzák azon személyeknek, akik az emberi és állampolgári jogok, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok védelme, illetve az információs szabadság és az adatvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt érnek el.

Publicisztika

Üres a híd, - csend mindenütt

Most lopnak vagy nem lopnak? És kik lopnak, ha lopnak? A főváros azt mondja: kerüljön 12 milliárdba! Jobban mondva 14,8 milliárdba - ha a Margit híd nettó felújítási költségeihez (a 12-höz) még hozzászámolunk ezt-azt, mint az ideiglenes villamospálya egymilliárdját, aztán a tartalékot (amit a források egy részét, konkrétan 6 milliárdot biztosító unió követel), meg a szobrok felújítását (újabb 1,8 milliárd), ennyi jön ki. A főváros ugyan jobban tenné, ha nem mondana előre összeget, mert ha például szeretnék egy anyakocát venni a piacon, és az anyakocanepper tudja, hogy mennyi pénz van nálam, biztosan annyit kér el, vagy inkább: annyit biztosan elkér. Az anyakoca itt behelyettesíthető egy Duna-híddal, de ne próbáljanak átkelni rajta Pestre. Csakhogy

Publicisztika

Jobbikabb a Jobbiknál

A hétvégén az "utolsó figyelmeztetés" szlogennel meghirdetett, száz százalékig civil tüntetésen az egyik szónok, az ugyancsak mérhetetlenül civil Tarlós István e szavakkal köszönt el gyér hallgatóságától: Szebb jövőt! Aztán lelépett a teherautó platójáról, melyet a tökéletes civilség jegyében jobbikos és árpádsávos lobogók vettek körül. Tarlós gesztusán persze felháborodott az MSZP, az SZDSZ, ahogy lenni szokott, balról mindenki, jobbról meg senki sem. Onnan ez rendben van, teljesen.

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Szenvedélyeink II. (Hogyan szeressük ellenségeinket?)

A boldogság gyakran csak azért tűnik elérhetetlennek, mert túlságosan bonyolultnak képzeljük el. Persze a kor is bonyolult, vagy legalábbis elhitettük magunkkal, hogy az. Ebben a helyzetben talán már csak a merészen szárnyaló költői képzelet képes felismerni a tartós elégedettség és lelki béke egyszerű feltételeit. Inspiráló lehet például a nagy német költő, Heine felismerése, miszerint a csendes belső derűhöz az embernek nem kell több, mint egy szerény, zsúpfedeles lak, egy jó ágy, a kamrában friss tej és vaj, az ablakban virág, az ajtó előtt néhány sudár fa, és ha Isten teljessé akarja tenni a boldogságát, akkor megadja azt az örömöt, hogy azokról a fákról az ember hat vagy hét ellensége lógjon. Igen.

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Ököljog

Amikor a tévériporter rákérdezett, miképp jöhetett ki az állítólag harmincszázalékos parkolásidíj-emelés eredményeképp jó néhány körzetben két-háromszoros vagy akár még magasabb díjtétel, a Parking Kft. fess vezetője elmagyarázta: nem most drága, hanem eddig volt túl olcsó. A riportalany a biztonság kedvéért még hozzátette, hogy júliusban újabb áremelés lesz.

Külpol

Külpol

Zavargások Iránban - A nép nevében

A múlt pénteki elnökválasztás óta tízezrek tüntetnek Teheránban és más iráni városokban: egyetemisták Molotov-koktéllal és kővel dobálják a rendfenntartó erőket, ezek könnygázzal és gumilövedékekkel kínálgatják a tiltakozókat. Az utóbbiak a minden jel szerint ellopott választást követelik vissza. Wagner Péter

Belpol

Belpol

Kizárások az MDF-ben - Halványzöldség

Az EP-mandátum megszerzése után az MDF kicsit triumfált, majd rögtön szecskázni kezdte önmagát: három régi tagját törölte a névsorából. Így esélye sincs arra, hogy képviselőcsoportját újraalakítsa. Kérdés az is, mi lesz a fővárosi frakciójával: hiszen ennek három tagja közül kettő immár párton kívüli. Bányai György

Belpol

Megcicerélték az agrárminisztériumot - Marad a kínai fokhagyma

Nem lép július elsején életbe a hosszú hónapok tárgyalássorozata után áprilisban elfogadott Élelmiszer Termékpálya Kódex, mivel a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy időközben megindított eljárására hivatkozva felfüggesztették az új előírások alkalmazását. A kódex körül aktívan bábáskodó agrártárca számára a GVH lépése meglehetősen kellemetlen. Tamás Gábor

Belpol

"Különalkuk nem konzerválhatják a jelenlegi elitet" - Baja Ferenc (MSZP) az EP-választás következményeiről

Régóta hangoztatott balsejtelmeit igazolta a június 7-i választás eredménye, mivel az MSZP a tavalyi népszavazási kudarc után nem kezdte újjáépíteni magát - mondja a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és infokommunikációs kormánybiztosa. Pedig ezt a munkát nem lehet megspórolni, különben a baloldal nem tudja megakadályozni a kétharmados jobboldali győzelmet. Bundula István

Belpol

Szélsőjobboldali áttörés 1939 pünkösdjén - Szerves fejlődés

Hetven évvel ezelőtt, az 1939. május 28-29-i (pünkösd vasárnapján és hétfőjén megtartott) általános országgyűlési választásokon a szélsőjobboldali akciópártok - élükön a Nyilaskeresztes Párttal - és pártonkívüli jelöltjeik összesen csaknem 900 ezer listás és egyéni választókerületi szavazatot szerezve 49 mandátumhoz jutottak a törvényhozásban. Bundula István

Belpol

Lopás a sajtóban - Átvenni, amíg van mit

Időről időre hol mérgelődve, hol szomorúan tapasztalja szerkesztőségünk, hogy cikkeinket hivatkozás nélkül nyúlják le elsősorban az elektronikus, de nemegyszer nagyobb nyomtatott médiumok is. Az alábbiakban laptársaink két hírértékű írásának sorsán keresztül próbáljuk elmagyarázni, miért gáz ez - túl azon, hogy lopni önmagában is csúnya dolog. Bajnai Zsolt

Belpol

Romafoglalkoztatási programok II. - Sziszüphosz a Csereháton

Az európai csatlakozás után milliárdos nagyságrendű öszszegek zúdultak a romák integrációjáért küzdő nonprofit szervezetekre. Ám ha nincs önerő, a civilek elvesznek a bürokrácia útvesztőiben, az önkormányzati lobbi a kiszorításukra törekszik, a kiíróknak pedig fontosabb a szabályosság, mint a fenntarthatóság. Csak töredékét hívtuk le a 2013-ig rendelkezésünkre álló forrásoknak, de a roma szervezetek egy része már kivérzett. M. László Ferenc

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Saláta, bár...

"Tisztítsd le a' szép sárga lötözött salátáról a' zöld leveleket, ossz el minden bokrot négy részre, főzd meg sós vízben, kenj meg azután egy tálat vajjal, tégy reá négy evőkanál tejfelt, igazits reá egy sor salátát, e' fölibe tejfelt 's vajat adván újra salátát, végre ismét tejfelt, 's több apró darab vajat tévén reája, hintsd meg finom zsemlyemorzsával, 's hagyd így jól megfőni" - írja receptgyűjteményében Czifray István szakácsmester (1840). Szó szerint ugyanez az étel, "fejes saláta vajmártásban" szerepel Kövi Pál szakácskönyvében, az Erdélyi lakomában (1980).

Trafik

kertész lesek - CORSO

Láttuk a szombati híradóban az orosházi libamájfesztiválról szóló tudósítást, ami után az ösztön diadalmaskodott: összefutott a nyál a szánkban, s azonnal indultunk volna a messzi Békés megyébe. Persze tudtuk, ha helikopterünk lenne, akkor is csak a zsíros kenyérre érnénk oda, ráadásul nincs szánalmasabb egy zárás utáni fesztiválnál.

Trafik

tévésmaci - A sül eltörpül párkányon

Fandli és Cirfandli, a két részeges kőműves - mint este hat után mindennap - a híres-neves Sarok presszóban kavargatták fröccseiket (mindegyiknek kettő volt: biciklinek hívják arra az ilyet). Az objektum találó nevét az Oktogon című folyóirat és a Budapesti Negyed közös várostörténeti kutatásai szerint onnan kapta, hogy világéletében a Hungária körút és a Thököly út sarkán állott, s ajtaja épp a sarokra nyílott.

Trafik

mi a kotta? - Óvakodj a törpétől

"A maga egészében - ki vele hát! elég szemtelen vagyok, hogy kimondjam - a legnagyobb mű lesz, mit valaha alkottak" - fogalmazott az álszerénység rút vétkétől teljességgel ment' Richard Wagner 1852-ben, amidőn Uhlig nevű zenészkollégájának a Ring majdani jelentőségét körvonalazta. Azután imigyen folytatta: "Tanulmányozd csak Hafizt (a perzsa költőt) alaposan: ő a legnagyobb és legfennköltebb filozófus.

Trafik

kulthírek

VELENCEI DÍJAZOTTAK A német Tobias Rehberger kapta a Velencei Biennále fődíját, az Arany Oroszlánt: a 43 éves esslingeni művész What you love also makes you cry című műve a központi pavilonban egyszerre kávézóként és műalkotásként is szolgál. A legjobb fiatal művész Ezüst Oroszlánját a 35 éves svéd Nathalie Djurberg kapta, videóiért és animációiért.

Zene

Zene

színház - HÁY JÁNOS: A GÉZAGYEREK

című darabját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatta be a POSZT-on. Darab, rendező és társulat szerencsés találkozása az előadás: Bérczes László mindig a felszín alatti rétegeket-motívumokat kutató rendezői módszerében kivirul Háy darabja, melyben egy autista fiatalember beilleszkedési zavarokból álló életének rövidke epizódja tárul elénk.

Zene

film - AZ UTOLSÓ HÁZ BALRA

Valóságos agresszió közvetlen megtapasztalásakor a tudás, hogy a fogat fogért elv a bánat és pusztulás földjére vezeti az embert, nem sokat ér - emelte fel mutatóujját 1960-ban készült hittani előadásában, a Szűzforrásban Ingmar Bergman, majd tizenkét évvel későbbi horrorverziójában Wes Craven, s most a másolat másolatát a Craven-változattal azonos címen jegyző Dennis Iliadis is. Embertani ismereteink (és persze a rendvédelem) szempontjából bizonyára nem lényegtelen újra és újra rámutatni arra, hogy leánygyermekük megerőszakolása-meggyilkolása után még decens polgárok is kivájnák a tettesek szemét, ennél azonban érdekesebb, hogy ezek a mesterkélten szituált (az elkövetők éppen az áldozat szüleinek házában szállnak meg) filmek mit állítanak a vérbosszú utózöngéiről.

Zene

kiállítás - ABSZTRAKT ÉS EROTIKA '69

Hogy kerül a csizma az asztalra? Mi köze egy művészeti irányzatnak a szexualitáshoz? Mennyire valószínű, hogy a kevesek által gyűjtött, manapság nem annyira divatos nonfiguratív művek elismertségét fokozza, ha önnön természetétől idegen fogalmakkal párosítjuk? Ha már vörös színű egy festmény, biztos, hogy egyben erotikus is? Ha egy üvegszobron négy mell van, akkor törvényszerű, hogy csupán erotikus képzelgéseket indukál a nézőben? Ha kiállítunk egy hatalmas farokszobrot, amely egyébként kisebb "csontokból" áll össze, akkor gesztusunk ironikus, vagy épp egy kicsit mórickás, akinek mindenről az jut eszébe? Ha a szex vörös posztóként lebeg szemünk előtt, akkor nem teljesen mindegy, hogy mivel borítjuk a galéria falait? Nem vitte-e túlzásba a kurátor, hogy a hippikorszakra és a hatvannyolcas szexuális forradalomra emlékezve a leginkább a vetkőzős bárok azonnali felismerését elősegítő, szexuális pozitúrára utaló számjegyet (69) bigygyesztett a kiállítás címéhez? Vagy csupán így akart hírverést csapni egy teljesen átlagos kiállításnak? Nem lehet, hogy egyes művek nem a témától (sok-sok piros paradicsom), a formai megoldástól (hasadék, lefolyó festék) lesznek erotikusak, hanem valami egészen mástól? Ha a galéria szándéka szerint a konstruktivista és a lírai absztrakció fiatal képviselőinek (Czank Ninetta, Marafkó Bence, Kludovácz András) bemutatására törekedett - megtámogatva néhány "idősebb", de ismert művész munkáival (Braun András, Bullás József, Haász Katalin, Kopasz Tamás) -, akkor miért volt szüksége mindehhez egy (ebben az esetben nem ideológiai) vörös farokra? A koncepciót némileg menti, hogy a kiállított művek között van sok jó - megengedem, még talán erotikus is. B55 Kortárs Galéria, Bp.

Zene

könyv - STEPHEN KING: DUMA KEY

Széles körben osztott nézet szerint Stephen King azóta kezdett gyenge könyveket írni, amióta leállt a kokainról és az italról. Lehet ebben valami, bár én a hetvenes évek elején még hibátlan horrorkönyveket (Carrie, Holtsáv, Ragyogás) alkotó King pályájának minőségbeli romlását inkább a fölöslegesnek tűnő Setét Torony-sorozat második kötetének idejétől (1987) datálnám.

Zene

lemez - DAMIAN LAZARUS: SMOKE THE MONSTER OUT

Az egzotikus (művész)nevű, londoni illetőségű zenebolond meglehetősen változatos életpályát járt be: volt újságíró, dolgozott a City Rockers kiadónál, majd megcsinálta a sajátját, a Crosstown Rebelst, amely máig is az egyik legjobb, minőségi house-t előállító cég. Viszonylag "későn" (huszonévesen) kezdett lemezt pakolni, ennek dacára hamarosan a klubvilág egyik legkeresettebb, legtöbbre értékelt dj-jévé avanzsált.

Zene

film - MÁSNAPOSOK

film - MÁSNAPOSOK Ha jó magaviseletű fiú vígjátékban jegygyűrűt villant, ott a kérdéses ékszer hamarosan rossz testrészen végzi. Még egy olyan igazoltan szofisztikált lélek, mint Woody Allen is kijátszotta egyszer a gyűrűs kártyát, és kései munkássága egyik szokatlanul derűs pillanatában Drew Barrymore-ral nyelette le a fagylaltba rejtett drágaságot.

Zene

Film - Oszd meg és... - Hans Canosa: A nő másik arca

Az esküvő vége felé járunk, ama kései órán, amikor még működik a bár, de a pultos már rossz néven veszi az újabb rendeléseket. A kissé míszen cigarettázó nyoszolyólányt két pohár pezsgővel és átlátszó ismerkedési szöveggel közelíti a csupa mosoly öltönyös - olyan kaszkadőrmutatvány ez, mely előtt illik figyelmeztetni a közönséget, hogy hasonlóval semmiképp se kísérletezzen privátilag. Mert így csak a legnagyobb sztárok közelíthetnek egymáshoz a biztos megszégyenülés reménye nélkül, és valóban: - köves -

Zene

Könyv - Szövegkönyv, zene nélkül - Kukorelly Endre: Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív

"Itáliában 640, Némethonban 231, 100 Franciahonban, Törökhonban 41, de Spanyolhonban már 1003!" - sorolja Leporello a gazdája által elcsábított hölgyeket Mozart Don Giovannijának híres regiszteráriájában. Kukorelly Endre műve ezzel az áriával kezdődik. Egy olyan mű részletével, melyet Kierkegaard az érzéki zsenialitás szimbólumaként méltatott, azaz ahol a legelvontabb eszme (az érzéki zsenialitás, a csábítás) kapcsolódik össze a legelvontabb közeggel (azaz a zenével). Kierkegaard szerint az érzéki zsenialitás csak zeneileg fejezhető ki, nyelvileg nem. A zene anyagtalan, elvont, a nyelv viszont materiális, konkrét és reflexív. Horváth Györgyi

Zene

képregény - ZEP: TITEUF. A ZÉLET CÉLJA

"A franciák jobban csípték, mint Harry Pottert" - olvassuk a borítón, és valóban, az eredetileg Philippe Chapuis névre hallgató genfi rajzoló sorozatának utóbbi darabjai kétmillió példányban jelentek meg. A bande dessinée nagy felfutásán belül is kirívó Titeuf-mániát sokfelől lehet értelmezni, de az első magyarul megjelent könyv alapján nem teljesen érthető, miért ez a lélegzetelállító siker.

Zene

Kiállítás - Katonadolog -"Ilyen tavasz csak egy volt életemben" - kiállítássorozat az 1848-49-es szabadságharc emlékére

Egészen mostanáig biztos voltam benne, hogy a közgyűjteményekben rég megvan 1848-49 minden fontos tárgyi emléke. Így aztán meglepett, hogy a két budapesti évfordulós kiállításon látható nyomtatványok és ábrázolások, egyenruhák és fegyverek többsége magángyűjteményekből származik, sőt némelyiküket még nem is láthatta a nagyközönség. Mi több, a szervezők kifejezetten ezeknek a magánkézben lévő daraboknak a megismertetésére törekedtek. - kovácsy -

Film

Film

"Nem hiszek az ihletben" - Jarboe

Jarboe La Salle Devereaux a New York-i poszt-punk színtér egyik legjelentősebb zenekarában, az 1997-ig aktív Swansben szerzett nevet. Szólókarrierje tizennyolc éve kezdődött. Hipnotikus koncertjei, abszolút kategorizálhatatlan zenéje és megdöbbentően sokszínű hangja teszi bármikor felismerhetővé. Az elmúlt héten Budapesten lépett fel - a koncert után beszélgettünk vele. Kovács Bálint

Könyv

Könyv

"Személyes és szabálytalan történetek" - Neil Gaiman író

Noha Amerikai istenek című nagyregényének hazai kiadása szinte fellelhetetlen, és a Tükör és füst című novellagyűjteménye is ritka vendég a boltokban, a Csillagpor, a Sosehol és a Coraline című regényei révén Neil Gaiman a hazai polcokon is kezdi elfoglalni a munkásságát megillető helyet. A képregény- és fantasyirodalom egyik legnépszerűbb sztárjával telefonon beszélgettünk.

Lélek
Gasztro
Lokál

Lokál

Rudolf herceg blogja - Tied a lekvár!

Herceghalom az enyém! - hirdetik óriásplakátok a fővárosban. A reklámozott blog arról tudósít, hogy egy bizonyos Rudolf herceghalmi birtokai visszaszerzéséért küzd. A kedves viccnek tűnő médiahack azonban komoly indulatokat kavar, és etikai kérdéseket is felvet.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Nanopara Kínai kutatók szerint az orvoslásban, főként a diagnosztikában és a rákterápiában használt nanorészecskék károsítják a tüdőt. A most közzétett tanulmány szerint az egyik, a nanomedicinában népszerű polimer vegyület a tüdősejtek autofágiáját, azaz önfelfalását váltja ki. Mac-vírusok Pornóoldalakon keresztül támadja az Apple gépeit a Mac-vírusok új generációja.