cyberhírek

  • .
  • 2009. június 25.

Tudomány

Cenzúra A kínai hatóságok felfüggesztették a Google egyes szolgáltatásait egy nappal azután, hogy azzal vádolták a szolgáltatót: nem lép fel elég erőteljesen a pornográfia ellen. Precedens Szerzői jogvédő szervezetek feljelentése nyomán precedensértékű, kétmillió dolláros büntetést szabott ki a bíróság 24 zeneszám letöltéséért egy négygyerekes, egyedülálló anyára az Egyesült Államokban. Gyilkosság Ohio állam bírósága 23 év börtönre ítélt egy 17 éves fiút, aki az apja pisztolyával közvetlen közelről fejbe lőtte a szüleit, amiért elzárták előle az Xbox360 játékkonzolát. Forróság Akár 40 fokos kánikulák is előfordulnak majd a hűvös Londonban a brit kormány hivatalos klímaváltozási prognózisa szerint. Ez 10 fokos ugrást jelent. Szén-dioxid Az utóbbi 2,1 millió évben állandó volt a légkör szén-dioxid-szintje, a mostani szén-dioxid-értékek viszont csaknem negyven százalékkal magasabbak, mint az utóbbi kétmillió év átlaga - állítják amerikai kutatók. Szuperbaktérium Az antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperbaktérium amerikai felmérések szerint már nem csak a kórházakban jelent gondot.
A rezisztens baktériumok megtelepedését az otthonokban, és olyan, ember körül élő állatokban is bizonyították, mint lovak, kutyák és macskák.

Szuperbenzin Egy görög feltaláló az EU támogatásával olyan üzemanyag kifejlesztésébe kezdett, amelyben benzin, dízel vagy hidrogén helyett az autókat fémek hajtanák, nanométeres szemcsenagyságú por alakjában.

Nevesítik a bloggereket Nem tarthatják titokban személyazonosságukat azok, akik az interneten blogot írnak - mondta ki a brit bíróság precedensértékű ítéletében. A testület, amely első alkalommal foglalt állást a bloggereket megillető személyiségi jogok dolgában, elutasította azt a kérést, hogy ne kelljen felfednie személyazonosságát egy rendőrtisztnek, aki az interneten NightJack név alatt díjnyertes blogot vezetett. Richard Horton, az angliai Lancashire grófság rendőrségének bűnügyi detektívje internetes naplójában a rendőrség belső ügyeibe engedett bepillantást. A blogger egyike annak az egytucatnyi rendőrtisztnek, akik számos közszolgával együtt az interneten névtelenül dokumentálják mindennapjaikat. A bíróságtól azt kérte, hogy mondja ki: nem hozhatja nyilvánosságra személyazonosságát egy napilap. Beadványát azzal indokolta, hogy a közzététel a szabályzat megsértése miatti felelősségre vonás kockázatának tenné ki őt. Horton blogbejegyzései számos magas rangú politikust nevetség tárgyává tettek. A brit bíró úgy ítélkezett, hogy Hortonnak "nincs ésszerű oka a névtelenségre, mivel a blogolás sokkal inkább közösségi, semmint magántevékenység". A blogger személyazonosságának nyilvánosságra kerülése eredményeként a lancashire-i rendőrség vizsgálatot indított, és Horton írásos figyelmeztetést kapott. Több százezer olvasót vonzó blogját eltávolították az internetről.

Épül az űrkikötő Az új-mexikói sivatagban megkezdődött a világ első kereskedelmi célú űrkikötőjének építése - adta hírül az Index. A Spaceport America nevű komplexumot az űrturizmusra szakosodott Virgin Galactic építi 200 millió dollárból. A tervek szerint másfél év alatt készül el az irányítóközpont és a 3000 méteres felszállópálya. A Spaceport America nem csupán űrturisták utazásait fogja kiszolgálni, a tervek szerint tudományos célokkal, napenergiával és gyógyszerekkel kapcsolatos kísérletekhez is indítanak majd űrjárműveket. Az első számú attrakció persze a WhiteKnightTwo repülőgép és a SpaceShipTwo űrhajó lesz, amivel kétórás út erejéig 100 km magasba juthatnak el a turisták, és a pálya csúcsán néhány percre a súlytalanságot is megtapasztalhatják, illetve nagyjából ugyanazt a látképet élvezhetik a Földről, mint az igazi űrhajósok. Egy ilyen út 200 ezer dollárba kerül, és már 300 fős várólistát vezet a cég, annak ellenére, hogy legkorábban 2010-ben indulhat az első kereskedelmi járat.

Klímakatasztrófa fenyeget Hirtelen és elkerülhetetlen éghajlati változások egyre növekvő kockázatával kell szembenéznie a világnak a vártnál gyorsabb globális felmelegedés miatt - figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmánya. A szakemberek szerint az óceánok hőmérsékletének növekedése, a tengerszint emelkedése, az extrém éghajlati jelenségek felbukkanása és a sarkvidéki jégtakaró olvadása jóval hamarabb következik be, mint ahogy azt néhány évvel ezelőtt megjósolták. A jelentés mintegy 1400 olyan tanulmányt foglal össze, amelyeket egy márciusi klímakonferencián mutattak be Koppenhágában, ahol decemberben kerül majd sor a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény utódjának kidolgozását célzó ENSZ-tanácskozásra. A tanulmány szerint az üvegházhatású gázkibocsátás már elérte az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által meghatározott határvonal legfelsőbb szintjét, és a sarkvidéki fagyott talajba zárt metán is elkezdhet szivárogni a légkörbe, tovább gyorsítva a felmelegedést.

Tettenérhetetlen fájlcsere A világ legnagyobb és a hónapok óta húzódó per miatt legismertebb bittorrent oldalán, a Pirate Bayen elindult az internetezőket "láthatatlanná tevő" szolgáltatás - adta hírül az Index. Az Ipredator a felhasználók adatforgalmát külső szervereken vezeti át, ami semmilyen adatot nem őriz meg. Így a fájlcserélők azonosítása IP-cím alapján nem lehetséges, ráadásul az adatfolyam is titkosított, ezért abban sem lehet biztos a külső megfigyelő, hogy valóban jogsértő fájlcsere adatforgalmát látja-e. Az Ipredator tökéletesen ellehetetleníti az IPRED törvényt, ami arra kötelezi a svéd internetszolgáltatókat, hogy az IP-cím alapján kiadják az előfizetőik személyazonosságát a hatóságoknak, ha internetes jogsértéssel gyanúsítják őket.

Figyelmébe ajánljuk