cyberhírek

  • .
  • 2009. július 2.

Tudomány

Pirate Bay Nem lesz új tárgyalás a Pirate Bay svéd fájlcsereközpont ügyében, ahol a bíróról kiderült, hogy olyan szervezetek tagja, amik a vádat képviselő szövetség részei. A kalózok az EU emberi jogi bíróságához fordulnak. Michael Jackson A Google is majdnem megállt a popsztár halálhírétől: az érdeklődés akkora volt, hogy a Google News hírkeresőjének védelmi mechanizmusa túlterheléses támadásként értékelte a Michael Jackson nevére érkező keresések tömegét. Kiberzsaruk Kiberbűntényeket felderítő csoportokat hívnak életre a hatóságok szerte Nagy-Britanniában, így próbálva meg szembeszállni az évente fontmilliárdokat összeharácsoló online bűnbandákkal. Ökomosógép Környezetbarát mosógépet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában: vízfelhasználása kevesebb mint egytizede a hagyományos mosógépekének, a vizet több ezer apró, újrafelhasználható műanyag golyó váltja fel, amelyek kiválasztják és magukba szívják a piszkot. Kacsadetektor A vitatható információkat kiemelő szolgáltatást fejlesztettek ki az Intel tudósai.
A böngészőbe beépülő kiegészítő felhívja használójának figyelmét, ha egyoldalú, kétségbe vonható állításokat tartalmazó oldalra téved.

Emberevés Az első európainak nevezett Homo antecessor nem vetette meg az emberhúst, egyedei különösen kedvelték a gyermekeket és kamaszokat - derült ki a Spanyolország északi részén lévő atapuercai barlangok feltárásakor.

Szimuláns Betegséget színlelő növényre leltek kutatók Ecuador esőerdeiben. A furfangos lágyszárú azért tetteti betegnek magát, hogy ne támadja meg az aknázómoly nevű rovar. A kártevő ugyanis csak egészséges levelekkel kezd ki.

Kiberforradalom Iránban Miután az iráni hatóságok lekapcsolták az országban az sms-szolgáltatást, a fiatal ellenzéki tüntetők a Twitteren, az internetcenzúra által valamiért elfeledett mikroblog-szolgáltatáson és a Facebookon kezdtek el üzengetni egymásnak és a nagyvilágnak - adta hírül az [origo] a mashable.com nyomán. A twitterezők körében gyorsan terjedt az iráni események híre, a közösségi szájt látogatói a teheráni eseményekről szóló beszámolóikkal megelőzték a legnagyobb nemzetközi hírtelevíziókat, például a CNN-t is, amely magyarázkodásra kényszerült emiatt. Amikor a hullám tetőzött, óránként több mint 220 ezer üzenet született a témával kapcsolatban. A netet elöntötték a képes, szöveges és videós helyszíni beszámolók. A hatóságok ellenőrizhetetlen hírek szerint sokakat az IP-címük alapján tartóztattak le az országban, de az iráni Forradalmi Gárda önkéntes milíciája, a Baszidzs sokkal prózaibb módon is felvette a kesztyűt: többegyetemi számítógépteremben egyszerűen szétverték a gépeket. A leggazdagabb közösségi hírforrás az Anonymous Iran nevű website, itt az anonim internetezéssel kapcsolatos információkat is megosztanak egymással a felhasználók. A névtelen tudósítókat segíti a Riporterek Határok Nélkül nevű újságíró-szervezet szabadon letölthető kézikönyve is, amelynek titkosítással kapcsolatos fejezeteit Ethan Zuckerman, a civil tudósítókat összefogó Global Voices vezetője és a felhasználók utánkémkedő kínai nettelefon-szoftvert lebuktató Nart Villeneuve írta.

Lecsapnak a bérbloggerekre Megbüntetné az amerikai kereskedelmi hatóság (FTC, Federal Trade Commission) a "Payola-bloggereket", vagyis azokat, akik pénzt vagy más ellenszolgáltatást fogadnak el a posztolásért, és erről nem tájékoztatják olvasóikat - adta hírül az Index. A szervezet még idén nyáron be akarja vezetni az új szabályokat, és ha megteszi, ez lesz a blogtörténelemben az első példa arra, hogy egy amerikai állami intézmény megpróbálja befolyásolni a blogok tartalmát. Ha a rendeletek hatályba lépnek, nem készülhetnek többé objektív cikkeknek álcázott posztok, a szponzort mindig fel kell tüntetni a blogokon. A posztjaikat megrendelésre író bloggereket az amerikai szlengben a pejoratív csengésű Payola szóval illetik. A szó a pay (fizetni) és a Victrola összevonásából keletkezett (a Victrola az 1920-as évek közkedvelt rádiókészülék-márkája volt), és eredetileg csak azt a gyakorlatot jelölte, amely szerint a kiadók fizettek a rádióállomásoknak azért, hogy bizonyos számokat lejátsszanak. A Payola az amerikai jogban a szerkesztett tartalom megváltoztatását célzó megvesztegetésnek minősül, ha a televízióban vagy földi sugárzású rádióban követik el, és az illetékes állomás nem jelzi, hogy fizetett anyag hangzik el. A blogokra azonban nem feltétlenül vonatkoznak sem a sajtótörvények, sem a különböző lapok vagy szövetségek etikai kódexei, és sok blogger nem lát kivetnivalót a fizetett reklámposztokban.

Újjáépítették Hitler lopakodóját A világ egyik legnagyobb hadiipari cége, a Northrop Grumman specialistái építették újjá a National Geographic csatorna dokumentumfilmeseinek megbízásából a Hitler lopakodója néven elhíresült második világháborús német lopakodó vadászbombázót, a Horten Ho-229-est - adta hírül az Index. A replika az eredeti tervrajzok alapján, a hatvan évvel ezelőtt hozzáférhető anyagok és eszközök segítségével készült. A kísérlet célja az volt, hogy kiderítsék, a gép képes lett volna-e az angol légvédelem kezdetleges radarjainak kijátszására, és meg tudta volna-e fordítani a háború menetét, ha kicsit korábban készül el, és eljut a tömeggyártásig. A valóságban a gépből mindössze három darab készült, a tesztrepülések biztatóak voltak, de éles bevetésen sosem vettek részt. Kettő elpusztult a háború utolsó hónapjaiban, a harmadikat Truman elnök titkos Gemkapocs hadművelete során Amerikába csempészték. A Horten Ho-229 végsebessége óránként 970 km volt, két, egyenként közel 500 kilós bombát tudott magával vinni, és emellett négy 30 mm-es gépágyú volt a fegyverzete. A prototípus 1944 karácsonyára készült el, de a nácik hamarabb futottak ki az időből, az üzemanyagból és a pilótákból, mint hogy bevethették volna. A kész másolatot egy olyan radarral tesztelték a Mojave sivatagban, ami a második világháború idejéről származó technikával dolgozott. A mérnökök arra jutottak, hogy a Horten Ho-229 ugyan nem vált láthatatlanná, de egy normál bombázóhoz képest húsz százalékkal közelebbről vette csak észre a radar. A gép ráadásul sokkal gyorsabb volt az akkoriban megszokottnál, így ha véglegesen nem is, de rövid időre megfordíthatta volna a háborút, még akkor is, ha a lopakodó módot segítő felépítés miatt labilis volt a manőverezése.

Figyelmébe ajánljuk