Tartalom

Narancs XXI. évf. 27. szám (2009-07-02)

Publicisztika

Félix Péter

Publicisztika

Jön a lengyel modell

Zsidókérdés Magyarországon - 2009

Gőzerővel folyik az antiszemita szervezetek elleni álharc: miután Bácsfi Dianát és a Vér és Becsület Egyesületet elsöpörte a demokrácia, most a Magyar Gárdán a sor. Eközben a parlamenti pártok és a mindenkori kormányok a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) együttműködve keményen dolgoznak a mintegy százezer zsidó identitású magyar világi érdek-képviseleti szervezeteinek kialakulása ellen, amelynek egyetlen eredménye lehet: a teljes asszimiláció.

Publicisztika

Magyar világszám; Snoblesse Oblige

Magyar Narancs, 2009. június 25. Tisztelt Szerkesztőség! Több okból is jóleső örömmel olvastam Csont András méltató kritikáját a Budapesti Wagner-napok Ring-produkciójáról, benne a spiritus rector-karmester Fischer Ádám kétszeri megemlítésével.

Publicisztika

Két százalék - Az SZDSZ bukásáról

Amikor egy évtizeddel ezelőtt a Horn-kormány nyugdíjreformja lehetővé tette a magyarok számára, hogy részlegesen átlépjenek az állami nyugdíjrendszerből a magánpénztárakba, kétmillió ember - az érintettek nagy többsége - a lábával az öngondoskodásra szavazott az állami újraelosztással szemben. Mióta a Horn-kormány bevezette az adó egy százalékáról való rendelkezést, a jövedelemadót fizetők egyharmada rendszeresen az általa választott civil szervezetnek utalja ezt az összeget. Amikor a közvélemény-kutatók néhány hónappal ezelőtt azt kérdezték, hogy hol lehetne takarékoskodni a költségvetési kiadásokból, az egyik leggyakoribb válasz az egyházak támogatásának csökkentése vagy megszüntetése volt. Sőt:

Publicisztika

Maradj még!

A hétfői országgyűlési szavazásoknak - vagyonadó, jövő évi adójogszabályok, gyes - több tanulsága is van. A szándék, miszerint az adórendszert a fogyasztási típusú adók irányába kell tolni, például tetten érhető (mint a korábbi áfa-emelésben is). A fogyasztási típusú adók a feketegazdaságban szerzett jövedelmeket is érintik, a jövedelemadók csak a láthatókat. A nagy értékű ingó- és ingatlantulajdonok megadóztatásának kimondatlanul is van ilyen motivációja. Az alanyi jogon járó gyermekgondozási segély (gyes) időtartamának csökkentése, s párhuzamosan az anyukák visszasegítése a munkaerőpiacra pedig az állam, közvetve az adófizetők terhein igyekszik csökkenteni. A Bajnai-kormány nagyjából ezt ígérte (sőt keményebbeket, lásd az ingatlanadó vagyon- és luxusadóvá szelídülését), és az erősődő forintra, a befektetői bizalom éledezésére hivatkozva igazoltnak is látja az irányt. (Más kérdés, hogy a jó forintárfolyam aligha függetleníthető a külhatásoktól.)

Publicisztika

Sziasztok!

Tényleg nem szoktam ilyeneket csinálni, de ezt most nem bírtam megállni: szeretnék meleg szívvel gratulálni a Margit hídról írott vezércikketekhez eme hír tükrében:http://index.hu/belfold/budapest/2009/06/25/megszavaztak_plusz_17_milliardot_a_margit_hidra/ Üdv, Áron Ui.: Néha kölcsön lehet kérni a gömböt, amiből az ilyeneket kiolvassátok? . .

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Szabályozók és szabályozottak

Amikor a bankokat, biztosítókat, befektetési alapokat felügyelő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke lemondott, a Portfolio.hu az Indexre hivatkozva magyarázatként ezt írta: "Az utóbbi hetekben, hónapokban szélesebb körökben is elfogadottá vált a piaci elemzők, befektetők és más pénzügyi szereplők körében nyílt titokként terjedő vélemény, hogy a pénzügyi felügyelet túlságosan elnézően bánik a bankokkal". Ha valakinek feladata lett volna a most bedőlő devizahitelezés megakadályozása, ha más módon nem, legalább úgy, hogy javasolja a kormánynak, a parlamentnek, hogy mit tegyen, az valóban leginkább a PSZÁF volt, és az bizony nem tett ilyet.

Komiszkenyér

Egotrip

Szenvedélyeink III.

Egy öreg, beteg koldusnak van esélye az alamizsnára, de egy szegény filozófusnak aligha. Mert míg azt mindenki el tudja képzelni magáról, hogy idővel majd öreg lesz és beteg, azt szinte senki, hogy egyszer majd filozófiára adja a fejét. Általában nehéz együtt érezni olyan emberekkel, akiknek a helyébe nem tudjuk beleképzelni magunkat, és akiknek a baját egyfelől nem tartjuk komolynak, másfelől úgy ítéljük, hogy saját maguknak okozták.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Maga itt a tánctanár? - Ököljog

Magyar Narancs, 2009. június 18. Tisztelt Tanár Úr! Bravúros logikájáról, érvrendszeréről, noha Ön szakmája elismert képviselője, azért tartom feleslegesnek a vitát, mert ezúttal váratlan felületessége, pontatlansága okán alkalmatlan rá.

Belpol

Belpol

kérdőív

Kedves Olvasóink! Októberben húszévesek leszünk! Húszéves a Narancs! Mit szólnak hozzá? Igen, igen, Önök, drága olvasóink, kedves barátaink! Mit szólnak? Mondják meg a magukét! Eddig azt kértük, olvassanak ki minket, most olvassanak be! Mondják el, elégedettek-e velünk, vagy mit javítanának - itt a pompás alkalom, hogy együtt tökéletesítsük kedvenc orgánumunkat, illetve újítsuk meg végre - ugyancsak közösen - a magyarnarancs.hu weboldalt. Mindehhez csupán annyi kell, hogy július 18-ig küldjék vissza a 1016 Budapest, Naphegy tér 8. címre az alant kíváncsiskodó kérdőívet.

Belpol

Áramfogyasztás és erőműépítés - Kinek merjék megmondani?

Míg az utóbbi négy-öt évben az áramfogyasztás évi egy-másfél százalékot emelkedett, idén áprilisban és májusban a rendszert irányító Mavir 11 százalékot meghaladó visszaesést mért. Ilyesmire csak a rendszerváltás utáni gazdasági szerkezetváltás idején volt példa. Ha e fél éve tartó csökkenés tartós, az bekavarhat az erőmű-építési tervekbe is - de erről mintha senki nem akarna tudni.

Belpol

A fuzárium két hete Magyarországon - Búza közé keveredett

A fuzárium nevű növényi kártevő lehetséges károsító hatásairól a magyar lakosság az elmúlt napokban alaposan kiművelődött. Vajon egy csongrádi kislány furcsa fejlődési rendellenességét valóban a nevezetes gomba méreganyaga (DON-mikotoxin) okozta-e, s ha igen, akkor általában is veszélyes a hazai fogyasztókra?

Lázongás az MSZP-ben

Belpol

Buzgárok és fakadóvizek

Éles, időnként személyeskedő viták dúlnak az egyre népszerűtlenebb MSZP-ben. A július 4-i kongresszusra készülődő szocialisták második vonala, a zömében fiatalokból álló alkalmi szövetség bizalmi szavazást követel a pártvezetéssel szemben. Az "öregek" sértődötten utasították vissza a javaslatot, azzal vádolva az ifjakat, hogy csak a listás helyekre utaznak, a konfliktusok generálásával pedig szétverik a pártot.

Belpol

"Mi lettünk volna a gazdasági növekedés gátja" - Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének leköszönő elnöke

A Felügyeleti Tanács elnökének lemondását megelőzően felbolydultak az események a PSZÁF körül. Elvonhatóvá váltak az eddig csak a szervezet működésére fordítható felügyeleti díjak, felröppent a híre a jegybankkal való összevonásának, majd megjelent (később elhalt) egy törvényjavaslat a testületi helyett az egyszemélyi vezetést alkalmazó, egyúttal elnökcserét is hozó átalakításra. A távozó elnököt az emlékezetes ügyekről és az intézmény felelősségéről is kérdeztük.

Külpol

Külpol

Új romániai magyar államelnökjelölt - Visszatartják kicsit még a hattyú dalát

Kisebbfajta földindulás ment végbe az erdélyi magyar politikában: eldőlt, hogy az RMDSZ indít államelnökjelöltet az őszi választáson, és nem is akárkit. Ha nem is a legújabb, de mégis a fiatalabb generációhoz tartozó Kelemen Hunor lesz a romániai magyarok jelöltje, aki összeméri az erejét az eddig kérlelhetetlennek és legyőzhetetlennek bizonyuló jobboldali Traian Basescuval és a kitartóan mögötte loholó szociáldemokrata Mircea Geoanaval. A jelölés több szempontból is izgalmas.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Nézzék a tévét!

Az időjárásról ugyan nem szólhatunk teljes bizonyossággal, azonban a pesti koncertéletet elnézve bátran kijelenthető, hogy végképp beütött a nyár. Így a zeneakadémiai vakáció nyomában immár a Művészetek Palotájában is megcsendesedik az élet, úgyannyira, hogy az elkövetkező hétről csupán egyetlen nagyobb szabású hangversenyt említhetünk: a csütörtökit, melyen Verdi gyászoperája, az olasz Eötvös József, Alessandro Manzoni előtt tisztelgő Requiem fog felhangzani (Nemzeti Hangversenyterem, július 2., fél nyolc).

Trafik

kertész lesek - BOX UTCA

A Bajcsy-Zsilinszky úti létesítmény Gyertya néven futott a XX. században, s a nyolcvanas években annyira exkluzívnak számított, hogy sokan csak suttogva merték kiejteni a nevét - féltek, hogy ez is felárral jár.

Trafik

chili & vanilia - Tőtikék

Az Oszmán Birodalom udvari szakácsainak köszönhetjük az egyik legjellegzetesebb ételt, amely a birodalom szinte összes országában elterjedt, ma is nagy népszerűségnek örvend, a teljes Balkántól Iránig. Maga a "dolma" szó töltöttet jelent, azonban nemcsak leveleket, hanem a különböző töltött zöldségeket is így nevezik.

Trafik

tévésmaci - A sül beultráz

Beszéljünk akkor a nevekről - mondta némi fenyegető éllel a hangjában Sztupa. Troché, mintha épp erre várt volna, előkapott egy dossziét (Sztupa fogadott magával egy sörbe, hogy üres).

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 50 éves korában, Los Angelesben elhunyt Michael Jackson: a titokzatos betegségekkel, magánéleti problémákkal és súlyos adósságokkal küzdő amerikai popsztár szíve mondta fel a szolgálatot. Júliusban kellett volna színpadra lépnie Londonban, nagy szenzációként beharangozott visszatérése mindörökre elmarad (cikkünk a 42-43.

Zene

Zene

film - Jumurta

A szolgálatmegtagadásért kényszernyugdíjazott cinikus zsaru, amikor viszi vissza elvált feleségéhez a hét végi láthatásról két kamasz fiát, emberrablással dúsított bankrablás áldozata lesz, egy véletlen autóbaleset tragikus következményeként. A bankrablók a többi tússzal együtt elragadják kisebbik fiát, Jerryt is.

Zene

könyv - THOMAS BERNHARD: DÍJAIM

Van egy fotó, amit képeslapként is árulnak az osztrák fővárosban: Thomas Bernhard egy bécsi kávéházban (jelesül a stallburggassei Bräunerhofban, a belváros közepén). Úgy nem illik oda, ahogy Hrabal illett az Arany Tigrisbe.

Zene

kiállítás - ÁTLAGOSAK

Tizenöt fotó sorakozik a Platán Galéria falán, rajtuk családok, barátok vagy magányos emberek. Nem hasonlítanak egymásra, nincsenek közös kedvteléseik, arcuk gyakran semmilyen, szokványos vagy felejthető, környezetük leginkább kispolgári és szegényes, a háttérben nippek, családi relikviák, poszterek vagy feszületek.

Zene

Koncert - Szél verte, eső mosta - A Depeche Mode a Puskás Ferenc Stadionban

A vissza-visszatérő Depeche Mode-koncertek fővárosunk zenei életének üde színfoltjai - mondhatnánk, ha feltétlenül füllenteni szeretnénk, habár kár lenne lebecsülni mindazt, ami sok tízezer ember számára jelent felhőtlen szórakozást. Tulajdonképpen a világ egyik legnagyobb rejtélye, kik és miért járnak nálunk a meglehetősen frekventáltan előforduló DM-szeánszokra - ha valaha igaz is volt, hogy jórészt talpig svarcba öltözött, brikettfrizurás fazonok töltötték meg a lelátókat, mára ebből csak a merő, mindenhol fellelhető eklektika maradt.

Zene

Koncert - Fülledtség - A Voivod és a Down Budapesten

Azonos műfajból egymástól jobban különböző két zenekart nehéz lett volna összeterelni. A kanadai Voivod korai felállásában turnéztatja búcsúzónak szánt lemezét, a négy évvel ezelőtt elhunyt, dalszerzőként pótolhatatlan gitáros, Denis "Piggy" D'Amour fennmaradt témáiból összeállított Infinit. A zenekar koncertműsora az első öt lemez klasszikusaiból (Tribal Convictions, Tornado, Nothingface és így tovább) épült fel, és a három hangszeres (gitáron a mind az agyafúrt riffeket, mind a hóbortos szólókat ügyes kézzel előbűvölő Dan Mongrain segíti most a Voivodot) precízen és nagy lendülettel vezette elő ezeket a mai napig rém furcsának hangzó, progresszív rockból, thrash metalból és rock and rollból kikevert számokat, amelyekre a béna mellénykéjében esetlenül tébláboló Denis "Snake" Bélanger üvöltözött rá kevéssé meggyőzően. A Voivod megközelítőleg egyórás koncertje érdekfeszítő zenei élmény volt, de a zenekar fémesen hideg, kattogósan technikás korai számai képtelenek voltak emocionálisan is megmozgatni.

Zene

film - TRANSFORMERS: A BUKOTTAK BOSSZÚJA

A Paramount-logóra úgy kerülnek fel a csillagok, mintha egy mérges nindzsa vette volna célba a közismert feliratot - lendületes kezdés, az ember pont ilyet vár Michael Baytől, meg közepesen átsütött, vérnarancs naplementét metálszínű, tolótetős világvégékkel. Lehetséges, hogy Pearl Harbort nem vele kellett volna újrajátszatni (bár így legalább túlestünk rajta, mint a rubeólán), de azt még a lélektől lélekig terjedő kamaradrámák hívei is elismerték, hogy Baynél rátermettebb szakit aligha találhatott volna Spielberg a Hasbro játék robotjainak megfilmesítésére.

Zene

koncert - PRONG

A Prong pontosan beleillik abba a halmazba, amely a kilencvenes évek leginvenciózusabb rockzenekarait tartalmazza, és amelynek főbb képviselői, a Ministry, a Life of Agony és a Helmet tavaly alig két hét leforgása alatt fordultak meg Magyarországon. Sőt a Prong gitáros-énekes agya, Tommy Victor pont a Ministry utolsó időszakának gitárosa volt, Aaron Rossi pedig, aki a dobos feladatát látja el momentán Victor mögött, az utolsó Ministry-turné ütőseként szerepelt.

Zene

Film - Panelvámpírok - Tomas Alfredson: Engedj be!

Ilyet sem láttunk még; személyesen a Rubik-kocka lesz szerelmi katalizátorrá egy svéd lakótelepi vámpírfilmben! Igen, az Engedj be! - egyébként az angol cím Morrissey után szabadon (Let the right one [slip] in!) sokkal kifejezőbb, hiszen itt a megfelelő ember beengedéséről van szó, míg a magyar fordítás ezt hanyagul mellőzi - határozottan lakótelepi vámpírfilm, noha alkalmasint nem is vámpírfilm. De vegyük sorjában:

Zene

Tévé - A bagdadi tolvaj 2. - A Szaddám-klán - az HBO minisorozat

Amikor a South Park játékfilm változata, a Nagyobb, hosszabb és vágatlan (1999) a világuralomra törő sátán meleg fiújaként léptette fel Szaddám Huszeint, az felért egy kilövési engedéllyel. Innentől a háború már csak idő kérdése volt. A pimasz sorozat alkotói persze nem azt akarták mondani, hogy "fel Bagdadra!"; ők csak jó szokásuk szerint görbe tükröt tartottak az amerikai politika és populáris kultúra elé, amelyben akkor már évek óta folyt Szadi közellenségként való felépítése. "Amíg nem állítjuk meg ezt az embert, nem lesz béke a világban" - mondta például két sátánozás közt az idősebb Bush, aztán valamiért meggondolta magát, és hagyta leesni a magas labdát, amit maga Szaddám adott fel neki Kuvait lerohanásával. Tíz év múlva ifjabb Bush rendezte a családi számlát, de ez az évtized bőven elég volt a diktátornak arra, hogy az írmagját is kiirtsa az uralmával szemben állóknak, így a katonai győzelem és Szaddám kiiktatása után a legroszszabb forgatókönyv valósult meg a szemünk előtt. Megint bebizonyosodott Clemenceau igaza: a háború túl komoly dolog ahhoz, hogy katonákra bízzuk.

Zene

kegytárgy - SZUPERHőSÖK SOROZAT

Láttam a boldogságot én, ólomból volt, foga sárga és alig 10 centiméter. Gondosan beállított hajzata méregzöld, pofázmánya krétafehér, sétapálcája arany, s noha újságmellékletként látta meg a napvilágot, elég biztosan áll a talapzatán, mi több, narancsszínű mellényével ördögien harmonizáló padlizsánlila frakkjának gyűrődései is jól kivehetők.

Zene

Színház - A színház helye - Szörprájzparti, Lír, Idill

A színház mint épület, ahol (többnyire emelt színpadon) színházi előadásokat tartanak, mostanában veszít pozíciójából. Ez a folyamat nagyjából együtt mozog azzal, hogy a színház mint műfaj ugyanennyit nyer más terepeken. Vagyis a kérdés egyelőre ez: hol játszanak színházat mostanában. (Az még a jövő kérdése, hogy mire lehet használni a színházat akkor, amikor majd nem színházat csinálnak benne...)

Zene

lemez - JARVIS COCKER: FURTHER COMPLICATIONS

A kilencvenes években a szaksajtó által csak britpopnak címkézett stílus programadó zenekarai nem igazán voltak táptalajai a szólókarriereknek: a Radiohead énekese, Thom Yorke csak egyetlen (bár kiváló) lemezt vett fel, Damon Albarn inkább a Blur utáni projektjeivel volt elfoglalva, az Oasis frontemberét, Liam Gallaghert pedig igazán soha nem érdekelte a saját pálya. Így, ha azt nézzük, hogy ki rugaszkodott el legsikeresebben az "anyazenekarától", akkor a Pulp frontembere, Jarvis Cocker a biztos befutó - ő már 2006-ban megjelent lemezével (Jarvis) is bebizonyította, hogy a popzenét zenekara nélkül is invenciózusan és magabiztosan tudja saját képére formálni.

Zene

Kiállítás - A Perjovschi-jelenség - Köztes idő: Terv (a Tudás Múzeumához)

Nehéz megítélni, hogy Lia és Dan Perjovschi tevékenységének ma is akkora-e a jelentősége, mint a rendszerváltást követő években volt. Az olyan ellenintézmény, mint az övék (személyes, avantgárd, független) nehezen akademizálódik, még ha a közeg, nem kis mértékben nekik köszönhetően, meg is változott. Ezeket a változásokat kezdetben olyan pozícióból érték el, amely nem ismeretlen Magyarországon sem, de a román művészeti színtér sajátosságaiból adódóan a végeredmény sokkal szélesebb hatókörű (gondoljunk a nemzetközi sikerekre), továbbá sokkal inkább megőrizték az avantgárd alapösztönt, amely szerint a művésznek társadalmi feladata van, és sokkal távolabb állnak a műkereskedelmi formáktól, mint amihez idehaza hozzászoktunk. A románoknak mindig minden jobban megy - mondják a magyar nacionalisták és a magyar liberálisok, mert még sosem beszéltek román értelmiségivel, aki szerint a magyaroknak mindig minden jobban megy. A "kölcsönös csodálat" akkor válik érdekessé, amikor egy szövegből (mondjuk egy amerikai műkritikuséból) az derül ki, hogy a problémaleírások kölcsönösen alkalmazhatók, és csak árnyalatok vannak. Kelet-Európa továbbra is meglepően egységes.

Zene

Könyv - Utazás a húgyhólyagom körül - Philip Roth: Szellem el

Nemcsak az ikertornyoknak annyi, de Nathan Zuckerman prosztatájának is. A merényletet Philip Roth irodalmi alteregója ellen a rák nevű terrorista vállalta magára, az utókezelések jelenleg is tartanak, s Zuckerman, az író épp azért igyekszik önként vállalt vidéki magányából a manhattani urológiára, hogy súlyos inkontinenciáját könnyedebbre cserélje. Zuckerman mögött két regénytrilógiára rúgó fiktív élet, előtte a rosszindulatú daganatok harctere és két női ruhadarab: egy múltat idéző kórházi hálóing és egy jövőt ígérő, vágykeltő kombiné - viselőik, noha Zuckerman csak villámlátogatást tervezett az életben, elodázzák visszatérését a remetelétbe.

Zene

Könyv - Szabadidős irodalmi tevékenység - Flann O'Brien: Úszikkétmadáron

Noha már két regénye is megjelent magyarul (A fába szorult féreg, A harmadik rendőr), az 1911-ben született és 1966-ban meghalt ír szerző tökéletesen ismeretlennek számít nálunk. És feltehetően más tájakon sem törik szét a kirakatokat regényeiért, jóllehet Graham Greene meg Anthony Burgess a 20. század abszolút csúcsai közé sorolta az eredetileg At Swim-Two-Birds címen kijött, 1939-es művet; a félig vak Joyce, amikor nagyítóval elolvasta, lakonikusan ennyit mondott: egész jópofa. Ez tőle köztudottan dicshimnusznak számított.

Könyv

Folyóirat

Könyv

2000

Születésnapi összeállítást készíteni egy folyóirat számára is hálás, de nem veszélytelen feladat. Nehéz úgy ünnepelni nyilvánosan, hogy az ne csapjon át öncélú kellemkedésbe és/vagy önfényezésbe.

Elsüllyedt szerzők XX.

Könyv

A történelmi alkalmazott

Váci Mihály (1924-1970)

Pályafutása mindössze tizenöt évig tartott, de ezalatt olyan karriert futott be, ami szinte példa nélküli az újabb magyar irodalomban. Persze ehhez kellett a korai Kádár-korszak kultúrpolitikája, melyben elkötelezettsége révén kiemelt szerepet szántak neki. A szegény tanyasi tanítóból egy csapásra ünnepelt, díjakkal elhalmozott költő, országgyűlési képviselő lett, mint a mesékben. Végül pedig ő lett a vietnami háború egyetlen magyar "hősi halottja".

Tudomány

Tudomány

Kiállítás - Ágyról, asztalról - Nagytétényi Kastélymúzeum

A nyolcvanas évek elején még a 43-as villamossal kellett kidöcögni az egykor önálló községbe, 1950 óta Kistéténnyel, továbbá Budafok megyei jogú várossal együtt a főváros XXII. kerületébe. Akkoriban még HÉV-vonal vezetett ide - eredetileg a Gellért tértől. Most autóbusz jár erre, a 33-as, a valamikori Tétény mozinál kell leszállni, mindjárt az egykori faluközpontban vagyunk, de ennek a tanulmányozását máskorra halasztjuk. Elfordulunk a Duna irányába, múlt század eleji földszintes, mezővárosias házak között jutunk ki a csinos, pár éve felújított kastélyhoz. Hatalmas parkja hosszan húzódik a part mentén, amelytől azonban elvágja az 1860-as években épült Déli Vaspálya és a 6-os út, így az egykori többszintű teraszos kiépítés már rég nem mutatja néhai nagyvonalú eleganciáját. A Duna itt enyhe jobbkanyart vesz, úgyhogy a kastély díszudvara északkeletre néz, miközben párhuzamos a folyásiránnyal.

Tudomány

cyberhírek

Pirate Bay Nem lesz új tárgyalás a Pirate Bay svéd fájlcsereközpont ügyében, ahol a bíróról kiderült, hogy olyan szervezetek tagja, amik a vádat képviselő szövetség részei. A kalózok az EU emberi jogi bíróságához fordulnak. Michael Jackson A Google is majdnem megállt a popsztár halálhírétől: az érdeklődés akkora volt, hogy a Google News hírkeresőjének védelmi mechanizmusa túlterheléses támadásként értékelte a Michael Jackson nevére érkező keresések tömegét. Kiberzsaruk Kiberbűntényeket felderítő csoportokat hívnak életre a hatóságok szerte Nagy-Britanniában, így próbálva meg szembeszállni az évente fontmilliárdokat összeharácsoló online bűnbandákkal. Ökomosógép Környezetbarát mosógépet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában: vízfelhasználása kevesebb mint egytizede a hagyományos mosógépekének, a vizet több ezer apró, újrafelhasználható műanyag golyó váltja fel, amelyek kiválasztják és magukba szívják a piszkot. Kacsadetektor A vitatható információkat kiemelő szolgáltatást fejlesztettek ki az Intel tudósai.

Lélek