Cyberhírek

  • .
  • 2010. július 15.

Tudomány

SZERVERTÖRÉS Az Insilence nevű argentin hekkercsapat feltörte a világ legnagyobb torrentoldalának központi szerverét, és bejutott a Pirate Bay adminisztrátorfelületére. A támadók teljes jogosultságot szereztek az oldal felett, de nem tettek kárt benne. UTCAAVATÓ Utcátneveztek ela szabad szoftverekről a spanyolországi Berga városában.
A Szabad szoftver utcát - melynek neve katalánul és angolul is olvasható az utcatáblán - a város polgármestere és Richard Stallman szabad szoftveres aktivista avatta fel.

TITKOSÍTÁS Feltörték a Skype-beszélgetések adatfolyamait titkosító algoritmust kriptográfiai szakértők. Mivel a módszer kiszivárgott, közkinccsé tették a titkosítást visszafejtő kódot. A Skype-ot több országban is nemzetbiztonsági kockázatnak tekintika lehallgathatatlan telefonbeszélgetések miatt.

ÖTMILLIÁRD Egy elemző cég becslése szerint a mobiltelefon-előfizetések száma világszerte átlépte az ötmilliárdot. 2010 első negyedévében 168 millióval bővült a mobilozók köre a világon, március végén a hivatalos szám 4,82 milliárd volt.

DEPRESSZIÓ Fiatal, egészséges nők és férfiak két évtizedes vizsgálatának eredménye szerint a depresszió a testsúly növekedésével jár, de ez fordítva nem igaz: a kövérek nem lesznek gyakrabban depressziósok, mint karcsú társaik - közölték amerikai kutatók.

ORIENTÁCIÓ Nőstény egereket változtattak leszbikussá dél-koreai tudósok egy, az ösztrogénszintet szabályozó gén kikapcsolásával. A kutatók szerint ugyanakkor ebből nem lehet semmiféle következtetést levonni az emberi szexualitásra vonatkozóan.

ARCÁTÜLTETÉS Teljes arcátültetést hajtottak végre Franciaországban: a 12 órás műtét során egy 35 éves, úgynevezett elefántember szindrómában szenvedő férfi kapta meg egy elhunyt arcát. A világon elsőként a szemhéjakat és a könnycsatornát is kicserélték.

ÛRMIZÉRIA A Nemzetközi Ûrállomás legénységének nagy megkönnyebbülésére sikerült megjavítani az űrállomás amerikai szegmensének vécéjét. A Tranquility modul 269 millió dollárért épített vécéjét négy nap próbálkozás után, szombaton sikerült működésbe hozni, miután az űrhajósok kicserélték a vizeletet leválasztó szivattyút. Az Enyergija orosz űrkonszern által gyártott toalettet 19 millió dollárért vásárolta meg a NASA, és további 250 millió dollárt költöttek a vizeletet átalakító szerkezetre. Az amerikai űrhajósok négy napig az orosz szegmens moduljába, a Zvezdába jártak át dolgukat végezni. A vécé előtt egy nappal az oxigént előállító rendszer is leállt az amerikai szegmensben. Az oxigéngenerátort még nem sikerült helyrehozni, így az orosz Elektron rendszert, illetve az egy hete érkezett Progressz teherűrhajó rakományában lévő oxigénpalackokat használják a belélegezhető levegő biztosításához.

HÕHULLÁMOK A következő évtizedekben várhatóan egyre gyakoribbá válnak a szélsőségesen hosszú és intenzív hőhullámok az Egyesült Államokban - mutatták ki tudósok.

A Stanford Egyetem kutatói szerint a klímaváltozás következtében a következő harminc évben egyre több olyan hőhullámra kell felkészülniük az amerikaiaknak, mint amilyen jelenleg dúl az ország keleti részén, vagy 2003-ban söpört végig Európán, áldozatok tízezreit hagyva maga után. Az Egyesült Államok nyugati és középső részén 2020 és 2029 között várhatóan ötször fog előfordulni olyan hőhullám, mint az 1951 és 1999 között feljegyzett leghosszabb. A cikk szerint a 2030-as évtizedben még tovább fokozódhat a hőhullámok előfordulása: az USA nyugati felében a leghosszabb feljegyzett hőhullám előfordulási gyakorisága meghaladhatja az ötöt, a keletiben pedig a hármat.

SZÉPSÉGVERSENY Azoknak a nőknek, akiknek az átlagosnál kisebb a lábuk, vonzóbb és nőiesebb az arcuk - derült ki egy amerikai felmérésből. Csakúgy, mint az átlagnál hosszabb combcsontokkal és keskenyebb csípővel rendelkezőknek - adta hírül az Index a New Scientist nyomán. A tesztalanyoknak olyan kompozit fotókat kellett értékelniük, amelyeken női arcok voltak. A férfiaknak az átlagnál három és félszer jobban tetszett a kis lábú nők arcképeiből készült portré, nyolcszor jobb pontszámot ért el a hosszú combú nők arca, és 11-szeres volt a tetszési index a keskeny csípőjű nők képénél. A kísérletet megismételték fordított felállásban is, férfiak arcképeivel, és nőktől származó osztályzatokkal. Itt nem születtek ennyire látványos, kiugró eredmények, egyedül a csuklóméret mutatott nagyobb eltéréseket. A legkisebb csuklójú férfiak arcképére az átlagnál kétszer többen mondták a nők közül, hogy az adott férfi érdekelné őket hosszú távú, komoly kapcsolatra, a legnagyobb csuklójúaknál pedig ugyanilyen arányban szavaztak a nők az egyéjszakás kalandra.

FELADVÁNY A Pentagon többéves előkészítés után, 2010 májusában létrehozott US Army Cyber Command nevű egységének emblémájában egy kódolt számsor található, aminek a megfejtését az internetezőktől várják - adta hírül az [origo]. Az amerikai hadsereg Maryland államban, Fort Meade-ben található Cyber Command vagy "kiberparancsnokság" nevű létesítménye az amerikai informatikai hálózatokat hivatott megvédeni a külső támadásoktól. A Cyber Command titokzatosságát most közzétett emblémája is fokozza: az amerikai címerből ismert fehér fejű rétisas a karmai között tartott villámmal, tőrökkel és kulccsal díszített pajzs még egyértelműen utal a különleges egység tevékenységére, körülöttük azonban egy hexadecimális (tizenhatos számrendszerben értelmezendő) számsor fut körbe, amely egy jelmondatot kódol. Ehhez hasonló feladvány található a CIA főhadiszállásán is: az 1988-ban felállított Kryptos-szobron olvasható kódokat még mindig nem sikerült teljesen megfejteni.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.