cyberhírek

  • .
  • 2010. július 22.

Tudomány

Rekordmeleg A valaha mért legmelegebb fél év volt a mostani a Földön a januártól júniusig tartó időszakban. Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA szerint ez is bizonyíték arra, hogy a légkör felmelegedése az emberi tevékenységnek köszönhető. Rekordhideg Míg Európa a kánikulától szenved, az Antarktisz német kutatóállomásán hidegrekordot jegyeztek fel a kutatók.
Mínusz 50,2 Celsius-fokot, a mérések kezdete óta a legalacsonyabb hőmérsékletet mérték a Neumayer-állomáson.

Olvadás Az északi-sarki jég olyan nagy mértékben olvadt az utóbbi hónapban, mint az 1979-ben kezdődött mérések óta egyetlen júniusban sem. Naponta 88 ezer négyzetkilométernyi jég tűnik el ezen a területen. Korábban a jég területe egy átlagos júniusi napon mindössze 53 ezer négyzetkilométerrel csökkent.

Korallpusztulás Már 2070-ben megállhat a korallok növekedése a Vörös-tengerben a víz fokozódó felmelegedése miatt. A meszes váz belső szerkezete a fák évgyűrűihez hasonlóan arról tanúskodik, hogy a látszólag egészséges korallok növekedése 30 százalékkal esett vissza 1998 óta.

Kukkoló Internetes kukkolót leplezett le egy szakértő, akinek furcsán viselkedő számítógépekről számoltak be egy aacheni iskola tanulói. A kukkoló több mint százötven diáklány számítógépét törte fel, majd a webkamera segítségével rendszeresen megfigyelte a fiatalokat.

Fájlcserélőper Kezdődik az első orosz fájlcserélőper: a vád szerint az interfilm.ru torrentoldal milliárd dolláros nagyságrendű kárt okozott Hollywoodnak premierfilmek kézikamerával felvett verzióinak terjesztésével.

Előfizetés Online olvasóinak kétharmada elhagyta a Times és a Sunday Times előfizetőssé tett online változatát. Úgy tűnik, megbuktak Rupert Murdoch médiamogul elképzelései az előfizetéses rendszerben működő hírportálokról.

Gammavillanás Az eddigi legerősebb, a közvetlen kozmikus környezetünkön kívül történt röntgenkitörés néhány héttel ezelőtt átmenetileg megvakította a gammavillanásokat figyelő Swift űrteleszkópot - számolt be a hírek.csillagászat.hu. A nagy tömegű csillag szupernóva-robbanásáról, illetve a maradvány fekete lyukká történő összeroskadásáról tudósítóröntgenvillanás fotonjai ötmilliárd fényévet utaztak,mielőtt elérték a Swift detektorait, de még így is képesek voltaklefagyasztani az űrteleszkóp adatrögzítő-elemző szoftverét. Az észlelt villanás a valaha észlelt legnagyobb ilyen esemény a röntgentartományban, és bár a Swift űrteleszkópot éppen a gammavillanások detektálására tervezték, ilyen fényes röntgensugárzásra nem volt felkészítve. A kitörés érdekessége, hogy bár a röntgentartományban az eddigi legfényesebb volt, a látható és az ultraibolya-tartományban semmi különleges kísérőjelenség, utófény nem volt tapasztalható.

Naperőmű A vártnál gyorsabban halad aDesertec elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja, hogy Észak-Afrikában termelt áram fedezze az európai szükséglet 15 százalékát. A konzorcium szerint öt éven belül el lehet kezdeni a környezetbarát módszerekkel termelt "sivatagi áram" betáplálását az európai hálózatba. ADesertecIndustrial Initiative (DII) az eddigi legnagyobb szabású úgynevezett zöldáramprojekt a világon. A 17 társaság - köztük olyan óriáscégek, mint az E.On és a Siemens - által alapított konzorcium mintegy 400 milliárd eurót kíván bevonni a fejlesztésbe azzal a céllal, hogy az évszázad közepén 15 százalék legyen a napenergiával és egyéb környezetbarát technológiával előállított észak-afrikai áram aránya az európai felhasználásban. A DII 17 alapítója közül 7 németországi cég, de van köztük például spanyol és algériai is.A kezdeményezés első konkrét eredménye egy erőműpark lesz a marokkói sivatagban.

Betondzsungel Naponta nyolc labdarúgópályának megfelelő nagyságú területet betonoznak le a spanyol tengerparton a Greenpeace új felmérése szerint. A természetes növényzettel borított spanyol tengerpartból 1987 és 2005 között összesen 50 504 hektárnyi tűnt el beton alatt. A dél-európai ország lakossága az utóbbi két évtizedben 5 százalékkal növekedett, miközben a tengerparton élő népesség nagysága 25,4 százalékkal nőtt. A szárazföld belsejéből a partra költöző tömegek elhelyezésére az ingatlanszektor felfutásának idején, a 2008-ban kiteljesedett világgazdasági válságot megelőző években lakások millióit építették. A Greenpeace kutatása szerint a spanyol lakosság 44 százaléka lakik a tengerparton vagy a térségében, és ez a közel húszmilliós embertömeg a több mint 500 ezer négyzetkilométer nagyságú ország területének mindössze 7 százalékán zsúfolódik össze.

Napelem Napelemes útburkolatot fejleszt egy amerikai cég. Első lépésként megállapodott a Wal-Mart ügyvezetőivel, hogy a szupermarketek parkolóiban alkalmazni kezdik a különféle megoldások kísérleti változatait.A parkolók közvilágítását már a burkolatból nyert energiával oldják meg.

Klímaváltozás Digitális térképen mutatja be a brit energiaügyi és klímaváltozási minisztérium, hogy a globális felmelegedésnek milyen hatása lesz a bolygónkra. Az internetezők a Google térképszoftverével nézhetik meg, hogy a Föld különböző területein a változás milyen drasztikus hatásokkal jár 2060-ig. A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) számítása szerinti hőmérséklet-változást színskálával jelölik, ez alapján pedig jól látható, hogy az Európa északi felében várható 2-3 fokos emelkedéshez képest az Északi-sark közelében akár a 16 Celsius-fokot is meghaladhatja az emelkedés. Különböző színű karikák emelik ki az adott területre jellemző változásokat, jól szemléltetve az erdőtüzek lehetőségét vagy a tengeri ökoszisztéma átalakulását.A körökre kattintva a hatások ismertetése mellett YouTube-videók jelennek meg, amelyekben a jelenség okaira szakértők adnak részletesebb magyarázatot. A Met Office munkatársai a tanulmányukból készült térképpel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt már a ma élő emberek életében is komoly változások következhetnek be.

Figyelmébe ajánljuk