Tartalom

Narancs XXII. évf. 29. szám(2010.07.22.) (2010-07-22)

Egotrip

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Csak a nevét utálom

Az 1990-es évek elején a Népszabadság Esterházy Péter bonmot-jával reklámozta magát: "Már csak a nevét utálom." Amennyire emlékszem, hatásos reklám volt attól a laptól, amely megtartotta jól bejáratott pártállami márkanevét, tartalmában viszont normális, demokratikus szellemű újsággá alakult. A reklámban volt valami, amit a New York-i zsidó szleng Schutzpah-nak nevez: egyfajta arcátlan bizalmaskodás. Kelet-Európában hücpének mondták, de erre már csak a nagyon öregek emlékeznek. Természetesen a reklámban volt némi csúsztatás is, mert könnyen úgy érthető, hogy Esterházy a nevétől eltekintve megszerette a lapot, holott csak annyit mondott, már nem utálja.

Csak semmi politika!

Egotrip

Vízbe fojtott rakéták

A közösségi oldalak a népi politikai kezdeményezések nagyszerű terepei. Sok jóérzésű ismerősöm csatlakozott az egyik ilyenhez, a "Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!" elnevezésű Facebook-csoporthoz, melynek hamarjában nem kevesebb, mint kétszázötvenezer tagja került. Ezért a sajtó és maga a kormány is reagált rá. A csoport célja miatt bennem feltoluló felháborodást nem tudom a csoport üzenőfalán kiadni magamból, mert ahhoz csatlakoznom kéne hozzájuk. Az ellencsoport ("Mondjunk le az árvízkárosultak segítéséről az aug. 20-i tűzijáték élményéért!!!") inkább csak arra jó, hogy tesztelje az olvasók képességét az értő olvasásra (csekély) és a virtuális kiabálásra (jelentős). Muszáj tehát a dühömet újságcikké szublimálnom - ez jön most. Elnézést.

Publicisztika

Publicisztika

Valaki csak megeszi - Veszélyben a magyar gabonatermesztés

A magyar politika zsákutcába szorította az agrárgazdaságot. Mintha más gondok nem lennének, minden szava a földtulajdon körül forog. Jövő május 1-jén lejár az Európai Unióval kötött szerződés haladéka, és megszűnik a külföldiek földtulajdon-szerzési prohibíciója, s ezzel együtt a hazai társas gazdaságok tulajdonszerzési tilalma is. Ez utóbbit a Boross-kormány alkotta meg 1994-ben.

Kovács Dániel

Publicisztika

Országunkat egy sztárért!

A Bécsi utcai beruházásról

Everything today is thoroughly modern, everything today is starting to go - énekli Julie Andrews a magyarul Ízig-vérig modern Millie címmel bemutatott 1967-es musicalben. Az 1922-ben játszódó történetben Andrews, azaz Millie loknis szürke verébként sétál a város utcáin, amíg észbe nem kap, és át nem vedlik rövid szoknyás, bubifrizurás emancipált nővé. A Duna királynője napjainkban a Millie-éhez hasonló változáson megy keresztül - bár a folyamat nélkülözi az amerikai zenés darabok önfeledt csacskaságát, és inkább emlékeztet szatírára.

Várhegyi Éva

Publicisztika

Elintézték

A forint, az IMF, az EU és a költségvetés

Az ember, pláne, ha pechjére közgazdász, csak kapkodja a fejét ennyi dilettantizmus láttán. Még a marha is tanul néhány áramütésből, csak a mi kormányunk nem tanul semmiből, pedig a papírforma szerint intelligens emberekből áll.

Publicisztika

Devianciák

Mindössze három kattintás választja el a netezőt attól a különös világtól, amelyben egyszerre jelenik meg a feudalizmus jogszolgáltatása és az új rend igazságérzete. A hodmezovasarhely.hu honlap Hírek rovata tudatja a nagyvilággal, hogy kik azok, "akik visszaéltek a város támogatásával". A lista első változata még csak a "visszaélők" nevét és születési idejét tartalmazta, meg a "visszaélés" konkrét formáját ("Nem ment el az ingyenebédért", "Nem jelent meg a közcélú kiközvetítésen", "Nem vitte el a gyógyszerutalványát"). De biztos, ami biztos, a polgármesteri hivatal (polgármester: Lázár János, Fidesz) a listát - "lakossági jelzésnek eleget téve" - kiegészítette a visszaélők lakcímével is. Most már nem kell találgatni, hogy melyik Balogh István nem vállalta a felajánlott közcélú munkát.

Publicisztika

Próbálkozott

A múlt hét végi ajtócsapkodással talán még nem ért véget minden - de az is lehet, hogy igen, csak még nem tudunk róla. A Fidesz és agitprop-gépezetének minden homályosítási erőfeszítése ellenére annyi biztosan kihámozható a történetekről (például az asztal túloldalán ülő tárgyaló felek közleményeiből), hogy a magyar kormánynak nem annyira az IMF-fel, mint inkább az unióval, az Európai Bizottsággal gyűlt meg a baja. Az is jól érzékelhető, hogy nem "Simor András fizetése", de még csak nem is okvetlenül a bankadó miatti nézetkülönbség vezetett a küldöttek idő előtti távozásához. Nem mintha a bankadó valami nagy ötlet lenne - legjóhiszeműbb értelmezésében is csak arra szolgálhat, hogy ne maga a kormány vessen ki a népre egy speciális fogyasztási adót, hanem valaki helyette, és ezt a valakit aztán jól lehessen a népnek gyűlölni. A bankok a rájuk mért milliárdok jó részét nyilván az ügyfeleiktől szednék be, és mivel a bankoknak sok ügyfelük van, a bankadót sok ember fizeti majd - miközben nem a kormányt szapulja, hanem a bankokat.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek"

Nagy szavak, szerény tettek Magyar Narancs, 2010. július 1. A kiskereskedelmi láncok erőfölényéről szóló cikkhez szeretnék néhány gondolattal hozzájárulni.

Külpol

Külpol

Uganda és az al-Sebab - Harcosok klubja

Miután az ugandai fővárosban a vébédöntő idején több mint hetven, étteremben vagy rögbiklubban meccset néző ember halt meg párhuzamos bombamerényletekben, a gyanú rögtön a szomáliai Harcoló Ifjak Mozgalmára, a röviden csak al-Sebabként emlegetett szervezetre terelődött.

Külpol

Fadlallah nagyajatollah élete és műve - A reformsíita

Július elején Bejrútban elhunyt az egyik legbefolyásosabb síita vallási vezető, Muhammad Huszajn Fadlallah nagyajatollah. A New York Times mint a radikális iszlamista csoportok - köztük a Hezbollah - alapító szellemi atyját, az Egyesült Államok egykori közellenségét búcsúztatja, a közel-keleti sajtó a síita mainstream gondolkodástól fokozatosan függetlenedő, már-már liberális vallási gondolkodóként emlékezik meg róla.

Belpol

Belpol

"Egy szabadságpárti keresztény ember" - Pálffy István, a KDNP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke az új médiaszabályozásról

Öt év kereskedelmi és nyolc év közszolgálati tévézés után a KDNP frakcióvezető-helyetteseként ült be a parlamenti padsorba, s noha alapvetéseivel egyetért, nem vett részt a "médiaalkotmány" előkészítésében. Lapunk megjelenése után egyéni képviselői indítvány formájában módosító csomagot tár az Országgyűlés elé az új médiaberendezkedés finomításáért.

Belpol

Erkölcsössé tett végkielégítések - Mindenki egyenlő

A BKV-botrányban előkerült irritálóan magas összegek politikai üggyé tették a végkielégítések kérdését, amit természetesen meg kell oldani. Így hát a kormánytöbbség - mondhatni, a szokásos módon - újra egy látványosnak szánt, ám végiggondolatlan, és több kárt, mint hasznot hozó alkotmány- és törvénymódosításra készül megjelenésünk napján. Természetesen morális alapon.

Belpol

"Inkább egy vallomás" - Szűcs Ferenc teológus, egyetemi tanár

Kinek az istene a történelem ura? Illő-e belefoglalni isten nevét a törvény szövegébe? Szakadatlan keressük a választ ezekre a kérdésekre, legutóbb június 10-i számunkban Ludassy Mária filozófus és Mezei Balázs vallásfilozófus mondta el a véleményét (Isten a törvényszövegekben), most a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi karának oktatóját kérdeztük meg.

Zene

Zene

könyv - DUNAKAVICS

Ki tudja, hogy egy gazdaságszervezéssel és tőkebefektetéssel foglalkozó zrt. miért épp a Duna ihlette versekből és képekből összeállított albummal - a szerkesztő Bíró Katalin - akar kedveskedni ügyfeleinek, de semmi kifogásunk nem lehet e szándék ellen.

Zene

dvd - LÓDÍTÓ HÓDÍTÓ

Egy szomorú hely reménytelen öregeknek - a hazugságot nem ismerők bolygóján a szociális otthont hívják így, a Coke-ot hizlaló cukros vízként reklámozzák, a mozikban pedig csupa igaz történetet vetítenek, például egy decens úr mesél a villa feltalálásáról. Ricky Gervais hangja hamar eligazít helytörténetileg: a neves angol komédiás gyorsan leszólja a főcím előtti céges feliratokat, mondván, ezeket úgysem olvassa az égvilágon senki, majd elmeséli, hogy az általa játszott szerencsétlent egy olyan világban láthatjuk szerencsétlenkedni, melynek lakói természetüknél fogva nem ismerik a hazugságot, az igazmondásra viszont leküzdhetetlen hajlamuk van.

Zene

lemez - CHALGA: ERDő, ERDő

Nem hallottam még élőben játszani őket, de valami azt súgja, hogy ez az általuk városinak nevezett, mégis népzenei motívumokból fölépített stílus átütőbben szólhat a színpadon, mint a fegyelmezett stúdiókeretek között. Ott messzebb futhat a hegedűszólam lendülete, megvadulhat a dzsembe és a bendir, kevésbé fékezi őket a formák kerekségének kényszere.

Zene

film - ÚJRAKEZDőK

Már az is térdcsapkodós nagy pillanata a filmnek, amikor az ifjú Finkelstein (Justin Bartha), az idősebb Finkelstein (az erőltetetten finkelsteinkedő Art Garfunkel) és a jiddise máménál is jiddise mámébb Finkelsteinné féltve őrzött fiacskája fizetett bokszzsáknak áll, hogy egy kurzusnyi dühödt lány és anya rajta vezesse le a rohadék férfiak iránti, megérdemelt indulatát - de az igazi bonyodalmak majd a babysitterkedéssel kezdődnek. Mert, mintegy engesztelésképpen a terápiás gyomorba térdepelésért és a könnyű, de jóleső testi sértésekért Catherine Zeta-Jones mint kétgyermekes családanya (40) a pelyhedző Finkelsteinre (24) bízza csemetéi esténkénti megőrzését - a többi, mint a karikacsapás.

Zene

koncert - MOTÖRHEAD

Kotorjunk elő Lemmy Kilmisterről egy régi felvételt! Legyen ez mondjuk a The Dec-line Of Western Civilization című amerikai dokumentumfilm-sorozat második része; az időpont: 1988. Vizsgáljuk meg a képsorokon az angol zenészt, aki a Monarchia bukása óta a legtöbbet tette a császárbajusz divatban tartásáért, majd pörgessük előre az időt huszonkét évvel egészen addig a pillanatig, amikor hősünk a Hegyalja fesztivál nagyszínpadán este tizenegykor belekezd az Iron Fistbe.

Zene

könyv - TALLÉR EDINA A HÚSEVÕ

könyv - TALLÉR EDINA A HÚSEVÕ című bemutatkozó kisregényének tagolása "rendhagyó": minden bekezdése másról szól. Persze egy részük végül kiad egy nem túl eredeti élettörténetet - inkább csak a vázlatát.

Zene

kiállítás - SZELLEY LELLÉ: MEGTÖRT A VARÁZS

kiállítás - SZELLEY LELLÉ: MEGTÖRT A VARÁZS Huszonnyolc falra csipeszelt fehér papír - rajtuk egyetlen motívum: két pohár. Látszólag egyszerű, minimalista alapforma (három vonal, egy ovális), mégis maga az egész világ.

Zene

Film - A profán leszakad - Christopher Nolan: Eredet

Hunyjuk be a szemünket, lazítsuk el a végtagjainkat, lélegezzünk szabadon, és mondjuk háromszor egymás után: nem akciófilmben vagyok, nem akciófilmben vagyok, nem akciófilmben vagyok. Ha mármost kellőképpen könnyűnek érezzük magunkat, kezünkben-lábunkban kellemes bizsergést érzünk, és halántékunkat lágy szellő legyinti meg, akkor és csakis akkor nyissuk ki szemünket, és vegyük szemügyre, mit látunk. Nem, nem egy ruganyos mozgású, pisztolyával összenőtt szuperhőst, de nem ám, és nem is egy mindjárt hatalmas robajjal széteső óriásdíszletet, távolról sem. Még egy kis lazítás, még egy mély lélegzet: a tudatalatti árkait-bokrait látjuk, úgy ám, az álombéli jövés-menés sűrűjében pedig egy rejtett kombinációk, mélyen őrzött titkok után kutakodó profi besurranót. Így azért mindjárt más,

Zene

Musical - Anything goes - Ebb-Fosse-Kander: Chicago

Nagy néha akad pozitív hozadéka is a nyomorúságos színházi helyzet és az ezt okozó financiális és politikai anomáliák együttesének. Ha ugyanis annak idején, a végzéskor a hajdani Ascher-Novák zenés főiskolai osztály tagjai - akik már akkor, vagyis a végzéskor is meglehetősen tehetségesnek tűntek - simán álláshoz vagy szerephez jutnak a különböző színházakban, a HOPPart föltehetően nem születik meg. De, hála az "anomáliának" (nevezzük csak így), megszületett, és egyelőre lenni látszik, noha az egykori osztály tagjainak túlnyomó többsége azóta elfoglalta megérdemelt helyét valamelyik (többnyire jó) társulatban. Ezért aztán alkalmi jelleggel állnak össze egy-egy előadásra, amelyhez szívesen csatlakoznak remek rendezők is.

Zene

Kiállítás - Az admirális sírja - Allan Sekula: Polónia és más mesék

Már a kiállítás címe is jelzi, hogy a Polóniaként említett hely a valóságban nem létezik. Bár így nevezik a külföldön élő lengyel közösségeket, köztük például a legnagyobbat, a chicagói több mint egymilliós kolóniát, Polónia valójában nem más, mint az a romantikus-historizáló kép, legenda vagy mítosz, amelyet a lengyel emigránsok és kivándorlók volt hazájukkal kapcsolatban dédelgetnek. A szentimentális, nacionalista felfogás mellett - Lengyelország a "nemzetek Jézus Krisztusa" - természetesen minden "idegenbe szakadtnak" saját története is lehet, és e virtuális történetmátrix elég sok elemet tartalmazhat, hiszen, mint a katalógusban olvasható: "ott van mindenütt, ahol csak egy lengyel is van". A harmadgenerációs Sekula visszafelé indul az úton, és elsősorban a családi gyökerek ürügyén megkísérli minden érzelemtől mentesen feltárni a nemzeti mítosz mögötti "kulturális és gazdasági összefüggéseket".

Zene

Könyv - A huszadik század kémiája - Primo Levi: Angyali pillangók - Válogatott novellák

A kötet szerkesztője, Székács Vera egy Levivel készült interjúját illesztette e régi adósságot törlesztő novelláskötet végére. Az illesztés annak ellenére tartós, hogy érezni, az interjút mily' régen vették fel. Az időközben magyarul is megjelent Levi-kötetek címe még nyersfordításban szerepel: a Se questo é un uomo itt Hát ember ez?-ként kerül szóba - Magyarosi Gizella magyarításában a könyv végül Ember ez? címmel jelent meg. Az interjú egyébiránt kiváló bevezetés Levi világába. Levi fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy Auschwitz tette íróvá. Hazaérkezésem után "meséltem, meséltem, mint valami bolond, mindenkinek, aki az utamba került", mondja. Barátai javaslatára fogott az írásba.

Trafik

Trafik

chili&vanília - Habos, hideg: leche merenguada

Baszkföldön ritkán eszik az ember rosszat, legyen szó út menti kifőzdéről vagy világhírű, sokcsillagos étteremről (az utóbbiak egyébként igencsak számosak). Érdekes módon az édességek nem tartoznak az erősségeik közé.

Trafik

mi a kotta? - Atyuska, anyuska

Habár az Opera jelenleg nyári álmát alussza, s az intézmény felől e hetekben legfeljebb aggodalmas sóhajokat hallani, mely féltő aggodalomhoz amúgy ezúton rovatunk is teljes szívével csatlakozik, az elkövetkező napokban két operaprodukció is a közönség elé kerül a fővárosban. Két produkció, három művel, ugyanis a margitszigeti Borisz Godunov mellett (július 24., fél kilenc) a Hilton Dominikánus udvarában két operai intermezzót találunk majd összepárosítva a XVIII.

Trafik

rés a présen - "Valami nagyon békés erő" - Bodnár Tibor zenész (LB27)

rés a présen: Ha a dantei menny, pokol és purgatórium körei szerint kellene meghatározni a helyét, te hova tennéd a reggae-t? Bodnár Tibor: Dante, ha ismerhetett volna reggae-t, és mondjuk zenés darabot írt volna (és mondjuk én lettem volna a zeneszerzője), akkor mind a három szinten a háttérben reggae szólt volna. Fent dub és mindenféle pozitív rootsok, lent a durva dancehall, a köztes szinten a rasta rootszenék, mint például a Gladiators. rap: A hagyományosabb reggae-t kedveled, vagy a stílus mutációit is? BT: Annyira későn sikerült beletemetkezni a műfajba, hogy egyszerre szeretem a hagyományos dolgokat, a korai rocksteadyket, a 70-es, 80-as évek alap rootszenéit és az elektronikus dubokat is.

Trafik

étel, hordó - VITORLÁS/VELENCE

A tóparti település Fő utcája kívül esik a turisták és strandolók futotta körön, nevében inkább az "öreg" Velencének nevezett város- (akkor még falu)rész egykori központi szerepére utal. Ennek megfelelően a templom tövében vendéglátóhely húzza meg magát, legnagyobb meglepetésünkre sokkal több, mint az ilyenkor szokásos nyerőgépes kocsma.

Trafik

kulthírek

ARTPÖR MOSZKVÁBAN 200 ezer, illetve 150 ezer rubel (kb. 6500 és 4900 dollár) pénzbírságra ítélte egy moszkvai bíróság Jurij Szamodurovot és Andrej Jerofejevet, a Szaharov Múzeumban 2007-ben megrendezett, Tiltott művészet című kiállítás kurátorait, mert úgymond vallási gyűlöletet keltő alkotásokat is bemutattak.

Film

Film

"Érzéki kapcsolatba kerülni a géppel" - Sc.Art

Márton András és II. Lengyelfi Miklós, a KFT ritmusszekciója ifj. Kurtág Györggyel, a Franciaországban élő zeneszerző-kutatóval kozmikus eredetű hangok zenei felhasználására szövetkezett. A nyári koncertjeire készülő Sc.Art zenekar tagjaival próbájuk szünetében beszélgettünk.

Film

A 400 éves szellem visszatér - Szex, vér és árulás

Négyszáz éve, 1614. augusztus 20. éjszakáján, 21-re virradóra halt meg négyévi várfogság után, elborult elmével a mindmáig legismertebb magyar nő, Báthory Erzsébet. Mi fogsága kezdetének évfordulóján hívtunk történészt az esethez, mondaná már meg, tényleg szüzek vérében fürdött ez az asszony, vagy csak rossz volt PR-ja.

Lokál

Lokál

Terápia a szegedi fegyházban - Segít a tengerimalac

A csillagtól a kaptárig, Rózsa Sándortól Magda Marinkóig sok minden eszünkbe jut, ha a legszigorúbb magyar büntetés-végrehajtási (bv) létesítmény, a Szegedi Fegyház és Börtön kerül szóba, ám a terápia szó legfeljebb viccesnek szánt megjegyzésnek tűnik. Pedig az elítélteknek már lassan harminc éve lehetőségük van, hogy pszichológushoz forduljanak, sőt létezik úgynevezett gyógyító-nevelő részleg is a rácsok mögött.

Kiállítás

Lokál

Konzervdobozok

Légvédelmi múzeum - Zsámbék

Soha ne bízz a labancban! Amint teheti, felmondja a semlegességét, ráadásul csakis hajnalban jön rá az ilyesmi, pirkadat előtt. Felriad álmából, s felkiált: Ich kündige ab sofort meine Neutralität!, és egy percet sem tétovázik.

Lélek
Tudomány

Tudomány

Napvihar 2013 - Ébredező csillag

A legújabb világvége-szcenárió szerint legkésőbb három év múlva gyilkos erejű napviharok olyan elektromos-mágneses rezonanciákat keltenek majd bolygónkon, hogy belereccsen kütyüalapú civilizációnk. Az esély ugyan adott erre - de kisebb, mint a pánikkeltők állítják.

Tudomány

cyberhírek

Rekordmeleg A valaha mért legmelegebb fél év volt a mostani a Földön a januártól júniusig tartó időszakban. Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA szerint ez is bizonyíték arra, hogy a légkör felmelegedése az emberi tevékenységnek köszönhető. Rekordhideg Míg Európa a kánikulától szenved, az Antarktisz német kutatóállomásán hidegrekordot jegyeztek fel a kutatók.