cyberhírek

  • .
  • 2011. február 24.

Tudomány

Szuperszámítógép Barack Obama amerikai elnök126 millió dollárt adaz energiaügyi minisztériumnak, hogy építsenek egy új szuperszámítógépet, amely a mostani világelsők teljesítményének nagyjából az ezerszeresére képes. Megelőzés Az Egyesült Államok hatóságai a kalózoldalak elleni, hetek óta tartó akciójuk során 84 ezer olyan weboldalt is blokkoltak, melyekről később kiderült, hogy semmi közük az illegális tartalomterjesztéshez. Gondolatvezérlés A Pittsburghi Egyetem kutatói elektródaháló segítségével demonstrálták, hogy egy majom pusztán agyműködése segítségével képes irányítani egy robotkart. A majom által vezérelt robotkar el tudott fordítani egy kilincset. Pulzusriasztó Pulzusellenőrző szolgáltatás és mini elektrokardiogram is van egy új fejlesztésű mobiltelefonban.
A készülék az érzékelőjét érintő ujjakból állapítja meg a pulzust, az eredményt pedig nonstop orvosi központba küldi.

Felmelegedés A globális felmelegedés következtében 2200-ig a világ állandóan fagyott (permafroszt) talajainak akár 60 százaléka is kiengedhet, ami hatalmas menynyiségű üvegházgázt juttat a légkörbe - állítják amerikai kutatók.

Özönvíz A Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában két tanulmány is alátámasztja az ok-okozati kapcsolatot az emberi tevékenység kiváltotta üvegházgáz-kibocsátás és a gyakran heves árvizeket eredményező esőzések között.

Bálnavadászat Japán felfüggesztette bálnavadászatát egy radikális állatvédő szervezet hajóinak állandó zaklatása miatt. A Sea Shepherd Conservation Society nevű amerikai környezetvédelmi szervezet hajói blokkolják a bálnavadászatot.

Paleontológia Dinoszauruszparadicsom lehetett egykoron az Antarktisz, ahol jóval a 65 millió évvel ezelőtti kréta-tercier kihalási esemény után is éltek őshüllők. Egy kanadai expedíció paleontológusai most újabb fosszíliákat tártak fel a hatodik kontinensen.

Google Hold Tizenhét országból összesen 29 csapat jelentkezett a Google Lunar X Prize (GLXP) elnevezésű nemzetközi megmérettetésére. A fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el - legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott - járművet a Holdra, és hajt végre megadott határidőn belül bizonyos feladatokat. A Google támogatásával 2007-ben meghirdetett verseny szervezői szerint a nyertest várhatóan már 2015-ben megnevezhetik. A csapatok 50 ezer dollárral nevezhettek a harmincmillió dollár összdíjazású nemzetközi megmérettetésre. A húszmillió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely nemcsak elsőként juttat járművet a Holdra, hanem annak felszínén legalább 500 métert meg is tesz, és erről videót küld vissza a Földre. A szervezők szerint a nonprofit alapítványoktól kezdve az egyetemi csapatokon át egészen a jól finanszírozott üzleti vállalkozásokig rendkívül változatos összetételű csapatok jelentkeztek. A résztvevők között már olyanok is vannak, akik helyet is béreltek azokon az űrhajókon, amelyek a Holdra juttatják a robotokat. A versenyzők között van a magyarPuli Space TechnologiesKft. (pulispace.com) fiatal mérnökökből és kutatókból álló csapata is.

Ûrséta A Nemzetközi Ûrállomás két fedélzeti mérnöke, Oleg Szkripocska és Dmitrij Kondratyev a múlt szerda délután kilépett a nyílt világűrbe, hogy különböző szerelési munkákat végezzenek az űrállomás külsején.A jelenlegi legénység űrállomásra érkezése óta ez volt a második előre betervezett kiszállás. Részben új kísérletekhez - például a légköri gamma-sugárzás vizsgálatához - szükséges eszközöket helyeztek el az űrállomáson, részben korábbi kísérletekhez használt, de már fölösleges berendezéseket távolítottak el.

Tengerszint-emelkedés A globális klímaváltozás okozta tengerszint-növekedés 180 amerikai tengerparti várost fenyeget 2100-ig egy új tanulmány szerint. Az Egyesült Államok déli, az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl menti partvidékén lévő települések a leginkább veszélyeztetettek abban az esetben, ha a tenger szintjének növekedése globálisan eléri az előrejelzések szerinti egy métert 2100-ra. Miami, New Orleans, Tampa, Florida és Virginia Beach szárazföldi területeinek több mint tíz százalékát veszítheti el a század végére. New Yorkban, Washingtonban, a San Francisco-öbölben kisebb lesz a hatás - vélik amerikai kutatók. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) azzal számol, hogy a globális felmelegedés következtében 3,6 Celsius-fokkal növekszik a globális átlaghőmérséklet 2100-ra.

A halál agyhulláma Jelenleg nem ismert pontosan, mikortól tekinthető halottnak az agy, egy új vizsgálat azonban választ adhat a kérdésre. Egy rejtélyes agyhullám majdnem egy perccel az után jelent meg, hogy a kísérletben használt patkányokat lefejezték az agyhalált tanulmányozó amerikai orvoskutatók - adta hírül az origo.hu a New Scientist nyomán. A patkányok elektroenkefalográffal (EEG) rögzített agyi aktivitása négy másodperc elteltével a lefejezés előtti szint felére esett, ez az aktivitás már a teljes eszméletvesztést jelzi. Ötven másodperccel az után, hogy az állatok elvileg már eszméletlenek voltak, egy tíz másodpercig fennálló agyhullámot sikerült észlelni. A kutatók ezt nevezték el a "halál agyhullámának", és feltételezik, hogy a megkésett jel az idegsejtek elektromos aktivitásának teljes összeomlását jelzi. Hasonló agyhullámot már az embereknél is megfigyeltek.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.