Tartalom

Narancs XXIII. évf. 8. szám(2011.02.24.) (2011-02-24)

Publicisztika

Gáli Csaba

Publicisztika

A néppel tűzön-vízen át!

Hogyan kéne alkotmányozni? - I.

Az új magyar alkotmányról kevés biztosat lehet tudni, de az valószínűnek tűnik, hogy az Országgyűlés 2011. április 25-én - a választópolgárok közreműködése nélkül - fogadja majd el. De nem csak népszavazás nem lesz - a nép nem vesz részt az új alkotmány megalkotásában sem. Helyes-e ez így? És vajon hogyan szokás alkotmányozni? Mi e téren az általános nemzetközi gyakorlat? Van-e egyáltalán ilyen? Netán csak egyedi megoldások vannak, és az alkotmányozási helyzet sajátosságai alapján dől el, hogy a szuverén nép, mint az alkotmányozó hatalom végső letéteményese részt vesz-e az új alkotmány megalkotásában, vagy felülről kapja azt?

Publicisztika

Óda a keleti szélhez - Orbán (és a világ) esete a kínai tőkével

Mintegy másfél évtizeddel ezelőtt fogalmazódott meg Pekingben az az önmegnyugtató elvárás, hogy a társadalom sajátos utat válasszon a globális erőtérben: legyen kevésbé individualista, mint a Nyugat, és kevésbé kollektivista, mint a Kelet - Oroszországot is beleértve. Volt ebben már némi megbékélési szándék a nyugatos tendenciákkal, de még a kommunista párt erőltetett központosító irányzatának szellemét idézte. Ám mindezt a történelem felülírta azóta: ma már nem születnek világrengető ideológiák, de országos fogadkozások sem. A társadalom megőrizte ugyan a kollektivizmus bizonyos jegyeit, de rég maga mögött hagyta a fenntartásait azzal az életformával szemben, amely szabad teret enged a vállalkozásoknak és kezdeményezéseknek.

Publicisztika

Nyárra várva

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kormánytisztviselők jogállásáról szóló, tavaly májusban elfogadott törvény ama rendelkezését, amely lehetővé tette az indoklás nélküli, azonnali elbocsátásukat. A törvény 8. § (1) bekezdés b) pontja az AB múlt heti határozata szerint egy rakás jogot sért, mégpedig olyanokat, melyekre okkal gondolunk mint köztársaságunk sarokköveire. Ilyen sértett a jogállamiság elve (mert az indoklás nélküli kirúgás veszélye akár a jogsértő utasítások végrehajtására is rábírhatja a kormánytisztviselőt, s ez veszélyezteti a közigazgatás törvény alá rendeltségének az elvét). Ilyen sértett a tisztességes jogorvoslathoz való jog is (mert ha nem kell indoklás, nincs mit perelni sem, ha a kirúgott munkavállaló netán sérelmezné az elbocsátását); a közhivatal vállalásához való jog; sőt, még az emberi méltósághoz való jog is (mert a jogszabály "az állami feladatmegoldás eszközeként", s nem bizonyos elidegeníthetetlen jogokkal bíró emberi lényként tekintett a munkavállalóra). Ennyiben tehát a jogalkotónak címzett súlyos kritikaként is felfoghatjuk a határozatot - az indoklási szakasz a laikusoknak is szemet szúróan, iskolásan evidens. Pedig a jogszabályt feltehetően jogvégzett, nadrágos emberek írták, és nekik is tudniuk kellett, hogy amit művelnek, alkotmányellenes. Ez esetben a cinizmus vezette tollukat, netán a forradalmi hevület (és ez a kettő csak annyira elválasztható egymástól, mint a papírlap két oldala). Ha meg nem tudták, úgy alkalmatlan, sötét tuskók, akiket azonnal ki kéne rúgni, és még az indokláson sem kellene sokat gondolkodni.

Publicisztika

Menni, nekimenni

"Ellenzékben, persze, megtehetnénk, hogy nem foglalkozunk a realitásokkal, és csak verjük az asztalt még több pénzért, és ha a kormány nem tudja az igényeket kielégíteni - persze, hogyan is tudná? -, akkor azonnal nemzethalált kiáltunk, és a kormány fejét követeljük. Bizony, így mentek nálunk ezek a dolgok az elmúlt húsz évben, igen, ezt tette velünk is a mai kormánypárt a megelőző nyolc évben" - mondta Gyurcsány Ferenc a Corinthia Grand Hotel Royal szállodában, a múlt héten.

Publicisztika

Holnapután, kiskedden - Mit ígér a pedagóguséletpálya-modell?

A tanítás Magyarországon sosem tartozott a busásan fizetett értelmiségi munkák közé. Ám az elmúlt húsz évben oly mértékben romlott a tanárok és különösen a pályakezdő tanárok helyzete, hogy ezt a pályát már csak azok választják, akiknek nem sikerült máshol továbbtanulniuk, majd a végzés után máshol elhelyezkedniük (különösen, hogy a felsőoktatási expanzió nyomán kibővült a továbbtanulási lehetőségek köre).

Publicisztika

Értők

"De ha nem is mondott semmit a miniszterelnök - a régi paradigma szerint, az azt jelentené, mintha semmit sem mondott volna?" - A Századvég Alapítvány legújabb elemzésének harmadik mondata ez, de már itt leizzadtunk. Főleg, hogy ekkor már másodszor kerül elő a "régi paradigma" (sőt: "paradigmák"!), aminek, mint kisvártatva kiderül, mindannyian foglyai azok (mi is), akik Orbán Viktor évértékelőjéből és parlamenti beszédéből a "konkétumokat" hiányolták. Annyit azért megjegyeznénk, hogy "konkrétumok" alatt mindenki a reformintézkedések többször megígért, ám mindannyiszor elhalasztott bejelentését értette. Hiszen Orbán egyre laposabb megszólalásaiból kiderült, hogy halvány elképzelése sincs arról, merre tovább a mások pénzének hatalmi kényszerrel kieszközölt elvétele után. Vagy ha van, akkor azzal kellene indítania, hogy 2002 utáni politikáját - ha nagyon engedékenyek vagyunk, akkor a 2008-as "szociális népszavazás" kampányával kezdett politikáját - megtagadja. Beleértve legújabb büszkeségét, az adótörvény módosítását is, ami kártékonyságában az MSZP legendás 2006-os áfacsökkentési akciójával vetekszik.

Egotrip

Hozzáadott érték

Egotrip

Védve vagyunk

Megnyugtató, hogy végre olyan kormányunk van, amely megvéd minket a ránk leselkedő bajoktól. A nyugdíjunkat már megvédte, amikor a magánnyugdíjpénztárban elhelyezett vagyon államosításával lehetetlenné tette, hogy rosszakaróink tőzsdézzenek vele. Folyamatosan oltalmazza az árfolyam változásától sújtott devizahiteleseket, és a legutóbbi hírek szerint a közszolgáltatások (áram és gáz) árának emelésétől, valamint a pénzintézeti díjtételek növekedésétől is meg fog minket óvni. Mindez azonban smafu ahhoz képest, hogy most már a bérünk csökkenésétől is megvéd majd. Mit is mondhatnánk? Talán azt: ilyen hathatós védelmezőkkel ellenségre már nincs is szükségünk.

Kapirgáló

Egotrip

Gyarmatok és nemzetek: Mario Vargas Llosa, Roger Casement, Kossuth Lajos

Sir Roger Casement (1864-1916) élete és halála tárgyában kapirgáltunk legutóbb. Alkalommal erre a 2010-es irodalmi Nobel-díjasnak, Mario Vargas Llosának az új regénye szolgált: az 1911-ben a brit birodalomnak tett szolgálataiért lovaggá ütött, majd 1916-ban hazaárulóként halálra ítélt és kivégzett brit diplomata a perui szerző El sue–o del celta (A kelta álma, 2010) című regényében támadt új életre, gyarmatok és nemzetek, lojalitások és pálfordulások máig fel- és megoldatlan paradoxonjaival kísértve meg posztkoloniális és identitásválságos jelenünket.

Külpol

Külpol

Líbia lázad - Az utolsó emberig

Február közepéig aligha gondolták sokan, hogy a közel-keleti forradalmi hullám éppen Líbiában habzik fel azzal az erővel, amelynek a mértékéről továbbra is jobbára csak "civil tudósítások" alapján alkothatunk képet. A megmozdulások 15-én kezdődtek az ország keleti, Egyiptommal határos részében, konkrétan Bengáziban. Az országrész a kilencvenes években egy fegyveres iszlamista felkelés színhelye volt, és a lakosság ennek a leverésén túl még a hetvenes évek közepén nyilvánosan felakasztott lázongó diákok, továbbá az Abu Szlim börtönben 1996-ban lemészárolt mintegy 1200 rab emlékét is felidézheti a Kadhafi-rendszer rémtetteinek hosszú listájából. Rendszerezett információk híján nem lehet pontosan látni, hogyan terjedt és öltött tömegméreteket a lázadás, csak annyi világos, hogy a hatóságok egyre brutálisabban léptek fel. Először rendőrök oszlattak gumibotokkal, aztán a "forradalom őreinek" elitosztaga láncos botokkal és kardokkal, 17-én pedig a szintén keleti El Beidában négy tüntetőt már orvlövészek lőttek le.

Külpol

"Nem lesz több lehetőségem"

Dzsafar Panahi filmrendező

Hazájában hat év börtönre ítélték, 20 évre eltiltották a filmkészítéstől, és 20 évig nem nyilatkozhat külföldi újságírónak. A Spektrum Tv riporterei még az ítélethirdetés előtt készítették vele Iránban az utolsó nemzetközi tv-interjút.

Belpol

Belpol

Széthulló látássérült-rehabilitáció - Mindig más a hibás

Évente hatezren veszítik el a látásukat, és ha nem akarnak a szociális rendszer ellátottjai maradni, rehabilitációra van szükségük. Az állami támogatás azonban késik, és emiatt az uniós források is veszélybe kerültek. A civil szervezetek szerint a kormány próbál kibújni finanszírozási kötelezettsége alól, ami előbb a rehabilitációs szolgáltatás széthullásához, majd pedig az Európai Uniótól kapott 682 millió forint támogatás visszafizetéséhez vezethet.

Belpol

Belvíz Kelet-Magyarországon - A lavór peremén

Tiszalök környékén, ameddig a szem ellát, összefüggő, kékesszürke jégtakaró borítja a földeket. Az itteniek azonban nem várják a tavaszi olvadást, hisz az csak újabb csapás lesz e nyomorgó vidéken.

Belpol

Bérek az "adóreform" után - Elvett, pedig adott

A tavaszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében Orbán Viktor a 2011-től életbe lépett "adóegyszerűsítés" negatív hatásaival is foglalkozott. Fel kíván lépni ellene - még szép. Ha már ő és kormánya idézte elő e hatásokat.

A magyar "polgári underground" - I.

Belpol

Sturm und Drang

Tíz éve nevezik magukat "polgári undergroundnak" - ők az új világképet, gondolkodásmódot megjelenítő jobboldali nemzedék. A politikai blogoszféra legaktívabb szereplői. Írásunk első részében közösségeik kialakulásának történetét foglaltuk össze.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A kutyák és a rőtvadak

Amikor Sztupa és Troché fölléptek a tévében, Retró Jani műsorába kaptak meghívást. Valami divatház - tán Furgon volt a neve - ruháiból kellett válogatni az adás előtt, Sztupa hosszas keresgélés után rá is akadt egy szép sötétkék svájcisapkára (Olivier Button), ami majdnem olyan volt, mint az övé.

Trafik

mi a kotta? - Thalbergék Zsigája

"Thalberg az első, de Liszt az egyetlen" - egy ízben már idéztük ezeken a hasábokon a Cristina Trivulsio di Belgiojoso hercegnének tulajdonított ítéletet, melyet a nemes hölgy 1837. március 31-én hirdetett ki párizsi szalonjában, miután ott összemérte egymással erejét a kor két világjáró zongorafenoménje, Liszt Ferenc és az éveken át vele egyenrangú virtuóznak tetsző Sigismond Thalberg (1812-1871).

Trafik

étel, hordó - KÜLVÁROSI KÁVÉHÁZ

Van abban valami búbánatos, hogy az Újpest-kép a Dózsával, vagyis a rendőrséggel fonódott össze. Mindezt tovább gyalulta az embertelen arcú szocializmus, amikor az egykori önálló városra úgy nyomta rá bélyegét, hogy a panelprogramra a külső Váci út felelt.

Trafik

chili&vanília - Revani

A hazai török gyorséttermek némi ízelítőt adnak a hagyományos török konyhából, az ételek nagy része azonban nyomába sem ér az igazi változatuknak. A desszertfronton mintha egy fokkal jobb lenne a helyzet, a baklavák és szirupos édességek között talán nem lehet akkorát tévedni.

Trafik

kulthírek

ANNA NICOLE, AZ OPERA A londoni Covent Gardenben bemutatták Mark-Anthony Turnage operáját Anna Nicole Smithről, az egykori Playboy-modellről, aki 39 éves korában, kábítószer-túladagolásban hunyt el néhány éve. Az Anna Nicole librettóját Richard Thomas írta, címszerepét Eva-Maria Westbroek alakítja.

Zene

Zene

film - TÁJKÉP CSATA UTÁN

Kertész Imre, amikor átvette Nobel-díját, egyebek mellett arról sem felejtett el megemlékezni, hogy milyen nagy hatással voltak rá Tadeusz Borowski művei. Mindevvel együtt a túlzó leegyszerűsítéssel lágeríróként számon tartott szerző ezen műve - méltatlanul - legintenzívebb utóéletét a címében élte meg.

Zene

lemez - The Twist: Live Through The Cool

Szűcs Krisztián énekes és Ábrahám Zsolt gitáros a HS7-ből, Ács Oszkár basszer az Amber Smith-ből érkezett, Szőcs Gergő zenekarait pedig felsorolni is nehéz (s bizony, mire e lemez megjelent, számára már a The Twist is csak ex-). A sajátos magyar indie-szupergrup ötlete egy belgiumi Yonderboi-koncerten született meg, s hamarosan bizonyossá vált, hogy alkalmi feldolgozások mellett alapvetően saját számokkal jelentkeznek.

Zene

köztér - Különös objektum

áll a járda szélén a Belvárosban a volt tévészékház mögött. Nem is áll, inkább fekszik, ugyanis egy hosszú kék fekvő hasábot látunk, a felső oldalán, vagyis hát a tetején zöld szőnyegszerű borítással.

Zene

könyv - Guillermo del Toro - Chuck Hogan: A kór

Az érzelmes Cronos és az akciódús Penge 2. után Guillermo del Toro filmrendező - társulva a Tolvajok városa írójával, Chuck Hogannel - harmadszor, ezúttal könyvformában (sőt egyből egy trilógiával) nyúlt a vámpírtematikához. A vírusként terjedő vámpirizmussal és ennek biológiai magyarázataival A kór sci-fi alapokat ötvöz - táplálkozva Richard Matheson Legenda vagyok című regényéből - a horrorban gyökerező vámpírképpel, melyet az ősvérszívó, Sardu testesít meg (egyelőre).

Zene

Színház - Pusztulás a köbön - Nádas Péter: Szirénének

Ügyes - ez jutott eszembe elsőként Dömötör András Kamra-beli rendezéséről; még valami elismerő csettintésféle is volt bennem, hiszen jól szórakoztam, s itt-ott még meg is rendültem Nádas Péter Szirénének című mega-giga-monumentális apokalipszisén. De ez az "ügyes", ez leginkább arra vonatkozott, hogy apokalipszist, totális pusztulást színre vinni három gumicsónakban - ez tényleg valami. Az ellenpólusról közelíteni a lehetetlen felé - ez legalább színházi válasz a dráma súlyos színházellenességére, még akkor is, ha a lehetetlen lehetetlen marad.

Zene

lemez - Iron & Wine: Kiss Each Other Clean

Felettébb boldogító pillanat, amikor egy művész a szemünk láttára szabadul meg a korlátaitól - ám az is előfordul, hogy valaki a tehetségét gúzsba kötő béklyói nélkül egyszerre dermesztően idegennek látszik, s mintha kiteljesedve csak halovány visszfénye volna önmagának. Samuel Beam például (aki voltaképpen egy személyben jelenti az I&W-t) évtizedes pályája javában főként úgy volt nevezetes egyre gyarapodó ismerői között, mint aki időtlen magányban pengeti a bendzsót vagy az akusztikus gitárját, s megszeppent falzettjén gyengéd folkdalokat suttog a magnójába - ilyenformán pedig igencsak hajmeresztő élményt nyújt, amikor eme sűrű szakállú remete az új lemezének egyik számában (Me and Lazarus) funkys basszustémára szexisnek vélhető dallamot huhog.

Zene

film - HONNAN TUDOD?

b> Ilyeneket ma már nem csinálnak! Akkor szokás ezzel jönni, amikor nagyon is csinálnak: valami olyasmit, amit régebben se nagyon csináltak, valami régi vágású dolgot, mondjuk egy pimaszul komótos vígjátékot. Amilyet most épp James L.

Zene

tánc - Nigel Charnock Revolution

című darabját mutatta be a hétvégén a Forte társulat A Képek Ideje - Temps d'Images fesztivál keretében. Nem volt csalódás, az egyik legradikálisabb brit kortárs tánccsapat, az egykori DV8 Company alapítójának mozgalmas koreográfiája és rendezése - bár mi tagadás, terjengős volt egy kicsit.

Képzőművészet

Képzőművészet

Berlin: filmfesztivál és politika - A ló viszi a medvét

Az idei fesztivál már tavaly elkezdődött - nem az előkészületek időben logikusan a múlt évre eső munkálataira gondolunk, hanem egy gesztusra. December 6-án a szervezők bejelentették, hogy meghívják a zsűribe Dzsafar Panahit, a hazájában üldözött iráni rendezőt, aki a 2006-os fesztiválon Pályán kívül című filmjével a zsűri nagydíját nyerte, azaz Ezüst Medvét (azt, amit az idén Tarr Béla). Világos üzenet volt:

Könyv

Könyv

Egy század forrásága

Két könyv az I. világháborúról

A Kossuth Kiadó és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös vállalkozásában megjelent Magyarország az első világháborúban című kötet nemcsak tartalmában nívós, de megjelenésében is figyelemre méltó.

Könyv

Az ügynökvadász panasza - Gervai András: Fedőneve: "szocializmus" - Művészek, ügynökök, titkosszolgák

Santino Corleone a 34-es háborúban, Gervai András a 2006-os Szabó-botrányban szerzett magának nevet. Az értő, finom tollú filmkritikus hiába forgott kiváló lapoknál, hiába publikált addig is több kötetet a magyar filmgyártás ilyen-olyan viselt dolgairól, a szűk szakmán alig is ért túl a híre. Ám mint ügynökvadász az Oscar-díjas magyar filmrendező, Szabó István lebuktatásával kétségkívül a csúcsra jutott. Ma már a közügyek iránt kicsit is fogékony közönség erről ismeri; s most eljött ismét közénk, hogy új kötetével learassa ezen - mint láthattuk, sokfelől vitatott értékű - ismertség babérjait. Új könyve immár csak a spiclikről szól, azokról a csúfakról, gonoszakról és szerencsétlenekről, akik a létező szocializmus távolról sem kellemes évei alatt a titkosszolgálatoknak dolgoztak. Itt mindjárt pontosítani kell magunkat,

Könyv

Örökre üdülni - Esther Kinsky: Üdülő

Az ég kék - sajnos jobb jelzője nincs, max. az, hogy szürke, mert olyan vakító fényű, száraz hőség uralkodik a Dél-Alföldön, hogy semmit sem lehet látni. Pontosabban: a semmit látni, alig történik valami; pattanásig feszült a légkör, mégsem durran. Nagyjából így lehetne körbeírni ezt a különben igen izgalmas könyvet. Egy német írta, Battonyáról szól. Hogy kizárólag állóképekben gondolkodik a szerző, azért a környék felel, mindent, amit ott talált és amibe beleélte magát; ő ilyennek lát (minket). Fülledtség és mozdulatlanság honol, amit az emberek feleslegesen heves természete még inkább állandósít.

Könyv

Kristálytiszta - Kerékfy Márton (szerk.): Ligeti György válogatott írásai

Noha Ligeti György magyarnak született, nem könnyű kijelenteni róla, hogy magyar zeneszerző. (A most ünnepelt Liszt lehetne az idevágó hasonló eset, ám ez mégis sokkal egyszerűbb. Alighanem elfogadhatjuk Bartók tételét: "Liszt Ferenc magyarnak mondta magát: mindenkinek, magyarnak, nem-magyarnak egyaránt, kötelessége ezt a kijelentését tudomásul venni és abba belenyugodni.") Maga Ligeti is bizonytalan, ha erről esik szó; egy 1978-as előadásában ezt mondja: "

Könyv

Azért a vers az úr - Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

1. Térey János: Protokoll (Magvető, 2010) - 145 pont 2. Bodor Ádám: Az utolsó szénégetők (Magvető, 2010) - 90 pont 3. Nemes Z. Márió: Bauxit (Prae.hu, 2010) - 56 pont 4. Borbély Szilárd: A Testhez (Kalligram, 2010) - 42 pont 5. Lovas Ildikó: A kis kavics (Kalligram, 2010) - 39 pont 6. Krasznahorkai László-Max Neumann: Állatvanbent (Magvető, 2010) - 34 pont 7. Spiró György: Tavaszi Tárlat (Magvető, 2010) - 33 pont 8. Bertók László: Pénteken vasárnap (Magvető, 2010) - 26 pont 9. Takács Zsuzsa: A test imádása (Magvető, 2010) - 25 pont 10. Győrffy Ákos: Havazás Amiens-ben (Magvető, 2010) - 21 pont 11-12. Szijj Ferenc: A nereidák délutánja (Jelenkor, 2010) - 20 pont Tolnai Ottó: A kisinyovi rózsa (Factory Creative Studio Kft., 2010) - 20 pont Szavazóink:Ambrus Judit, Bazsányi Sándor, Bárány Tibor, Báthori Csaba, Bedecs László, Bojtár Endre, Csáki Márton, Darvasi Ferenc, Faragó Kornélia, Gács Anna, Halmai Tamás, Horváth Györgyi, Jánossy Lajos, Jenei László, Kálmán C.

Könyv

"Érzelmi gyászjelentések"

Barabás András fordító Raymond Carverről

Az amerikai klasszikus Kezdők című novelláskötete toronymagasan vert mindenkit tavaly novemberi világirodalmi listánkon, de nem csak innen lehet tudni, hogy a kritika szerint a tavalyi év talán legfontosabb fordítása volt. Most itt a második kötet, a Befognád, ha szépen kérlek?. Fordítóját a további tervekről, a kiadások körüli botrányról és a társadalmi háttérről kérdeztük.

Film

Film

"Mindig két ligával feljebb terveztünk" - Kovács Levente, Szabó András - FreshFabrik

A FreshFabrik az ezredforduló környékének egyik legjobban pörgő magyar rockzenekara volt, egyúttal az egyik első olyan hazai produkció, amely alkalmas lehetett volna a komolyabb külföldi áttörésre. A komoly lendülettel dolgozó csapatot többszörös énekescsere küldte padlóra, most viszont, néhány év szünet után a két őstag, Kovács Levente basszusgitáros-dalszerző és Szabó András dobos (képünk két szélén) Oláh Szabolcs énekes-gitárossal készít új lemezt, akit a legtöbben egy néhány évvel ezelőtti Megasztárból ismerhetnek.

Film

"A mánia tartósnak bizonyult"

Szüts Miklós festőművész

A hatvanöt éves művész harminchatodik önálló kiállítása a napokban nyílt meg Budapesten, a Bartók32 Galériában. Ennek apropóján beszélgettünk vele irodalom, fotó és festészet viszonyáról.

Lélek

Az újraélesztés és oktatása

Lélek

Öt lépcső

Évente 20-25 ezer (óránként átlagosan kettő) ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon - 20-30 százalékuk nyilvános helyen. Nem biztos, hogy a segítség megmenti őket, de ha a környezetükben senki nem kezdi el az újraélesztést, esélyük sincs.

Lélek

"Sajnálom az állatot" - Bogár Istvánné hentes

15 évesen került élete első és egyetlen munkahelyére, a Gyulai Húskombinátba Bogár Istvánné (Éva) hentes-mészáros. A zsadányi lányt húsz éve vitte először a munkásbusz a gyárba, ott ragadt. A nyolcvanas években még nem számított különlegességnek a női hentes.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Szuperszámítógép Barack Obama amerikai elnök126 millió dollárt adaz energiaügyi minisztériumnak, hogy építsenek egy új szuperszámítógépet, amely a mostani világelsők teljesítményének nagyjából az ezerszeresére képes. Megelőzés Az Egyesült Államok hatóságai a kalózoldalak elleni, hetek óta tartó akciójuk során 84 ezer olyan weboldalt is blokkoltak, melyekről később kiderült, hogy semmi közük az illegális tartalomterjesztéshez. Gondolatvezérlés A Pittsburghi Egyetem kutatói elektródaháló segítségével demonstrálták, hogy egy majom pusztán agyműködése segítségével képes irányítani egy robotkart. A majom által vezérelt robotkar el tudott fordítani egy kilincset. Pulzusriasztó Pulzusellenőrző szolgáltatás és mini elektrokardiogram is van egy új fejlesztésű mobiltelefonban.