cyberhírek

  • .
  • 2011. április 14.

Tudomány

Hármas csillag Különleges hármas csillagot fedeztek fel a Kepler-űrteleszkóppal az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének asztronómusai. Ennek legfényesebb főkomponense egy vörös óriáscsillag, körülötte pedig egy vörös törpékből álló kettős csillag kering. Népszámlálás Az idén először interneten is ki lehet tölteni a népszámlálási kérdőíveket októberben: minden állampolgár levélben kap a kérdőívekhez egy internetes belépési kódszámot is, melynek segítségével a népszámlálás honlapján válaszolhat a kérdésekre. Szuperszámítógép Üzembe helyezték az ország legnagyobb, 18 teraflop teljesítményű szuperszámítógépét a Debreceni Egyetemen.
Ezzel a Magyarországon 2001-ben kiépített szuperszámítógép-rendszer számítási kapacitása a hetvenszeresére, tárolási kapacitása a százszorosára nő.

Jódhiány Jelentősen emelkedhet a jégeső-elhárítás idei költsége a Dél-Dunántúlon a hatóanyagárak - részben a japán Fukusima-1 atomerőmű sérülésével összefüggésben bekövetkezett - emelkedése miatt. A jód ára 200, az ezüsté 150 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Szuperbaktérium Újdelhiben vett vízmintákból NDM-1 rezisztenciagént mutattak ki, amely csaknem valamennyi jelenleg használatos antibiotikummal szemben ellenállóvá teszi a baktériumokat. A gén olyan mikrobákban is megtalálható, melyek kolerát és vérhast okoznak.

Fosszília Egy német kutató úgynevezett fogólábú fátyolka lárváját fedezte fel egy balti borostyánban, amint az egy pók hátán ül: ez a kivételes lelet első ízben dokumentálja a különleges viselkedést kövületen, bizonyítva, hogy az már 44 millió éve is létezett.

Végtagpótlás Kutatóknak egyszerű vegyi koktéllal sikerült elérniük egerek izomrostjainál, hogy egy újranövő végtag kezdeti stádiumának sejtjeivé váljanak. A gőték és szalamandrák mellett így most már emlősök is képesek lehetnek újranöveszteni elvesztett végtagjaikat.

Titkosszolgálat Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megtiltaná a Skype, a Gmail és a Hotmail használatát Oroszországban, mert ezek számára ismeretlen algoritmusokat használnak az információ kódolásához, "ellenőrizetlen használatuk pedig biztonsági kockázatot jelent az országnak". A betiltást szorgalmazók szerint a terroristák például gyakran használják a Skype-ot, és a szolgáltató nem kívánja megosztani protokolljait az FSZB-vel. Az elképzelés ellen többen tiltakoztak: jogvédő szervezetek szerint a kommunikációs rendszerek betiltása "jelentős lépés lenne az Észak-Koreává változás útján", mert ezek a tilalmak a bűnözőket nem fogják zavarni, és jogszerűségük erősen kétséges.

Kódtörő verseny Több mint tíz éve megoldatlan bűnügy miatt fordult a nyilvánossághoz az FBI: egy 1999-ben meggyilkolt férfi zsebében kódolt üzenetet találtak, amelyet sem az FBI saját kódtörői, sem az Amerikai Kódfejtők Szövetsége szakértői nem tudtak megfejteni. A kódolt feljegyzést most nyilvánosságra hozták, azt remélve, hogy amatőr titkosírás-rajongók vagy rejtvénykedvelők megfejthetik. A nyomozók vélekedése szerint a rejtélyes dokumentum tartalmazhatja az indítékot és esetleg az elkövető személyére utaló információkat is.

Nanomedicina Olyan nanorészecskéket állítottak elő az IBM kutatói, amelyek laborkísérletekben sikeresen vették fel a harcot az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal. Az új nanorészecske úgy célozza meg és pusztítja el a veszélyes baktériumokat, hogy az egészséges sejteknek nem árt, ráadásul biológiailag lebomló polimerből készül. Mivel a fertőzött sejtek elpusztulnak, a kutatók reményei szerint a baktériumok képtelenné válnak arra, hogy rezisztenciát alakítsanak ki a bevitt gyógyszerrel szemben. Az új antibiotikumokat kereső kutatók több évtizede versenyben vannak a gyorsan mutálódó baktériumokkal. Jelenleg csak az Egyesült Államokban évente 19 ezer ember hal meg egyedül az MRSA (meticillinrezisztens Staphylococcus) fertőzése miatt, és Európában is hasonló nagyságrendű az áldozatok száma.

Blogháború Összehangolt támadás indult az orosz ellenzék blogjait összegyűjtő LiveJournal ellen, feltehetően az ott zajló politikai diskurzus miatt - adta hírül az Index az AFP nyomán. A támadás első hulláma Alexej Navalnij ellenzéki jogász és újságíró blogja ellen indult, aki többször is élesen támadta az Egyesült Oroszország pártot, csalóknak és tolvajoknak nevezve őket. Ilyen támadásokat korábban is indítottak orosz bloggerek ellen, például a 2008-as orosz-grúz háború alatt, amikor viszonylag szabad diskurzus folyt az eseményekről orosz blogokon. A LiveJournalt 1998-ban hozták létre amerikai diákok, és 2007-ben vásárolta fel egy orosz vállalat.

Tengeralattjáró A világ óceánjainak legmélyebb árkait akarja felfedezni Richard Branson milliárdos üzletember azzal a repülőgépszerű tengeralattjáróval, amit Kaliforniában mutatott be a múlt héten. Az 5,5 méter hosszú hajó képes 11 ezer méterrel a felszín alá süllyedni - az első küldetés célja a világtenger legmélyebb pontja, a csendes-óceáni Mariana-árok lesz. A Virgin Group alapítójának új, Virgin Oceanic elnevezésű programja keretében a mélytengeri repülő két év alatt ötször merül majd az óceánok fenekére. A második, az Atlanti-óceán legmélyebb pontjára, a Puerto Ricó-i árokba vezető expedíción maga Branson lesz a pilóta. A további úti célok között szerepel a Grönlandi-tenger Molloy-mélysége, a Déli-Sandwich-árok a Déli-óceánban, valamint a Diamantina-árok a Déli-óceánban. A program költségvetése becslések szerint 10 millió dollár körüli.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?