cyberhírek

  • .
  • 2011. szeptember 8.

Tudomány

Õssejtbank Létrehozták a veszélyeztetett állatfajok testi sejtjeiből származó első őssejteket: az áttörés segítségével állatfajok tucatjait menthetik meg a kihalástól. Ilyen állat például az északi fehér orrszarvú, egyike a két első állatnak, amelynek őssejtjei bekerültek az új bankba.
Ebből az állatból mindössze hét példány maradt meg, valamennyi fogságban él.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátló oltást fejlesztettek ki amerikai kutatók a fehérfarkú szarvasok számára, hogy csökkentsék termékenységüket, és megfékezzék agresszív párzási szokásaikat.

Ûrszemét Az Egyesült Államok Nemzeti Kutatótanácsa számítógépekkel modellezte a Föld körüli hulladékmozgást. Az eredmény: immár annyi az űrszemét, hogy folyamatosan összeütköznek a darabjai, a karambolozás pedig még nagyobb szemetet csinál.

Javadalmazás A Facebook a program első 21 napja alatt negyvenezer dollárt fizetett ki azoknak, akik biztonsági rést fedeztek fel a rendszerben. Korábban több más cég is bevetette már ezt a módszert, a Google és a Mozilla is hasonlóképpen hálálta meg az etikus hackerek segítségét.

Robotrepülőgép "riási madárra emlékeztető, viszont egyetlen ismert robotrepülő-modellel sem azonos fura repülő roncsaittalálták megPakisztán délnyugati részén. Az amerikai hadsereg és titkosszolgálatok ugyanúgy hallgatnak a témában, mint az öszszes többi ország - senki nem vállalja, hogy az övé lenne a gép.

Krokodilhajtás Amerikai kutatók aligátorzsírból készítenek bioüzemanyagot, mert az Egyesült Államokban évente hétezer tonna ilyen anyag kerül a szemétbe az élelmiszer- és a divatágazat melléktermékeként.

Teabor Laborbeli kísérletezgetések során véletlenül készített tealevelekből új borfajtát egy francia biológus. Néhány hónap alatt több ezer üveget adott el a teaborból, amelyet öt különböző ízben forgalmaz.

Léghajóval az űrbe Új lendületet kaphat az űrturizmus, miután a spanyol Zero2Infinity cég sikeres teszteket hajtott végre héliummal töltött léghajójával. A héliumgömb egészen36 km-es magasságigemelkedhet asztratoszférában, ahol már elég jól látszik az űr sötétsége és a bolygó görbülete. A 128 méteres ballon alatt csüngő kis utazókabinban egyszerre négy utas fér el, továbbá két pilóta. Landoláskor ernyővelésnyolc felfújható labdával tompítják a földet érést. Az utak akár négy-öt órán keresztül is tarthatnak, a jegy ára 30 millió forint. A cég már több száz utat eladott elővételben az előreláthatólag 2012-ben induló járatokra.

Gátszakadás a WikiLeaksnél A WikiLeaks kiszivárogtató oldal és médiapartnere, a The Guardian brit napilap közötti súlyos félreértések és mindkét fél óvatlansága következtében a napokban nyilvánosságra került mind a 251 ezer, a WikiLeaks által korábban megszerzett amerikai diplomáciai távirat szerkesztetlen szövege, így semmivé foszlott az amerikai diplomaták informátorainak ígért forrásvédelem a titkos diplomáciai táviratokat kiszivárogtatók részéről. A WikiLeaks és médiapartnerei tavaly november óta szivárogtatják annak a negyedmillió diplomáciai jelentésnek a tartalmát, amelyek az USA háromszáz külképviseletén készültek 1966 és 2010 között, és amelyeket a WikiLeaks feltehetően az Irakban szolgáló Bradley Manning amerikai hírszerzőtől kapott meg. A táviratokat eddig a WikiLeaks és gondosan szelektált médiapartnerei - a The Guardian, a New York Times, a Der Spiegel, a Le Monde és az El País - aprólékos szerkesztést követően, kis adagokban hozták nyilvánosságra, miközben nagyon ügyeltek arra, hogy eltávolítsák belőlük az amerikai diplomaták helyi forrásaira vonatkozó személyes adatokat, mivel ők emiatt a hazájukban bajba kerülhetnek. A The Guardian tényfeltáró újságírója azonban könyvében publikált egy jelszót, amellyel az időközben a netre került archívum dekódolható. A WikiLeaks és a The Guardian most egymást okolják a forrásvédelem fiaskójáért, a világsajtó pedig a teljes anyagból dolgozhat, a kiszivárogtatók és médiapartnereik már nem kontrollálhatják, mi jelenik meg belőle.

Pánikkeltés Autóbalesetek, pánikoló szülők, összeomló segélyvonalak - egy mikroblog miatt. Két mexikói férfi hamis üzeneteket küldött a Twitter közösségi oldalon, most terrorizmussal és szabotázzsal vádolják őket, amiért harminc év börtönt kaphatnak. A vád szerint Veracruz városában, Veracruz állam fővárosában fejvesztett pánikot és teljes káoszt okoztak. Augusztus 25-én egy iskolai túszejtésről küldtek ki hamis tweeteket - egy olyan városban, ahol a bandaháborúk miatt egyébként is pattanásig feszült a helyzet. Veracruz állam belügyminisztere ahhoz hasonlította a pánikot, mint ami az Orson WellesVilágok harcacímű novellája alapján készült rádiójáték közvetítése idején tört ki 1938-ban.

Mérgező blogok Az internetes oldalakon terjedő "mérgező híresztelések" eltüntetését kérte kedden a Hszinhua, a kínai állami hírügynökség a rendőrségtől, az internetes cégektől és a szabályozó hatóságoktól, ami újabb jele annak, hogy a Kínát irányító kommunista párt szeretné megfékezni a mikroblogok robbanásszerű terjedését. Kínában a Twitterhez hasonló mikroblogoknak csaknem 200 millió felhasználójuk van, így a hírek villámsebesen terjednek ezeken a felületeken. A múlt héten a kommunista párt egy magas rangú tisztségviselője már felszólította az internetes vállalatokat, hogy szabjanak gátat a szóbeszédek terjedésének; nemrégiben az állami televízió is elítélően nyilatkozott a megalapozatlan híresztelések egyik "melegágyának" számító Weibóról, a legnépszerűbb kínai mikroblogról.

Hollywood Leaks AWikiLeaks mintájára "Hollywood Leaks"-et kreáltak hackerek - adta hírül a hvg.hu a Spiegel nyomán. Megszerezték és publikálták Miley Cyrus, Ashley Greene, Joey Fatone telefonszámát, de Tom Cruise is a hackercsoport áldozatául esett. A színész e-mailjei közöttmegtalálták a Rock of Agescímű musicalfilm forgatókönyvét, és azt is letölthetővé tették. A csoport az amerikai rapper, Kreayshawn nagyon privát fotóit is ellopta, és mialatt a művésznő az MTV-díjátadón vendégeskedett Los Angelesben, feltörték a Twitter-profilját, és meztelen képeket osztottak meg a tömegekkel a nevében.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?