Tartalom

MaNcs, XII. évf. 16. szám, (2000.04.20.) (2000-04-20)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Amikor Jézus a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András - halászok lévén - épp hálót vetnek a vízbe. Megszólította őket: "Gyertek, kövessetek." Rögtön otthagyták hálóikat, és követték. Alig ment valamivel tovább, megpillantotta Jakabot, Zebedeus fiát, és testvérét, Jánost, amint a hálót szedték rendbe a bárkában. ´ket is mindjárt meghívta. Ahogy a vámnál elhaladt, látta, hogy ott ül Lévi, Alfeus fia. Odaszólt neki: "Kövess engem!" Az felállt és követte.

Publicisztika

Publicisztika

Bújj a gazba

A hét elején a Legfelsőbb Bíróság kissé befűtött Torgyán Józsefnek. De mondhatnánk úgy is, hogy csontkezével a nagy machinátor, Antall József helyezett el időn túli kokit az államelnöki poszt várományosa fején. Egyes megfigyelők szerint Horváth Béla igen dúltan közlekedett hétfőn a képviselői irodaházban; azon viszont nem csodálkoznánk, ha a nagyobbik kormánypárt tagjai csak nehezen tudnák részvétteljes ábrázat mögé rejteni kárörömüket. Pedig igazából nincs miért örülni. Sőt, ha valamit, hát inkább szomorkodni érdemes e farce-on, melyben a tepsi már megint, sokadszorra is a jogállam fején fog csattanni.

Publicisztika

A lúdtalpas hattyú

nEgy nagy, boltozatos barlangban hárman beszélgetnek: Bardiou abbé, Cretenissimo fővadász és Frakk, a macskák réme. Sok más mellett megvitatják azt is: vajon mi lehet az oka annak, hogy vasár- és ünnepnapokon majdhogynem normálisnak tűnő közgazdászok bizonyos munkanapokon XVI. századi angol drámaírónak és egy rakás stilisztikai képtelenségnek képzelik magukat. E ponton kagylózunk bele trialógusukba. Aki a közgazdászban és művében Lengyel Lászlóra és a múlt kedden a Magyar Hírlapban megjelent cikkére ismer, az beletrafált.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

A Mosoly albumaAz 1930-as évek közepétől működik Budapesten a Mosoly Albuma elnevezésű fotóműterem. Több mint hat, itt átmosolygott évtized gyermekportréiból válogatott kiállítás nyílt pénteken Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban.

Belpol

Cyber hírek

Titkosszolgálati jelentés a netenFegyelmit kapott a lengyel Államvédelmi Hivatal (UOP) egyik munkatársa, aki figyelmetlenségből a weben is hozzáférhetővé tette az ország biztonsági kockázatait taglaló titkos jelentést. Az UOP jelentése a Lengyelországot fenyegető külső veszélyeket vette számba, köztük az oroszországi hatalomváltást, Ukrajna erősödő oroszbarát politikáját, a litvániai lengyel kisebbség beolvasztására irányuló törekvéseket és a német propagandaoffenzívát Szilézia autonómiájának ügyében.Megint gyermekpornó Újabb internetes gyermekpornó-hálózatot göngyölített fel az FBI: egy texasi házaspár három külföldi webmester részvételével 4-12 éves gyerekek képeivel kereskedett, az illegális fotók nagy részét egy orosz és két indonéz webszerveren tárolták.

Belpol

Önkormányzatok az ÁPV Rt.-vel szemben: Ha megdobnak csővel

A múlt héten, amikor a Tocsik-per másodfokú tárgyalásán a furmányos bírói indoklásból az derült ki, hogy a belterületi ingatlanvagyonuk után a kormánytól kártérítést követelő önkormányzatok sem éppen ártatlanok az ügyvédnő nevével fémjelzett botrányban, hogy tehát az önkormányzatok is csaltak volna (a gazok!), a Párt ökle, a Napi Magyarország újabb hecckampányt helyezett pályára az önkormányzatok és képviselőik, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és az 1000. Ügyvédi Iroda ellen. Újabb Tocsik-ügy közelg - mennydörögték a párt agitproposai. Pedig inkább arról van szó: a települések szeretnék elkerülni, hogy az állam megint hülyének nézze és átverje őket.

Belpol

A Tocsik-per: Vissza az egész

Az lett, amit mi is a legvalószínűbbnek tartottunk: a Legfelsőbb Bíróság az előző lapzártánk után hozott döntésében új eljárásra kötelezte az ügyet első fokon tárgyaló Fővárosi Bíróságot. Az új váddal induló új eljárás során, úgy tűnik, az igazságszolgáltatás most már biztosra megy.

Belpol

Árvízvédelem: A tenger ára

A múlt héten naponta nőtt az árvíz elleni védekezés költsége, a kezdeti napi kétszázmillió forintról négyszázötvenmillióra. Hogy mire megy el a lóvé, kocsmai szinten folytonos beszédtéma az érintett településeken. Nos, ennek próbáltunk meg utánanézni Tisza-sülyön, nem különösebb sikerrel, mert nehéz össze-számolni a rohangáló dzsipeket, traktorokat, az ásványvizesüvegeket és legfőképpen a homokszemeket. Egy azonban biztos: ha két hónappal korábban kezdenek neki a gátak megerősítésének, sem a baj, sem a költségek nem lennének ekkorák.

Belpol

Agrárhelyzet: A volna és a van

A fehérgyarmati időközi választások két fordulója között Szanyi Tibor szocialista képviselő feljelentette Torgyán Józsefet, többek között hivatali hatalommal való visszaélés és a közpénzek hűtlen kezelése vádjával. Erre csak részben szolgáltattak okot Torgyán idézett kijelentései - hogy ti. aki támogatást akar, az nem demonstrálhat ellene (bár Szanyi szerint ezek kimerítik a hivatali visszaélés, az üzérkedés bűntettének, valamint az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértésének alapos gyanúját) -, sokkal inkább a szabolcsi konzervügy. Az első híradások még csak a kisgazda konzervipari vállalkozók (a megyei elnök és a fehérgyarmati jelölt) termékeinek ingyenes osztogatásáról szóltak (a folklorizálódott alverzió szerint roma közösségi vezetőknek juttatott kolbászról, savanyúság- és lecsókonzervekről volt szó).

Könyv

Könyv

Andrzej Wajda Oscar-díjas: "Se megalázni, se rehabilitálni"

Kérdhetném, némi rosszmájúsággal persze, ami az efféle hírességekkel szemben illetlenség, de annyi baj legyen: voltaképp ki is ez az Andrzej Wajda? Akit most Steven Spielberggel az élen hetven vezető amerikai filmes javasolt életmű-Oscarra, s akit a Los Angeles-i Filmakadémia elnöke, Robert Rehme "korunk egyik legtiszteletreméltóbb filmeseként" méltatott, hisz "a közönséget az egész világon a történelem, a demokrácia és a szabadság művészi szemléletével ajándékozta meg", ám aki hosszú időn át a letűnt rezsim dédelgetett gyermeke volt, aki annak idején nem röstellt úgy nyilatkozni a Hamu és gyémántról, hogy "se megalázni, se rehabilitálni" nem akarta azokat, akik "a felszabadulást követő idők zűrzavarában jóhiszeműen a rossz oldalra álltak", ám még kevésbé kívánta "kétségbe vonni azok igazát, akik azonnal megtalálták a helyes utat", sőt később, évtizedek múltán is, amikor már jószerivel az egész lengyel szellemi élet a föld alá kényszerült, ő még hosszú ideig megpróbált "semleges" maradni a hatalom és az ellenzék kötélhúzásában. Kérdhetném, mondom, de nem kérdem. Már csak azért sem, mert úgy látszik, megteszi ő magamagától. Az Oscar-díj átvétele után a Gazeta Wyborczának adott első interjújában, kissé talán dadogva, de egyszerre erről kezd el beszélni: "Nekem nem az volt a dolgom, hogy politikával foglalkozzam. Én a filmjeimmel politizáltam, és pontosan tudtam, hogy

Könyv

Könyvárverés: Papírkalapács

Miközben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra készülődők szeme előtt holnapi és holnaputáni kiadványok és üzletek lebegnek, a tegnap és tegnapelőtt papírra vetett betűk piacát soha nem látott konjunktúra élteti.

Zene

Zene

Film: Tarantino után, szabadon (Alkonyattól pirkadatig 2. - Texasi vérdíj)

Igen, itt van a második rész, amit pofátlanul második részként forgalmaznak, ráadásul moziban, pedig erről a filmről a jobb videotékákban még beszélni is illetlenség lenne. Merthogy az Alkonyattól pirkadatig 2. egyértelműen B szériás horror, és készítői kísérletet sem tettek arra, hogy ennél mívesebb alkotást hozzanak létre, illetve valahol mégiscsak próbálkoztak vele, de bárcsak ne tették volna.

Zene

Csendes földrengés (Húszéves az Einstürzende Neubauten)

2000. április 1-jén a berlini Columbia-Hallében ünnepelte huszadik születésnapját az Einstürzende Neubauten. A háromórás koncerten barátok a világ minden tájáról és persze a leghűségesebb fizető rajongók: egy nemzedék mégiscsak a Neubautennel fedezte fel a világot.

Képzőművészet

Képzőművészet

Hogyan csinálják a franciák? (Francia filmnapok)

Ki tudja, jó ötlet-e pár nap alatt letudni az elkövetkezendő év francia filmtermését. Merthogy erről van szó, forgalmazó áll már majdnem mind a nyolc film mögött, és ha még emlékszünk, tavaly se volt ez nagyon másképp. Elsősorban közönségfilmeket vetítettek most is, bár aki tehette, megpróbálta velünk elfeledtetni ezt - ezek a franciák már csak ilyenek, és mi is így szeretjük őket.

Film

Film

"Beteg voltam"

Leos Carax filmrendező

Nem tartja magát igazi filmesnek, de hogy ehelyett minek is, azt nem akarta vagy tán nem is tudta megmondani. A Pont Neuf szerelmesei rendezője, Leos Carax nyolc év után új filmet készített, a Pola X-et, amit az idei Francia filmnapokon mutattak be. Az időközben felnőtt csodagyerek élete saját bevallása szerint azóta is utazásról, találkozásokról és effélékről szólt, de gyanítható, hogy már azelőtt is. Irigyeljük érte.

Sport

Sport

Magyar gyeplabda: Rosco és fivérei

A Magyar Gyeplabdbajnokság helyszíne az Építők relatíve vadonatúj, nedves alapú műfüves pályája, amiről még bőven lesz szó ebben az értekezésben, mint ahogy arról is, mennyit nőttek az emberek száz év alatt. Ne vágjunk azonban a dolgok elé, tekintsünk bele inkább az Építők II. és a Rosco Team összecsapásába, ahol többek között egy rekesz dobozos Kaiser a tét.

Tudomány

Tudomány

Elektronikus lánclevelek: Brian élete

Az e-mailben terjedő lánclevelek minden bizonnyal külön fejezetet kapnak majd az internetes folklórral foglalkozó szakkönyvek hasábjain: az emberi hiszékenységgel szemben a vírusirtó programok is tehetetlenek. A csajom például érzéketlen bunkónak tart, mert ahelyett, hogy az összes ismerősömnek továbbküldtem volna egy költséges szívműtétre váró argentin kisfiú könnyfacsaró segélykiáltását, rögtönzött, de régen érlelődő kiselőadást tartottam neki az ilyen és hasonló e-maileket tonnaszám köröztető humán értelmiségi elit szellemi színvonaláról.

Lélek

Lélek

Veteránbörze Pilisvörösváron: Elfújta a klarinét

Tökéletes áprilisi vasárnap: azúrkék égbolt feszül a Bécsi út felett, szikrázik a napfény az óbudai temető sírkövein, és jönnek az autós, motoros galerik. Nyitott Csajkák, lefüggönyzött Pobedák, fecskefarkú Mercedesek, Moszkvicsok, Skodák, Trabantok, Aston Martinok. Pilisvörösvár hív: vasárnap délelőtt veteránautós-találkozó és börze, piac és tavasz. Kell ennél több?