Chuck Norris? Stephen Colbert? Elneveznél egy kicsi, jeges bolygót?

  • narancs.hu
  • 2017. november 8.

Tudomány

Itt az alkalom! A NASA versenyt hirdet.

A New Horisons űrszonda már elhaladt a Plútó mellett, s most a Naprendszer külső, fagyos, s kevésbé ismerős pereme felé tart. A célpontja egy apró, jeges kisbolygó, amely jelenleg a nem túl fantáziadús 2014MU69 nevet viselni. Nevet adni azonban nem egyszerű, még a kutatóknak sem. Így aztán egy becenévadási versenyt ötöltek ki a NASA koponyái, lehetőséget adva arra, hogy egy kis ideig akár mi magunk lehessünk a keresztszülei a nevenincs kisbolygónak.

A szonda 2019. január elsején éri majd el a MU69-et, amely 6,5 milliárd kilométerre található a Földtől, átmérője nagyjából 45 kilométer. És figyelem! Még az is lehet, hogy nem egy, hanem két objektumról van szó : elképzelhető ugyanis, hogy két összeolvadt vagy egymás körül keringő égitestről van szó. Ikernevekben is lehet gondolkodni!

Help Nickname New Horizons' Next Flyby Target

NASA's New Horizons mission to Pluto and the Kuiper Belt is looking for your ideas on what to informally name its next flyby destination, a billion miles (1.6 billion kilometers) past Pluto.

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.