Töltsön ön is egy hónapot a magyar tudománnyal, nem bánja meg!

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 08., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nemcsak egy napig, hanem egész novemberben.

A magyar tudomány ünnepét 1997 óta tartja számon az MTA, 2003-tól pedig programsorozatot is rendez évente a jeles nap alkalmából. A nagy a nap hagyományosan minden év november 3-a, ugyanis 1825-ben Széchenyi István épp ekkor ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására.

Az ünneplés azonban nem csak ezen a napon aktuális: az MTA és az ország különböző egyetemei, tudós műhelyei egész hónapban rengeteg programmal, nyílt előadással várják azokat, akik kíváncsiak arra, hogy merrefelé is tartanak ma a magyar tudomány különböző ágazatai.

„Aki nem ismeri, annak a tudomány talán érthetetlennek és távolinak tűnhet. A tudomány azonban valójában nem ilyen. Megismerhető, érthető, izgalmas. Rólunk szól. Emberközpontú, miként rendezvénysorozatunk idei mottója is hangsúlyozza”

– mondta el a megnyitón Pécsett Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

A programsorozat és maga az ünnep azt is hangsúlyozza, hogy a kutató feladata nemcsak a kutatás: utat kell találni ahhoz, hogy eredményeiket széles körben is érthetően megismertessék és elmagyarázzák.

Ma a csodavizek és csodasók átveréseiről fog beszélni Fábián István vegyész. Az Akadémia dísztermébe vetődve pedig a héten hallgathatunk előadásokat Arany Jánosról vagy éppen a genomika lehetőségeiről.

A programfüzetet feltétlenül érdemes alaposan átböngészni. És aztán indulás!

Magyar Tudomány Ünnepe

Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, az MTÜ programtanácsának elnöke, valamint Török Ádám, az MTA főtitkára köszöntőjével kezdődött meg a megalapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetemen a Magyar Tudomány Ünnepe. A november végéig tartó rendezvénysorozaton országszerte és a határon túl is tudományos előadásokkal, konferenciákkal várják az érdeklődőket.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 08., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs