Először figyeltek meg szűznemzést krokodiloknál

  • narancs.hu
  • 2023. június 8.

Tudomány

16 éve él elzártan egy Costa Rica-i állatkertben egy nőstény, aki most olyan tojást rakott, amiben egy teljesen kialakult, de élettelen utódot találtak.

16 éve él elzártan egy Costa Rica-i állatkertben egy nőstény hegyesorrú krokodil, most mégis olyan tojást rakott, amiben egy teljesen kialakult, de élettelen utódot találtak – írja a Reuters.

A krokodil 2018-ban 14 tojást rakott le a kifutójában, ami nem ritka jelenség a fogságban tartott hüllők esetében. Ami ez esetben különleges, az az, hogy három hónap után derült ki: az egyik tojásban egy teljesen kialakult halva született kis krokodil található.

A Biology Letters szaklapban megjelent tanulmány szerint a tudósok tesztelték a krokodilmagzat genetikai felépítését, és olyan DNS-szekvenciákat találtak, amelyek azt mutatják, hogy fakultatív partenogenezis, vagyis szűznemzés történt, ami a hím részvétele nélküli megtermékenyítést jelenti. Egyes gerinctelen állatoknál, például a botsáskáknál, levéltetveknél, darazsaknál, méheknél, de ritkábban néhány gerincesnél is, például az ezüstkárásznál, fogaspontyoknál, kétéltűeknél a szűznemzés természetes folyamatként is jelen van.

A tudósok szerint ez az első eset, hogy krokodilnál sikerült megfigyelni a szűznemzést.

A krokodil szervezetén belül a petesejt előállítása során a prekurzor sejt négy sejtre oszlik: az egyik petesejtté válik, és megtartja a kulcsfontosságú sejtszerkezeteket és a citoplazmát, míg a többi extra genetikai anyagot tartalmaz. Ezután az egyik ilyen sejt lényegében hímivarsejtként működik, és egyesül a petesejttel, hogy "megtermékenyítse" azt.

A hegyesorrú krokodil veszélyeztetett állat, egyes elképzelések szerint a szűznemzés ilyen esetekben gyakrabban fordul elő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk