Engedélyezték a mellrák megelőzésére szolgáló gyógyszert Angliában

  • narancs.hu
  • 2023. november 7.

Tudomány

A betegség kezelésére eddig is használták. 2017-ben ajánlották először megelőzésre, de csak most kapott engedélyt.

Több tízezer Angliában élő nő kaphat abból a gyógyszerből, amivel megelőzhető a mellrák

írja a BBC. A gyógyszer a legújabb kísérletek szerint közel 50 százalékkal csökkentheti az emlőrák kialakulását a menopauza után azoknál a nőknél, akiknél fokozott a mellrák kialakulásának kockázata.

A tablettát eddig is használták, de csak a betegség kezelésére, most azonban engedélyezték a megelőzésre is.

Becslések szerint csak Angliában 289 000 olyan nő lehet jogosult a gyógyszerre, akinél jelen lehet a mellrák kockázata.

Az anasztrozol hatóanyagú tabletta nem szabadalmaztatott, eszerint több cég is gyárthatja, és viszonylag olcsón forgalmazható. 2017-ben ajánlották először megelőzési lehetőségként, az engedélyt azonban csak most kapta meg Angliában.

A cikk szerint az anasztrozol az aromatáz nevű enzim blokkolásával csökkenti az ösztrogén mennyiségét, csökkentve ezzel a mellrák kialakulásának esélyét. A megelőző kezelés öt éven át tart, és minden nap egy tablettát kell bevenni, hatása pedig az öt évig tartó kezelés után is évekig tart.

Angliában a mellrák a leggyakoribb rákos megbetegedés, évente több mint 47 ezer embert diagnosztizálnak ezzel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.