Engedélyezték a mellrák megelőzésére szolgáló gyógyszert Angliában

  • narancs.hu
  • 2023. november 7.

Tudomány

A betegség kezelésére eddig is használták. 2017-ben ajánlották először megelőzésre, de csak most kapott engedélyt.

Több tízezer Angliában élő nő kaphat abból a gyógyszerből, amivel megelőzhető a mellrák

írja a BBC. A gyógyszer a legújabb kísérletek szerint közel 50 százalékkal csökkentheti az emlőrák kialakulását a menopauza után azoknál a nőknél, akiknél fokozott a mellrák kialakulásának kockázata.

A tablettát eddig is használták, de csak a betegség kezelésére, most azonban engedélyezték a megelőzésre is.

Becslések szerint csak Angliában 289 000 olyan nő lehet jogosult a gyógyszerre, akinél jelen lehet a mellrák kockázata.

Az anasztrozol hatóanyagú tabletta nem szabadalmaztatott, eszerint több cég is gyárthatja, és viszonylag olcsón forgalmazható. 2017-ben ajánlották először megelőzési lehetőségként, az engedélyt azonban csak most kapta meg Angliában.

A cikk szerint az anasztrozol az aromatáz nevű enzim blokkolásával csökkenti az ösztrogén mennyiségét, csökkentve ezzel a mellrák kialakulásának esélyét. A megelőző kezelés öt éven át tart, és minden nap egy tablettát kell bevenni, hatása pedig az öt évig tartó kezelés után is évekig tart.

Angliában a mellrák a leggyakoribb rákos megbetegedés, évente több mint 47 ezer embert diagnosztizálnak ezzel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.