Exobolygók névadásában kér segítséget az IAU

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 19.

Tudomány

A Nemzetközi Csillagászati Unió pályázatot hirdetett.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU – International Astronomical Union) pályázatot hirdet 20 olyan exobolygórendszer névadására, amelyeket hamarosan a James Webb-űrtávcsővel is meg fognak figyelni a csillagászok. Az IAU Csillagászat Népszerűsítéséért Felelős Irodája (OAO – Office for Astronomy Outreach) az IAU soraiba tartozó, valamint azon kívüli csillagászokat kért fel, hogy tanárokkal, tanulókkal, amatőr csillagászokkal és a csillagászat iránt érdeklődő nagyközönség tagjaival közösen, kreativitásukat egyesítve találjanak nevet húsz ismert bolygórendszernek – olvasható a csillagaszat.hu hírportálon.

A gazdacsillag mellett ezen bolygórendszerek mindegyikében egyetlen exobolygó ismert jelenleg. A pályázatot az OAO megalapításának 10. évfordulója alkalmából hirdették meg. A NameExoWorlds 2022 elnevezésű pályázat célja, hogy a szakcsillagászok a nagyközönséggel karöltve közös lehetőséget kapjanak ennek a 20 bolygónak, valamint ezek gazdacsillagainak a névadására.

A pályázattal kapcsolatos további, részletes angol nyelvű információk a www.nameexoworlds.iau.org weblapon érhetők el.

A James Webb-űrteleszkópot tavaly decemberben bocsájtották fel. Az űrtávcső, amelynek teljesítménye százszor nagyobb, mint a Hubble űrteleszkópé, a tervek szerint öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

(Címlapképünkön: A James Webb-űrteleszkópot hordozó rakéta a felbocsátás előtt. Fotó: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.