Igazi kincseket találtak a Dunában Érdnél
Rekordalacsony_Duna_top_story_lead.jpg

Igazi kincseket találtak a Dunában Érdnél

  • MTI
  • 2018. október 24.

Tudomány

Egy 18. század közepén elsüllyedt hajóról kerülhettek az értékes leletek a folyóba.

Nagy mennyiségű pénzérmét, fegyvereket, használati tárgyak maradványait tárták fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) régészei az érdi Duna-parton; a leletegyüttes egy 18. század közepén elsüllyedt hajóról kerülhetett a folyóba.
Egy hobbirégész kereste meg azzal a múzeumot, hogy az érdi Duna-szakaszon, a folyómeder időlegesen kiszáradt részében talált egy réginek tűnő kolompot.

false

 

Fotó: MTI – Mónus Márton

Gulyás Gábor, az FMC igazgatója hozzátette: a múzeum szakemberei megállapították, hogy a Sárkányölő Szent György-ábrázolással ellátott kolomp a 18. század elejéről származhat.
Az FMC régészei már az első napon több mint ezer pénzérmét tártak fel, részint magyar pénzeket, de nagyon sok nyugat-európai – például németországi, németalföldi – érmét is. Van az anyagban a Pápai Államban vert, ritkaságszámba menő példány. A legújabb egy 1745-ös, Mária Terézia-korabeli pénzérme, ez is.
A pénzérmék mellett főként kézifegyverek – tőrök, lándzsák, kardok –, ágyúgolyók és használati tárgyak kerültek elő eddig.
Gulyás Gábor kiemelte, hogy a leletanyag mennyiségében is ritkaságnak számít, de nagyon sok a feltárt darabok között a különlegesség is. Az FMC érmegyűjteménye ezzel a többezres gyarapodással a második legnagyobb lesz Magyarországon – fűzte hozzá.

false

 

Fotó: MTI – Mónus Márton

Figyelmébe ajánljuk