Így előzhetjük meg a maszk okozta bőrbántalmakat

  • (fizetett tartalom)
  • 2021. április 5.

Tudomány

A maszkné jelensége nem ismeretlen azok számára, akiknek érzékeny a bőrük, és az állandó, következetes maszkviselés miatt irritációval küzdenek. A maszk és akné szavak összeolvadásából létrejött fogalom többeket érint, mint gondolnánk. Nemcsak nőknél, hanem iskolás gyerekeknél is megfigyelhető, de a férfiak is áldozatul eshetnek, főleg, ha rendszeresen borotválkoznak.

A maszkviselési szabályokat fontos betartani, ám ettől még nem kell megfeledkezni az arcbőr kezeléséről, ápolásáról. Egy-két hasznos tanácsot megfogadva az arcunk kevésbé fogja megsínyleni ezt a pandémiás időszakot. Akinek érzékeny a bőre, netán a maszktól észrevett már irritációt, pirosságot, fokozott pattanás vagy mitesszer képződést, annak hasznos lesz cikkünk!

A maszk és, ami mögötte van

Sokféle maszk közül választhatunk, hogy elkerüljük a kórokozók bejutását a légutakba. Az eldobható orvosi maszkoktól és a mosható textil maszkoktól kezdve az FFP2-es és 3-as maszkokon át, szelepes vagy szelep nélküli kivitelben rengeteg védőeszköz létezik, kinek lelkiismeretére bízva. Sajnos a legtöbben nem megfelelően használják a maszkokat, hiszen egy napos használat után el kéne őket dobni, vagy ki kéne mosni, ennek ellenére látjuk, hogy emberek koszos, agyon használt orvosi maszkokban járnak. Ez se nem biztonságos a coviddal szemben, se nem higiénikus az arcbőrnek. 

Studio portrait of young woman wearing a face protective mask isolated on gray background - flu virus epidemic protection, dust or pollen allergy, air pollution

A maszkok elszennyeződése csak az egyik ok, amiért a bőr irritálódik, allergiás reakciói lesznek, túl sok faggyút termel, vagy épp hámlani kezd. A maszk alatt kevésbé szellőzik a bőr, a kilégzés hatására bennmaradó pára miatt bepállik a bőr. Nőknél és gyerekeknél is megfigyelték, akik egész nap maszkot viselnek az iskolában, hogy alatta kipirul a hámréteg, az érzékenyebbeké akár fájdalmasan irritált is lehet, felerősödhetnek az ekcémák, rosaceák, a pattanások és mitesszerek pedig begyulladnak.  Ezeket összefoglalóan maszkné-nak nevezik “divatosan”.

Mit tehetünk a bőrgyulladás ellen?

A maszkné elkerülésének több módja van. Az első és legfontosabb a maszkok helyes használata, a higiéniás szabályok betartása. Tartsuk tisztán a maszkunkat, az eldobhatóakat ne hordjuk hetekig, a moshatóakat pedig minél sűrűbben fertőtlenítsük! Ezen kívül a bőr ápolása és tisztán tartása is elsődleges. A nőknek nem javasolt sminket viselni (hiszen úgysem látszik), mert ez beszennyezi a maszkot, ráadásul el is kenődhet. A szemek hangsúlyozása legyen most elegendő a hölgyeknek. Különösen igaz ez, ha érzékeny bőrűek! A smink kerülésén túl pedig a helyes arcápolási rutin betartása is sokat segíthet.

  • Hazaérve az érzékeny bőrűek micellás vízzel vagy a bőrüknek megfelelő dermokozmetikummal tisztítsák meg az arcot!
  • Ne használjunk ebben az időszakban bőrradírokat, hámlasztókat mert tovább irritálhatják a bőrt!
  • Ebben a helyzetben a normál bőrűek is választhatnak olyan hidratálót, arcápolási készítményt, ami az érzékeny bőrűekre lett kifejlesztve. Számos márka terméke közül választhatunk online vagy a patikákban.
  • Tápláljuk bőrünket gyógynövényekkel, melyek nyugtatják és regenerálják az érzékeny és igénybevett arcot!

Gyógynövények ereje

A természet patikája mindig jó megoldásokkal szolgálhat. Legyen szó a covid miatti immunerősítésről, a légutak megóvásáról, vagy épp a maszkné miatti bőrápolásról, a gyógynövények között több olyan is van, amit segítségül hívhatunk. Az illóolajakkal (borsmenta, eukaliptusz, citrom, teafa, citromfű, fenyő) fertőtleníthetjük a légutakat és a környezetet is, ha cseppentünk belőlük a párologtatóba. A gyógyteákkal (hárs, kakukkfű, kasvirág) megelőzhetjük vagy kezelhetjük a légúti problémákat.

Bizonyos növények esszenciáját pedig felhasználhatjuk a bőrápolásra is

  • Ilyen széles spektrumú segítség lehet a cbdcibdol.hu által forgalmazott kender kivonat is, mely a közelmúltban az érdeklődés középpontjába került, és meglepő hatásokat tulajdonítanak neki.
  • A teafaolaj nagyszerű antibakteriális, antimikrobiális növényi kivonat, mellyel jól kezelhetőek a bőrproblémák. Arra azonban figyeljünk, hogy az olajat, csak hígítva szabad alkalmazni, mert erős!
  • Nyugtató hatású a kamilla és a körömvirág főzete, mellyel áttörölgethetjük az arcunkat a nap végén. Gyulladáscsökkentők és regenerálók.

Figyelmébe ajánljuk