Kiállítás

Ló a kútban

Középpontban a középkor 5.0

Tudomány

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma 2016 óta rendezi meg ezt a kiállítást: mindig az előző év legfontosabb fővárosi (azon belül speciálisan középkori) régészeti ásatásainak szinte még „földszagú” leleteit tárják elénk.

A mostani tárlat alcíme, az Ásótól a vitrinig utal arra is, hogy a nézők bepillantást nyerhetnek a feltárt anyag feldolgozási munkájába is. Pusztán a leleteket (mondjuk, egy míves ablakrácsot, két különböző anyagból készült őrlőkövet, fém, üveg és kerámia használati tárgyakat vagy állatcsontokat) látva ugyanis a szakembereknek is további vizsgálatokra és restaurátori munkákra van szükségük ahhoz, hogy megerősíteni vagy cáfolni tudják a kiinduló hipotéziseiket.

 
Középpontban a középkor 5.0 Budapesti Történeti Múzeum
Fotó: Keppel Ákos
 

E megoldásaiban is újdonságokkal szolgáló, helyenként a képregények stílusában megrajzolt, virtuálisan is körbejárható virtuális tárlat az ásatások élményét lenne hivatott érzékeltetni (Kurátor: Terei György; projektvezető: Sudár Balázs; látványterv: Lukácsy Anikó, kivitelezés: Iceteam-Design Kft.). S ebbéli küldetésének meg is felel, a látogató pusztán a kurzor mozgatásával lépcsőn jut el egy kút kávájáig, ahonnan a mélybe pillantva elé tárul egy lócsontváz, pontosan úgy, ahogy a régészek ráleltek a Frankel Leó úti Irgalmasrendi Kórház udvarának feltárása során. E lelet kapcsán még sok a nyitott kérdés: kik, a 15–16. századon belül pontosan mikor, s főleg miért gyömöszölték bele egy ekkora állat tetemét a mindössze 150 centi átmérőjű kútba? Talán nem használták már, így jó volt improvizált sírnak is? Netalán a vizét akarták elszennyezni? A válaszokhoz nem árt majd szemrevételezni a többi, szintén a kútban talált állatcsontot sem.

A mostani tárlaton nyolc – 2019-ben zajló fővárosi – ásatás anyagát mutatják be. Terei György régész, a kiállítás kurátora is megerősíti, hogy egy sűrűn beépített, leaszfaltozott nagyvárosban leginkább építkezések, ingatlanfejlesztések és közműcserék révén juthatnak közelebb az archeológusok az esetleges leletekhez. Ilyen esetben az ásatás költségeit az állja, akinek érdekében áll megbolygatni a földet (megjegyeznénk: a csupán a beruházók érdekeit néző legújabb szabályozás értelmében a jövőben még a semminél is kevesebbet kell fizetniük).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.