Kapu Tibor lesz a következő magyar űrhajós

  • narancs.hu
  • 2024. május 27.

Tudomány

A tartalék pedig Cserényi Gyula.

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld.

A tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő reggel.

A miniszter épp az európai uniós külügyi tanács brüsszeli ülésére indult, amikor a bejelentést tette, amely során arról beszélt, hogy 44 éve jutott ki az űrbe az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan, és a kormány kutatóűrhajós programjának célja, hogy segítse a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését. A küldetésre 240-en jelentkeztek, akik közül egy összetett folyamat során a szakértők négy jelöltet választottak  ki.

 
A négy jelölt, akik eddig részt vettek a képzésben: Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Schlégl Ádám
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kapu Tibor 32 éves fejlesztőmérnök, aki az utóbbi két évben az űripari Remred Space Technologiesnél űrbeli sugárvédelemmel foglalkozott, de pályája során a gyógyszeriparban illetve a Boschnál is dolgozott, ahol a többi között hibrid autók akkumulátorfejlesztésével foglalkozott.

Cserényi Gyula 35 éves erősáramú villamosmérnök, aki az utolsó öt évben a Bosch hatvani ipartelep elektromos hálózatának biztonsági és üzemeltetési csoportvezetője volt, ahol 19 emberért és 20 megawattért felelt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk