A férfiaknak is be kellene adni a HPV elleni oltást, mert számos ráktípust megelőzhet

  • narancs.hu
  • 2024. május 27.

Tudomány

Egy új kutatás során megvizsgáltak 3,4 millió embert.

A humán papillomavírusnak, vagyis a HPV-nek több száz típusa van, ezek közül számos képes méhnyakrákot okozni. A HPV elleni oltás ez ellen nyújt bizonyos védelmet a nők számára, ám

úgy tűnik, a vakcina ígéretesen előz meg más ráktípusokat a férfiak körében is.

Egy új, 3,4 millió ember bevonásával készült hosszútávú tanulmány az egyik első, mely azt vizsgálta, hogy a HPV elleni vakcina mennyire hatékonyan tudja megelőzni a vírus által okozott számos egyéb ráktípust. Ide sorolhatók a fej-nyaki daganatok, a végbéltáji ráktípusok, valamint a pénisz-, szeméremtest- és a hüvelydaganatok – írja a Reuters.

A hírügynökség felidézi: korábbi tanulmányok főleg a méhnyakrákra fókuszáltak, egy új publikáció azonban 44 százalékban férfiakat is vizsgált. Az eredményeket a következő napokban mutatják majd be részletesen egy amerikai onkológiai konferencián.

Mint kiderült, a beoltott férfiak esetében alacsonyabb volt a HPV-vel összefüggő megbetegedések aránya, valamint a fej-nyaki daganatok száma is. Ez utóbbi esetben 100 ezer emberből átlagosan 2,8–3,4 megbetegedés volt az oltottak körében, míg az oltatlanoknál 6,3–7,5 körül alakult ez az arány.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.