"Kinyitjuk Eötvös palackpostáit"

  • narancs.hu
  • 2022. május 4.

Tudomány

Többek között jogászok, történészek, vallás- és társadalomtudósok emlékeznek meg három napon keresztül Eötvös Károly életművéről.

Eötvös Károly (1842-1916) liberális politikus, ügyvéd, író, újságíró, országgyűlési képviselő volt, aki az 1883-as tiszaeszlári vérvád perében az igaztalanul vádoltak védőjeként bátran szembefordult az antiszemita közhangulattal. Később a per történetéről szóló könyv (A nagy per) szerzője. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet most háromnapos konferenciával tiszteleg Eötvös életműve előtt. 

"Célunk, hogy rangját, helyét megerősítsük a magyar kulturális és politikai hagyományban. Kinyitjuk Eötvös palackpostáit. Az előadók a magyar tudomány és kultúra neves személyiségei: jogászok, történészek, vallás- és társadalomtudósok, filozófusok, médiakutatók, filmes alkotók. Mindnyájan foglalkoztak Eötvössel, fontosnak tartják az életművét és érdemben tudnak szólni róla. Az eötvösi életmű öröksége - a  kisebbségek eltökélt védelme, az államhatalmi ágakat határozottan elválasztó demokrata magatartás, a független bíróságok, az igazság és az igazságosság követelése – ma is aktuális." - írják a szervezők közleményükben. 

A tanácskozáson mások mellett Iványi Gábor és Gábor György filozófus a vérvád történetéről és teológiai kapcsolatairól ad elő, Majtényi László és Fleck Zoltán Eötvös Károly jogászi tevékenységéről és a jogászi szakma moralitásáról tart előadást, valamint külön blokkban foglalkoznak a konferencia résztvevői Eötvös írói és újságírói munkásságával.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk