Különleges műtéttel mentették meg a beteg életét Szegeden

  • narancs.hu
  • 2021. december 20.

Tudomány

Két halálos szív-érrendszeri betegsége is volt a páciensnek.

Egyszerre ismertek föl két nem gyakori, de előrehaladott állapotban lévő, és külön-külön is életveszélyes kórképet egy 85 éves betegnél Szegeden. Az életét egy szimultán műtéttel mentette meg Dr. Ruzsa Zoltán és Dr. Szűcsborús Tamás kardiológus, illetve Dr. Palásthy Zsolt és Dr. Nyilas Áron érsebész – közölte a Szegedi Tudományegyetem.

A közlemény történelmi jelentőségű sikert ír. A Szent-Györgyi  Albert Klinikai Központban a kardiovaszkuláris hibrid munkacsoport transzkatéteres aortabillentyű-beültetést (TAVI) hajtott végre, és ezzel egy időben a hasi aorta aneurysma fedett stenttel való stentelését (EVAR) végezte el.  A beavatkozás számottevően csökkenti a megterhelést és a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Eddig ilyen kombinált beavatkozásról világviszonylatban is csak néhány esetben írtak, Magyarországon pedig ilyet még nem végeztek, korábban ezt a beavatkozást két lépésben végezték volna el, egy nyitott szívműtétet követett volna a hasi érműtét. A 85 éves páciens számára a két műtét vállalhatatlan terhelést jelentett volna. Az életben maradás egyetlen esélyét számára ez a most elvégzett beavatkozás jelentette.

A bavatkozás teljes egészében percután technikával történt: metszés nélkül. 

A leadképen Dr. Palásthy Zsolt, Dr. Ruzsa Zoltán, Dr. Szűcsborús Tamás és a megműtött beteg látható 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk