Kutyaszerű robotok, Kutya Agy- és Szövetbank: Kubinyi Enikő etológus kapta „A nőkért és a tudományért” díjat

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 25.

Tudomány

Csapó Edit kémikust pedig aranytartalmú vegyületek orvosi használatban elért eredményeiért díjazták.

Az UNESCO és a L’Oréal 20 éve hozta létre azt a programot, amelynek célja, hogy támogassa a kiemelkedő tudományos eredményt elért kutatónőket, és elismerést, lendületet adjanak azoknak a nőknek, akik felfedezésükkel hozzájárulnak a tudomány fejlődéséhez.

Idén egy a kémiában és egy az etológiában előremutató munkát végző, kivételes tehetségű magyar kutatónőnek ítélték oda  a négymillió forint összdíjazású elismerést.

Kubinyi Enikő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológia tanszékének tudományos főmunkatársa. Kutatásaival jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy bebizonyosodjon, a kutyák az egyik legjobb állatmodelljei az emberei öregedés vizsgálatának. Az általa vezetett nemzetközi kutatócsoport azon dolgozik, hogy azonosítsa az agy öregedésével járó változásokat - ennek rendkívüli szerepe van abban, hogy megfigyelhessék és megállíthasság az agy leépülésének folyamatait. Egy világszinten egyedülálló Kutya Agy- és Szövetbankot is létrehoztak, amelyben a gazdák által felajánlott, egészségügyi okokból elaltatott kutyák szöveteit tárolják és tanulmányozzák.

Kubinyi részt vett az etorobotika első kísérleteiben is: ennek lényege, hogy robotokat vontak be etológiai vizsgálatokba és kutyaszerű robotokba adaptáltak állatoknál alkalmazott kiképzési módszereket. T az ő nevéhez fűződik az első magyarországi Farkasprogram, amelynek során  kölyökfarkasok viselkedését is kutatta.

Farkasokkal kutyázó (Kubinyi Enikő etológus)

Magyar Narancs: Nyolcadmagaddal újszülött koruktól neveltetek farkasokat úgy, hogy egy pillanatra sem hagytátok őket magukra. Buszoztak, bevásároltak, egyetemre és házibuliba jártak az emberszülőkkel a kisfarkasok, egyesek még színházba is eljutottak. Magyar Narancs: Nyolcadmagaddal újszülött koruktól neveltetek farkasokat úgy, hogy egy pillanatra sem hagytátok őket magukra.

Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Orvosi Vegytani Intézetének főmunkatársaként pedig aranytartalmú vegyületeket vizsgál diagnosztikai folyamatokban. Ezek a vegyületek ugyanis fluoreszkáló szenzorként haladnak végig a szervezeten és a gyógyszerek hatóanyagainak útját kísérik. Kutatásai hozzájárulhatnak az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismeréséhez is, fontos segítséget jelenthetnek a hatékonyabb és eredményesebb gyógyszerfejlesztésekben.

Figyelmébe ajánljuk