Leállítja a Google az ingyen internet projektet

  • narancs.hu
  • 2021.01.22 10:30

Tudomány

A Loon projekt ballonaival Kenyát próbálták ingyenes internethez juttatni. De az üzleti modell nem volt fenntartható.

A Google Loon projektjének első igazi küldetése 2020 nyarán indult el Kenyában, ekkor 50 ezer négyzetkilométeren biztosított internetkapcsolatot a Google 35 repülő ballon segítségével. A projektet azonban leállították, a modell ugyanis nem fenntartható üzletileg - írja a hvg.hu.

A Projekt Loon még 2013-ban indult, sok évnyi kísérletezés és tesztlés után azonban mostmár nem folytatja a Google, a bejelentés szerint ugyanis  a "kereskedelmi alkalmazás" jóval bonyolultabb és kockázatosabb, mint azt korábban gondolták.

A projekt lényege szerint repülő ballonkkal juttatott volna el ingyen internetet az olyan nehezen elérhető térségekbe, mint például Kenya. A módszer éles próbája tavaly nyáron volt, amikor 35 ballot küldtek ki, amelyek 50 ezer négyzetkilométernyi területet fedtek le internet-ellátottsággal. Ez előtt ráadásul a projekt katasztrófahelyzetekben már bizonyított 2017-ben Puerto Ricóban a Maria hurrikán, Peruban pedig a 2019-es földrengés pusztítása után is tudták használni. Mindhiába, a modell ugyanis úgy tűnik, üzletileg nem volt fenntartható.

A Google így most cégen belül igyekszik más munkát találni az eddig a projekten dolgozó alkalmazottaknak. A projekt lezárása miatt internet nélkül maradó kenyaiakat pedig10 millió dollárral igyekeznek majd támogatni  egy nonprofit szervezeten keresztül.

 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.