Leállítja a Google az ingyen internet projektet

  • narancs.hu
  • 2021. január 22.

Tudomány

A Loon projekt ballonaival Kenyát próbálták ingyenes internethez juttatni. De az üzleti modell nem volt fenntartható.

A Google Loon projektjének első igazi küldetése 2020 nyarán indult el Kenyában, ekkor 50 ezer négyzetkilométeren biztosított internetkapcsolatot a Google 35 repülő ballon segítségével. A projektet azonban leállították, a modell ugyanis nem fenntartható üzletileg - írja a hvg.hu.

A Projekt Loon még 2013-ban indult, sok évnyi kísérletezés és tesztlés után azonban mostmár nem folytatja a Google, a bejelentés szerint ugyanis  a "kereskedelmi alkalmazás" jóval bonyolultabb és kockázatosabb, mint azt korábban gondolták.

A projekt lényege szerint repülő ballonkkal juttatott volna el ingyen internetet az olyan nehezen elérhető térségekbe, mint például Kenya. A módszer éles próbája tavaly nyáron volt, amikor 35 ballot küldtek ki, amelyek 50 ezer négyzetkilométernyi területet fedtek le internet-ellátottsággal. Ez előtt ráadásul a projekt katasztrófahelyzetekben már bizonyított 2017-ben Puerto Ricóban a Maria hurrikán, Peruban pedig a 2019-es földrengés pusztítása után is tudták használni. Mindhiába, a modell ugyanis úgy tűnik, üzletileg nem volt fenntartható.

A Google így most cégen belül igyekszik más munkát találni az eddig a projekten dolgozó alkalmazottaknak. A projekt lezárása miatt internet nélkül maradó kenyaiakat pedig10 millió dollárral igyekeznek majd támogatni  egy nonprofit szervezeten keresztül.

 

Figyelmébe ajánljuk