Magaslégköri ballonok szórják majd a netet Kenyában

  • narancs.hu
  • 2018. július 20.

Tudomány

A Google szárnyal.

Nem ez lesz az első próbálkozás arra, hogy széles sávú internetet juttassanak nehezen megközelíthető helyekre. Magaslégköri ballonokkal ugyanis már vittek netet Peruba és Puerto Ricóba, vagy vészhelyzet esetén, például hogy áradásoktól vagy hurrikánoktól sújtott területeken élők számára internetet biztosítsanak.

Jelenleg Kenya a célpont: rádióantennákkal felszerelt magaslégköri ballonokkal vezetné be 2019-re a széles sávú internetet a kelet-afrikai országba a Google egyik leányvállalata. (A Loon nevű cég az Alphabet Inc. anyavállalaton keresztül kapcsolódik a Google-höz, első hivatalos partnereként a Telkom Kenya vállalattal működik együtt.)

A Google egyébként már 2013-ban elindította a Loon-projektet, hogy eljuttassa az internetet a világ távoli pontjaira, ugyanis több milliárd ember él olyan infrastrukturális körülmények között, amely nem teszi lehetővé az internet használatát.

Nem a Google az egyetlen, amelyik ezt a problémát át szeretné hidalni: a Facebook napenergiával működő drónokkal tervezte eljuttatni az internetet a világ távoli, gazdaságilag elmaradott területeire, a tavalyi arizonai próbarepüléseik azonban kudarcba fulladtak.

Loon

Loon is a network of stratospheric balloons designed to bring Internet connectivity to rural and remote communities worldwide.

Neked ajánljuk