Lemodellezné a felhasználó életét a Google mesterséges intelligenciája

  • narancs.hu
  • 2023. december 26.

Tudomány

Olyan dolgokat is ismerhet a felhasználóról, amit valójában sohasem osztottak meg vele.

A Google új mesterséges intelligenciája, a Bardnál is okosabb Gemini egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy multimodális, vagyis képes feldolgozni és megérteni a szövegen kívüli információkat, beleértve a képeket, videót és hangot – írja a hvg.hu. A lap szerint most arról szólnak a pletykák, hogy a Gemini segítségével titkos projekten dolgoznak a Google boszorkánykonyháján.

Az újdonság egy élettörténet-mesélő, amit az Ellmann – egyelőre belső – elnevezéssel illetnek. A névválasztás nem véletlen, Richard David Ellmann író és irodalomkritikus adta hozzá az ötletet, aki egyébként James Joyce életének és munkásságának átfogó életrajzáról volt híres.

Az Ellmann fotókat, keresési lekérdezéseket és potenciálisan egyéb tárolt információkat elemez, hogy azonosítsa a jelentős eseményeket, kapcsolatokat és személyes érdeklődési köröket.

Nagy nyelvi modellt, például a Google Geminijét alkalmazná az adatok értelmezésére, az összefüggések feltárására és mélyebb jelentésekre következtetve a látszólag eltérő információkból.

 

Az elemzés egy „Ellmann Chat” nevű társalgási felületet vezérelne, amely lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel saját élettörténetükkel kapcsolatban, és

abszolút személyre szabott válaszokat fognak kapni. Ezt a Google úgy képzeli el, mint egy „ChatGPT-t, ha az mindent tud a felhasználó életéről”.

A tényszerű felidézésen túl Ellmann összefoglalhatja a felhasználói preferenciákat, például a kedvenc tevékenységeket vagy az ételválasztást, adatminták és trendek alapján. Összességében tehát ahelyett, hogy csak megválaszolná a kérdéseket, és segítene a hétköznapi dolgok elvégzésében,

a titkos Google-kezdeményezés célja, hogy egy „madártávlati képet” rögzítsen a felhasználó életéről. Olyan dolgokat is ismerhet a felhasználóról, amit valójában sohasem osztottak meg vele.

Azonban már most komoly aggályokat vet fel a mesterséges intelligencia ilyen hatalmas, a személyes adatokhoz való hozzáférésének biztosítása. A Google ugyan állítja, hogy a felhasználók adatainak védelme a legfontosabb, de hogyan működnek akkor Ellmann algoritmusai? Befolyásolhatnánk-e, hogy mit tanul és mit oszt meg? Ezekre a kérdésekre egyelőre nincsenek válaszok.

Persze az is igaz, hogy az Ellmann egyelőre egy szigorúan házon belüli projekt, és még nem erősítette meg a Google, hogy hozzáférhetővé teszi-e bármikor a nyilvánosság számára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk